Comercianți sau proprietari de pensiuni, oamenii de la Praid (județul Harghita) sunt disperați, după ce mina de sare s-a prăbușit și nu mai poate fi salvată. „Atmosfera e ca de cimitir”, spun ei, plângând. Turiștii nu mai vin, sare nu mai e, locuri de muncă în zonă nici atât, iar „statul ne spune doar vorbe frumoase”. Cum arată Praidul prin ochii oamenilor, la două luni de la dezastru, într-un reportaj la fața locului al publicației Blikk.
Scapă cine poate!
„Am fost lăsați singuri în mizeria noastră”, așa spun locuitorii din Praid. Mina de sare, faimoasă în întreaga lume, s-a prăbușit după ce a fost inundată, la sfârșitul lunii mai.
An de an, turiștii au fost uimiți, mulți dorind să vadă locul special, subteran, care nu numai că a oferit locuri de muncă pentru minerii, dar a stimulat și turismul. De la dezastru, turiștii nu au mai venit, iar proprietarii de magazine, pensiuni și restaurante locale nu au cum să-și câștige existența.
Ca lacul Balaton fără apă
În ciuda faptului că politicienii le-au promis sprijin, nu au primit decât cuvinte de simpatie. Nu există locuri de muncă în apropiere, iar pe mai multe case de pe drumul principal au fost amplasate semne „De vânzare”. Oricine poate fuge.
Citeşte întreaga ştire: Cum arată Praid la două luni de la prăbușirea minei de sare. „Suntem ca lacul Balaton fără apă! Atmosferă ca de cimitir”