Cum arăta 1 Mai pe vremuri în Vaslui? Povestea unui 1 Mai sărbătorit în stil boieresc
PRIMA PARTE
Prezentarea moșiei Vladnic
Schitul Vladnic de pe moșia boierului
Zona pitorească de la Corni-Albești
Îngrijea el cum îngrijea de această vie, dar mai mult îi plăcea poziția ei. Înconjurată de jur împrejur de pădure de stejar și fagi bătrâni, în care mierlele și alte păsări amatoare de poamă coaptă și dulce se adunau toamna în stoluri și prăpădeau strugurii, încât bietul căminar culegea și el ce-i mai rămânea de la ele și făcea două trei vase de vin, dar acela era vin de stafide, căci culegea de obicei via la începutul lui octombrie. Ce importanță avea pe atunci cantitatea, numai calitatea era la preț. De asemenea pădure era și la poalele viei, mai mult un fel de parc compus din vreo sută și mai bine de stejari bătrâni unul mai frumos și mai drept ca altul, înconjurat de o pajiște de țelină verde care forma cel mai frumos covor, pe care parcă ți-ar fi fost milă să calci. Din vârful dealului pe timp senin și fără ceață, spre dreapta, se vedea bine târgul Vasluiului la o distanță cam de 20-22 km. În linie dreaptă, spre stânga găseai Bârladul dacă aveai ochi buni, iar înainte în zări depărtate se desena printre nouri destul de deslușit „Ceahlăul”. Aici bunicu își făcuse un fel de chioșc unde scria, visa și adeseori dormea și noaptea acolo. I-a fost atât de drag acest loc, că la moartea lui a lăsat prin testament vreo 10.000 de galbeni poate și mai mult, pentru ca urmașii lui să înființeze acolo o bibliotecă. A trebuit tatălui meu ani lungi de proces, până ce tribunalul a anulat această dispoziție testamentară curioasă; căci de cine oare ar fi fost cercetată și cui i-ar fi folosit această bibliotecă? Săulescu avea și case la Iași, în strada care-i poartă numele, unde locuia cu familia. Case care au dăinuit până mai ieri, când au fost dărâmate de urmașii lui spre a se construi o stradă pe locul lor și a se clădi altă casă mai mare, ceva mai la vale. După moartea lui, moșia Vladnic a rămas ca dolă în patrimoniu mamei mele și până pe la 1900-1901 tot a fost arendată, când mama m-a însărcinat cu exploatarea ei. Și deoarece tocmai în anul acela se construia conacul pe care-l aveam să-l locuiesc, mă mutasem provizoriu la Vaslui de unde mă duceam și veneam cu trăsura, distanță de vreo 24 de km.
Băcănia lui Șnap din Vaslui era locul preferat al oficialităților
Unde să fie ținută petrecerea de 1 Mai?
Dar iată că în timpul chefului, unul din comeseni se ridică și pe un ton sentențios, adresându-se celorlalți, pune următoarea întrebare: Dar bine, d-lor, marți este întâi Mai, gânditu-v’ați D-tră unde-l facem? Unde să-l facem? La grădina lui Angheluță (în afară de oraș) ca în toți anii, spune unul. Nu, protestează cu toții, acolo se adună toată lumea. În pădurea lui Mavrocordat (proprietarul moșiei Vasluiului și a cărui pădure era la marginea orașului). Nici acolo nu-i bine, căci dacă se isprăvește vinul, nu mai ai de unde aduce altul, face moșierul. Atunci unde? Întreabă cineva. Să-l facem d-lor la Lecca, la Vladnic spune cel care a pus întrebarea, acolo e cel mai frumos loc. Oribilă idee răspund eu. La mine după cum știți e o pustietate, nu sunt încă instalat, de aceia stau la oraș. N-are a face, replică d-nul cu întrebarea. Noi aceștia cât suntem de față cu voia sau fără voia D-tră, vom face întăi Mai la Vladnic. Să vă eie dracul pe toți spun eu. Dar dacă țineți numai decât, fie! Dar să nu bănuiți. I-am lăsat în toiul chefului și am plecat acasă spunând nevestei ce ne așteaptă. Am lăsat-o timp de jumătate de oră să se recrimineze și să aducă toate argumentele de pe lume căutând să-mi dovedească că aceasta e imposibil, chiar lacrimile d-sale nu m-au făcut să renunț la hotărârea mea de a-mi ține cuvântul dat. Lasă! Spun eu nevestei. Voi aranja eu totul, D-ta nu te ocupi de nimica. Am eu planul meu. Nu ți-l spun planul nici mort nevastă, doresc să-ți fac o surpriză. Singurul lucru ce ai putea face, e ca dimpreună cu d-na cutare și cutare, soțiile a doi din invitați care urmau să vie și ele să pregătiți ceva dulciuri, tort, plăcintă sau ce veți crede. Farfurii, tacâmuri să nu luați nimic.
Pregătirile pentru primirea invitaților la moșia Vladnic
Zi întăi cădea marți, adică peste trei zile, așa că aveam tot timpul până atuncea să pregătesc totul. Ca atare duminică dimineață am plecat la țară unde de comun acord, am luat următoarele dispozițiuni: Marți la trenul de 11 a.m. cu care aveau să sosească musafirii în gara Crasna să-i aștepte acolo două hărăbăli boerești, prevăzute cu bănci acoperite cu lăicere și cu câte șase boi fiecare, împodobiți cu cordele tricolore și cu verdeață, de asemenea hărăbălile trebuiau îmbrăcate cu ramuri de tei. Flăcăii de la boi aveau să fie curat îmbrăcați și cu pene de păun la pălăriile lor. De asemenea fiecare din ei trebuiau să-și pue șfichi nou de borangic la harapnicele lor ca să poată pocni cât mai tare. (Pe atunci borangic se găsea mai la fiecare casă, căci aproape toate gospodinele cultivau gândaci de mătase). Acesta era mijlocul de transport cu care trebuia să vie și să se reîntoarcă musafirii. Pentru locul serbărei, am ales parcul din vie, unde între doi stejari bătrâni, umbroși, am pus de s-a făcut o masă lungă de scânduri cu bănci pe de lături. Ca veselă trebuia să fie, scafe, scăfițe și linguri, lucrate de niște țigani lingurari în timpul iernii, date ca preț în schimbul lemnului ce l-au întrebuințat din pădure și de care aveam un mare stoc în hambar. Drept pahare, ulcele de lut nou smălțuite puțin pe dinafară, aduse de la olariul de peste deal. În loc de sticle sau garăfi pentru vin erau sortite să fie cofăele noi de brad cumpărate de mult la iarmarocul de la Crasna, de la un om de la munte ce venea în fiecare an cu mai multe care cu astfel de marfă și care de mult așteptau întrebuințarea lor.
Meniul de pe masa boierilor vasluieni
Meniu simplu de tot: smântână, brânză de vaci, ceapă verde, brânză de oi, unt proaspăt, cîțiva raci mari prinși din iazul moșiei cu câteva ceasuri înainte, fierți și serviți cu mujdei de usturoi. Totul urma să fie aranjat artistic pe masă de vărul meu, care se pricepea în drăcii la acestea. Apoi cîțiva miei și vreo duzină de pui care trebuiau să se frigă atunci la țiglă în fața noastră. Ca desert, bine înțeles ce vor fi pregătit cucoanele. De asemenea am luat dispozițiuni și pentru masa de seară; un borș bun de pui dres cu smântână cum numai lelea Anița știa să facă și mușchi de purcel bătut în făină de păpușoi, fript la frigare pe dea lungul, iarăși specialitatea ei și ca prevedere un potroc de măruntaie de pasăre pentru dimineață. N-am neglijat nici muzica. Târgușorul Hocenii din apropiere, de pe moșia Bărboși fostă a lui Vodă Cuza, era vestit de mult chiar de pe vremea Domnitorului prin muzicanții ce-i avea, toți țigani, descendenți direcți ai robilor de pe vremuri. Fanfara de la Hoceni era renumită în tot județul Fălciului. Nici o nuntă mai cuprinsă, sau petrecere mai de seamă, în comunele și satele de prin împrejurimi nu se făcea fără această celebră fanfară. Scripca și cobza nu prea erau băgate în seamă în acele locuri de răzăși, acestea erau bune pentru sărăcime. Răzășului cuprins îi plăcea să audă meterhaneau aceia de pe vremea lui Vodă Cuza compusă din 24 de muzicanți cu surle și tobe care îți luau auzul. Ca atare am făcut și noi ca răzășul cuprins și am trimis vorbă bulibașei capelmaistru că în ziua de marți dimineață să se prezinte în păr 24, nici unul mai puțin, nici unul mai mult la Vladnic. Văzând toate acestea aranjate, m-am reîntors la Vaslui și luni după amiază dimpreună cu nevastă-mea, am plecat la Vladnic să așteptăm musafirii pentru a doua zi.
1 Mai la Vladnic
SĂRBĂTOARE… În adevăr a doua zi la ora hotărâtă, în pocnituri de harapnice și strigăte la boi au ieșit pe poarta curții cele două harabale frumos împodobite cu câte șase boi plevăni cu coarnele înzorzonate cu cordele și înaintașii cu tălăngi mari de aramă la gât, mergând la gară să aștepte musafirii care soseau cu trenul de 11.30 a.m. În acest timp se urma de zor cu pregătirea mesei. O față de masă frumos țesută în in și borangic acoperea scândurile, băncile erau acoperite cu lăicere noi frumoase. Vre-o trei movile de raci așezate artistic pe niște funduri de brad albe având fiecare în vârful ei câte un buchețel de foi de pătrunjel verde făcea un minunat efect, atât la vedere, cât și pentru ațățarea poftei, la care se mai adăuga adierea unui mujdei proaspăt făcut și pus în scăfițe. Două boțuri de unt auriu în formă de turn stăteau de strajă între grămezile de raci. La ambele capete ale mesei pe câte un ștergar nou, zăcea alene felii albe de brânză de vacă pe lângă câte o strachină cu smântână gălbuie. De asemenea, câteva boțuri de caș proaspăt frământat atunci cu diferite forme se căzneau și ele să-și găsească locul lor. Drept flori, era împrăștiată pe fața de masă ceapă verde. Pe când mai încolo sub un jăratec de lemn de tei se învârtea alene înfipți în frigări, mieii și puii aghezmuiți din când în când cu o pană muiată în mujdei, gâdilind plăcut cu mirosul lor de friptură nările celor de față. Două ceaune pentru mămăliguță ceva mai departe sub crăcănile lor cu apă în ele, care începură a mijoti, își șopteau unul altuia lucruri grave, probabil de ce are să se întâmple. Vinul urma să fie adus de la pivniță cu oarecare ceremonie în momentul când se vor așeza musafirii la masă. Și de acuma dă Doamne bine, puteau ei să sosească. Între timp au sosit bulibașa capelmaistru de la Hoceni cu cei 24 de muzicanți. Vărul meu i-a luat imediat în primire și ducându-i în fundul viei, a început să facă școala cu ei. VA URMA…
Frumos articolul,felicitări
Din câte înțeleg va urma și partea 2, adică s-a oprit la punctul culminant. Super tare!