Local

VIDEO | Cum poti pãstra strugurii peste iarnã: metode moderne sau traditionale

REGULI Pentru a pãstra strugurii peste iarnã, trebuie sã tii cont de câteva reguli de bazã. În primul rând, este nevoie sã alegi struguri cu coacere târzie, cu boabe tari, crocante si pielita mai tare. O metodã traditionalã este aceea ca ramura cu struguri sã fie introdusã într-un pahar cu apã pentru a rãmâne proaspãtã pentru mai mult timp. De asemenea, pentru a pãstra strugurii peste iarnã, îi putem depozita într-o hrubã sau beci cu o temperaturã constantã de 7-9 grade Celsius si o umiditate de peste 75%. În plus, este nevoie sã aerisim acel spatiu si sã-l afumãm cu dioxid de sulf pentru a preveni mucegaiul. De retinut este si faptul cã strugurii foarte dulci, cu pielita subtire, trebuie consumati cât mai curând dupã cules. Ei pot fi pãstrati cel mult la frigider timp de 2 – 3 sãptãmâni, în sertarul pentru fructe care este bine ventilat. Pentru pãstrare este necesar sã alegem soiuri cu boabe tari, crocante si pielita mai groasã, ce se pot conserva cel mai bine în lãdite, în frigider si chiar la congelator. Soiurile care rezistã cel mai bine timp de câteva luni sunt Hamburg, Coarna, Regina sau Crampoise. Acestia pot fi pãstrati în beciuri reci, în lãdite bine aerisite, afumati cu dioxid de sulf pentru a îndepãrta mucegaiurile.

Lãditele din lemn pot pãstra foarte bine strugurii peste iarnã

Pãstreazã strugurii nobili în lãdite de lemn într-un spatiu cât mai rãcoros din casã. La baza lãditelor asazã un strat de hârtie ceratã si apoi asazã ciorchinii de struguri unul lângã altul, fãrã sã se atingã si fãrã sã se suprapunã. De asemenea, din farmaciile veterinare putem achizitiona metabiosulfit de potasiu, care este o sare cu efect antioxidant si conservant. Acesta se pune în must, în vinuri, în diferite conserve de legume si fructe pentru a le pãstra proaspete mai mult timp. Putem presãra o linguritã de metabiosulfit de potasiu la baza lãditelor înainte de a pune strugurii la pãstrare. El împiedicã aparitia mucegaiului si pãstreazã boabele de struguri sãnãtoase si suculente.

Ce soiuri de struguri sunt recomandate pentru pãstrare

Pentru rezultate bune sunt recomandati strugurii cu boabe mari si puternice, din soiuri târzii. Acestia pot fi pãstrati atârnati pe o funie într-o cãmarã rãcoroasã si bine aerisitã. Ciorchinii se acoperã cu foi de ziare sau cu hârtie ceratã, sã nu se aseze praful. Este important sã nu ajungã la ei cãldura sau lumina soarelui. Cu cât temperatura din cãmarã este mai constantã si suficient de rece, cu atât strugurii vor rezista mai bine. O altã metodã traditionalã sã pãstrezi strugurii este sã îi pui în borcane boabã cu boabã. Se spalã bine strugurii, se aleg boabele cele mai frumoase si sãnãtoase si se pun la borcane mari de 800 de grame. Se toarnã apã rece, se stoarce la fiecare borcan jumãtate de zeamã de lãmâie si se adaugã o linguritã de zahãr. Apoi borcanele se închid etans cu capace si se sterilizeazã la bain-marie timp de 10 minute. Se pãstreazã în cãmarã la rece si se folosesc strugurii la prãjituri, torturi sau salate de fructe pentru iarnã. De asemenea, boabele de struguri tari si cãrnoase se pãstreazã foarte bine si la congelator. Se aleg ciorchinii cei mai frumosi, se îndepãrteazã boabele prea mici sau vãtãmate si se spalã cu jeturi de apã rece. Se lasã sã se scurgã bine pe prosoape de hârtie. Astfel poti sã pãstrezi strugurii la congelator, în pungi de hârtie, peste iarnã. Se asazã într-o lãditã din congelator unde ai doar fructe, departe de pachetele cu carne sau alte alimente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button