Cum arăta Crăciunul în comunism, cu bețe de artificii, vată și hârtie creponată. Colecționarul cu peste 15.000 de jucării și ornamente de brad

Cristian Dumitru a adunat de-a lungul timpului toate jucăriile și ornamentele de Crăciun care i-au trecut prin mână. Astăzi, colecția sa de peste 15 mii de obiecte ale copilăriei pot fi văzute la Muzeul de istorie din București sau în expoziții temporare prin diferite orașe.

Are instalații de pom din 1920, jucării din tablă, faimoase în anii ‘80, când nu se prea găsea nimic în magazine. De Crăciun, a reclădit atmosfera de sărbătoare din vremurile în care în brad se agățau vată, artificii și bomboane în staniol, iar la magazine era bătaie pe portocale.

Cum arăta Crăciunul în comunism, cu bețe de artificii, vată și hârtie creponată. Colecționarul cu peste 15.000 de jucării și ornamente de bradCristian Dumitru scoate de prin cutiile depozitate la Muzeul Național de Istorie nostalgia Crăciunului de altădată. Culorile ornamentelor pentru pom sunt șterse, globurile nici pe departe la fel de ochioase precum cele de azi. Jucăriile sunt din tablă sau dintr-un plastic învechit, dar farmecul lor întrece orice, crede colecționarul. Beteală se făcea din hârtie creponată, pe crengi se punea vată, ca să imite zăpada, instalațiile se stricau mereu și, dacă nu aveai pe cineva priceput în casă, le înlocuiai lesne cu lumânări care se prindeau cu niște cârlige de crengi. Pe cât de inedite, pe atât de periculoase. Ele erau cauza creșterii numărului de incendii din acea perioadă.    Acestea sunt amintirile lui Cristian Dumitru, un inginer de 56 de ani care încă păstrează jucăriile pe care le-a primit la aniversarea primului an de viață: un căluț și un medic din plastic. A rămas un copil mare.
Citeşte întreaga ştire: Cum arăta Crăciunul în comunism, cu bețe de artificii, vată și hârtie creponată. Colecționarul cu peste 15.000 de jucării și ornamente de brad
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ