1.7 C
Vaslui
04-dec.-2022

Cum beau pisicile apă? Simplu: calculând echilibrul dintre forţa inerţiei şi cea a gravitaţiei

- Advertisement -

Ştiţi cum reuşeşte pisica să bea laptele sau apă? Recunoaşteţi că nu. Şi cercetătorii abia au desluşit acest mare mister al biologiei. A fost nevoie, pentru asta, de patru ingineri de primă clasă, de camere de filmat ultraperformante şi de o mulţime de ecuaţii integrale.

Ceea ce oamenii nu au reuşit niciodată să vadă cu ochiul liber au văzut camerele de filmat de mare viteză: felinele beau cu o eleganţă unică şi cu o tehnică mult mai sofisticată decât celelalte mamifere.

Câinii, de pildă, fac cu vârful limbii un fel de lingură, pe care o umplu cu apă şi o aduc în gură rapid, de unde şi zgomotul specific lipăitului.

Ei bine, metodele de băut ale pisicii depind de capacitatea sa instinctivă de a calcula echilibrul dintre forţa inerţiei şi cea a gravitaţiei. Mai precis, pisica îşi tranformă vârful limbii într-o mică suliţă cu care împinge, delicat, suprafaţa lichidului, după care limba e retrasă imediat în gură, trăgînd după ea o coloană de lichid.

Fix în momentul în care gravitaţia e pe punctul de a trage înapoi lichidul, pisica închide gura şi, evident, şi apa. Tot procesul, care a fost şi pus în ecuaţie de fizicienii de la celebrul Massachussets Institute of Technology, se face la o viteză de un metru pe secundă, de patru ori pe secundă. Ecuaţia e valabilă la toate felinele, de la puii de pisică la lei şi tigri.

Până acum se credea că pisica reuşeşte să bea graţie asperităţilor de pe limbă, ceea de s-a dovedit fals.

realitatea.net

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.