IPOCRIZIE… Propagandã ieftinã pentru profit maxim! La începutul anului, Kaufland a lansat o campanie prin care îsi exprimã aprecierea fatã de traditia româneascã si produsele românesti. La Vaslui, atât pe stradã, vis-a-vis de hipermarket, cât si pe peretii acestuia atârnã afise prin care se face reclamã campaniei “Din toatã inima pentru România”. O mare ipocrizie, cu iz de manglealã ieftinã. Practic, o firmã nemteascã, în magazinele cãreia se vând în general mãrfuri din strãinãtate, si nu ne referim la conserve, ci la fructe si legume prezentate drept “proaspete”, desi au fost culese cine stie când, transportate mii de kilometri, depozitate si abia apoi asezate pe rafturi, se vrea aproape de români. Cum? Potrivit producãtorilor locali, Kaufland pune conditii grele pentru a-i accepta ca furnizori ai magazinului, plãteste ridicol de putin pentru marfã, cere taxe uriase pentru raft si jongleazã cu adaosurile – asta dacã producãtorii au noroc si ajung la masa negocierilor. Si toate astea din dragoste pentru România. Pe fundalul afisului cu pricina apare Transfãgãrãsanul. Ce legãturã existã între Acropola din Grecia, Moscheea Albastrã din Turcia si Marele Zid Chinezesc, tãri de unde sunt aduse majoritatea fructelor si legumelor, dar si alte produse, si Transfãgãrãsanul românesc? Nu stim. Cert este cã de fiecare datã când deschid portofelul pentru a plãti la casã produsele strãinilor, vasluienii îsi mai aduc putin aportul si la economia Germaniei, tarã în care ajunge profitul.
Mere din Polonia si Italia, prune din Turcia, varzã din China si din Olanda, pere din Argentina, struguri din Italia, pepene galben din Grecia si verde din Ungaria, sunt câteva produse care se aflau pe rafturi în sectorul fructelor si legumelor din Kaufland, ieri, produse vândute sub lozinca “Din toatã inimã pentru România”. Un mesaj siropos si îndoielnic în sinceritate, care s-a dorit a avea un aer patriotic, o strategie de marketing oarecum ieftinã, care bate penibilul si care are menirea de a duce în eroare cumpãrãtorul, ce ajunge sã dea bani “din toata inima” pe produsele importate. Nu de putine ori vasluienii intrã în supermarketuri cu gândul sã îsi umple cosurile mai ales cu produse autohtone, dar spre dezamãgirea lor, pleacã acasã cu sacosele pline de “bunãtãti” din cine stie ce colturi ale lumii, de multe ori produse – fructe si legume – care aratã foarte bine, dar al cãror continut este îndoielnic, mai ales cã respectivele cumpãrãturi pot rãmâne intacte sãptãmâni întregi, desi în mod normal un fruct crescut în grãdina bunicilor în douã, trei zile se stricã. Ce este drept, sunt comercializate si fructe si legume ale producãtorilor locali, produse lactate sau pe bazã de carne, dar în cantitãti neglijabile. Asta pentru cã producãtorilor locali le este foarte greu sã ajungã furnizori ai hipermarketurilor. Pentru a avea aceastã sansã se pare cã este absolut necesar un comisionar care sã aibã intrare. De asemenea, preturile oferite producãtorilor vasluieni sunt extrem de scãzute, în schimb comisioanele si taxele sunt fãcute de hipermarketuri dupã bunul plac, în avantajul lor, bineînteles. Astfel, producãtorii care decid sã vândã cu propria marcã, vor plãti mai mult decât cei care nu au aceastã pretentie. Hipermarketurile îsi pun preturile si îsi muleazã adaosurile în functie de marca nationalã.
“Toti producãtorii din Vaslui au câte un comisionar”
“Este foarte greu. Noi suntem intrati în mai multe hipermarketuri cu comisionar, adicã este cineva din Bucuresti sau cineva care a lucrat la Carrefour, Billa sau în alt supermarket si care are intrare. În cazul producãtorilor mici este de fapt un fel de racolare în functie de preturile pe care le au, trebuie sã vindem cu preturi mici la care se adaugã alte taxe de hipermarket. Toti producãtorii din Vaslui au un comisionar, toti sunt cu acte, lucru care este valabil pentru toate firmele mici si medii din tara. Este foarte greu, dar este singura modalitate”, a declarat un producãtor local.
“Se intrã greu”
“De intrat se intrã greu, cu toate cã pasii care trebuie urmati sunt simpli. De exemplu, cinci ani la rând am trimis oferte unui hipermarket fãrã succes, în timp ce în cazul altui supermarket am bãtut palma din prima. Într-adevãr, când ajungi sã negociezi este altã treabã, sunt puse niste conditii pe care le poti accepta sau nu. Nu este o retetã a succesului, depinde foarte mult si de conjuncturã. Dacã hipermarketul vrea sã schimbe un furnizor ai sanse, dar dacã lucreazã deja foarte bine cu cinci furnizori si nu are nevoie de unul nou, nu prea ai posibilitate de reusitã”, a declarat un alt producãtor local.
Autoritãtile locale, mânã în mânã cu hipermarketurile
Producãtorii locali sunt foc si parã nu doar pe supermagazinele care le-au luat pâinea de la gurã, ci si pe Primãrie. Cele douã piete renovate în ultimii ani, Traian si Vidin, de cea din urmã fug producãtorii si comerciantii ca dracu de tãmâie din cauza chiriilor foarte ridicate, sunt deschise în weekend, atunci când majoritatea vasluienilor îsi fac cumpãrãturile, doar pânã la ora prânzului. Astfel cã, dupã-amiaza, parcãrile supermarketurilor devin neîncãpãtoare. Chiar dacã cetãtenii ar alege sã meargã în piatã pentru a-si cumpãra produse culese din grãdini cu doar câteva ore înainte, pietele au lacãtul pe usã, si oamenii sunt nevoiti sã achizitioneze fructe aduse din Olanda sau Argentina, culese cine stie de când si crescute cu substante care le oferã nu doar un aspect frumos, ci mai ales rezistentã în timp. Acesta este un alt motiv pentru care, de multe ori, micii producãtori locali, care au marfã crescutã natural, rapid perisabilã si deloc atrãgãtoare ochiului, nu au nicio sansã sã le intre în gratii reprezentantilor marilor magazine.
Hipermarketurile, un cancer pentru afaceristii locali
Printre consecintele nefaste pe care le-au avut deschiderea supermarketurilor în Vaslui se numãrã distrugerea micilor afaceri de familie, a magazinelor aflate la colturile strãzilor, dar mai ales sabotarea producãtorilor locali si a produselor românesti. În timp ce unii producãtori au devenit dependenti de supermarketuri si sunt nevoiti sã accepte conditii grele, altii au rãmas pe dinafarã si abia mai rezistã, asta în conditiile în care, în repetate rânduri, s-a demonstrat cã multe din produsele comercializate în aceste mari magazine, aduse de peste granite, sunt toxice pentru organism, crescute artificial, tratate, spre deosebire de produsele autohtone.