Cum aratã vacanta si concediul lui 2012? Strand, grãtare si cam atât…

Un concediu departe de casã, într-un loc exotic, sau într-un alt colt de tarã rãmâne un vis si anul acesta pentru marea majoritate a vasluienilor. Farã a-si permite sã arunce câteva mii, douã de lei pe briza mãrii sau pe aerul curat de munte, vasluienii se orienteazã spre a-si petrece concediul pe “litoralul” municipal.

Multi dintre vasluieni au renuntat anul acesta chiar si la cele câteva zile de concediu pe litoralul Mãrii Negre si nici nu poti sã le aduci vorba despre alte destinatii mai exotice. “De unde Doamne iartã-mã sã mai luãm bani si de concediu, care concediu? Abia ne descurcãm de pe azi pe mâine, nu ne mai permitem concediu. S-a dus vremea când în fiecare an mergeam câte o sãptãmânã la Eforie Nord! Îmi pare rãu cã nici mãcar pe copii nu ne-am putut permite sã-i trimitem undeva, am o fetitã premiantã, nu mi-am permis sã-i dau bani sã se ducã anul acesta la mare, de ea îmi pare rãu, nu de mine”, ne-a declarat un vasluian. Totusi, cu o cheltuialã minimã de 10-15 lei, sute de vasluieni gãsesc alternativa concediilor mult visate: o zi întreagã la strandul municipal. Aici chiar dacã nu au peisajul litoralului românesc, gãsesc cam tot ce le trebuie, soare, bazine cu apã, sezlonguri, o bere, un suc, terenuri sportive si spatii special amenajate pentru grãtare. “Este apã, este soare, ne distrãm oriunde, nu neapãrat la mare. Poate la anul o sã facem rost de bani sã tragem o fugã si pe litoral”, ne-a spus unul din tinerii veniti la o bãlãcealã la strand. Conform estimãrilor angajatilor care lucreazã la strandul municipal, constant, de când vara si-a intrat de-a binelea în drepturi, la strand în week-end petrec aproximativ peste 1000 de vasluieni.

Statisticile aratã cã 70% dintre români îsi petrec cele câteva zile de concediu acasã. Pentru cã nu-si pot permite prea mult, dar nici nu vor sã-si petreacã concediul numai în sufragerie, vasluienii dau fuga si aprind un grãtar, oriunde e putinã umbrã si iarbã verde. De asemenea, o altã modalitate accesibilã vasluienilor de a-si petrece concediul este vacanta la tarã. În multe familii vasluiene a reapãrut obiceiul trimiterii copiilor 3 luni, în vacantã, la bunici. “Concediul nu s-a înscris pe lista cheltuielilor noastre de vara aceasta, ne-ar fi plãcut mãcar un week-end sã petrecem la mare sau la munte, dar lãsãm pe altã varã. Sotul meu nu îsi va lua concediu vara aceasta, copii sunt deja plecati de la începutul vacantei de varã la pãrintii mei la Coroiesti. Cred cã voi merge si eu trei- patru zile dacã voi avea câteva zile libere. Cam asta-i concediul familiei noastre de anul acesta”, ne-a spus o vasluiancã.

Concediu în extrasezon

Marea majoritate a vasluienilor care totusi si-au cãlcat pe inimã si pe buzunar si s-au decis sã plece câteva zile la mare o vor face în extrazezon ” Fatã de anul trecut cererile pentru bilete de concediu sunt mult mai mici, cauza fiind aceeia pe care o cunoaste toatã lumea.. lipsa banilor, totusi mai sunt vasluieni, putini cei drept care-si permit sã plece în concediu, dar si acestia au grijã mare de bani, o parte din ei din dorinta de a face economie pleacã direct la mare sau la munte, îsi cautã acolo cazare, merg pe principiu, stãm atât cât ne permit banii din buzunar, iar altii tot din dorinta de a face economie îsi achizitioneazã pachete de concediu de pe internet, însã de multe ori au surprize si nu au parte de conditiile la care se asteptau când au plecat de acasã. Existã, este adevãrat o categorie de persoane care pleacã la odihnã si tratament prin programul care se deruleazã prin Casa de Pensii si o alta, destul de numeroasã, cea a concediilor în extra-sezon. Si anul acesta, sunt vasluieni care îsi vor face concediile la mare dupã data 10-15 septembrie, atunci preturile serviciilor de cazare scad simtitor”, ne-a explicat un reprezentant al OTT Vaslui
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ