METODE BIO… Este perioada în care cãpsunile se coc si, dacã e sã ne luãm dupã specialisti, acestea nu ar trebui sã lipseascã de pe masa nimãnui. Si asta pentru cã aceste fructe au un continut scãzut de calorii (53 de calorii la o canã de fucte feliate). În schimb, sunt bogate în fibre, Calciu, Potasiu sau Vitamina C. În plus, specialistii ne recomandã consumul de cãpsuni, fie cã vorbim de fructe proaspete, congelate sau adãugate în diverse preparate, pentru beneficiile aduse organismului uman. Cei mai periculosi dãunãtori care atacã fructele acestei plante în timp ce se coc sunt limacsii, ori furnicile. Dacã vrem sã nu împãrtim cãpsunile cu acesti dãunãtori (limacși, furnici etc – n.r.), vã prezentãm mai jos o retetã eficientã, bio, de a scãpa de ele. Un cultivator de cãpsuni din Husi ne-a validat reteta bio, chiar ne-a mai prezentat si metoda mai putin ortodoxã, cu capacele de bere, însã ne-a precizat cã pentru suprafete mari este indicat sã cumpãrãm granule speciale împotriva limacsilor din farmaciile fitosanitare.
Pentru a reusi sã scãpãm eficient de dãunãtori fãrã sã folosim substante chimice, specilistii ne recomandã o solutie eficientã mai ales împotriva melcilor de grãdinã (limacsi) si a furnicilor: Într-o sticlã cu doi litri de apã, strivim 3-5 cãtei de usturoi, adãugãm o linguritã cu ardei iuti, chiar si de la otet, 2 linguri de sare grunjoasã. Lãsãm solutia la macerat pânã a doua zi, apoi o strecurãm si stropim cu ea doar pãmântul, de la baza plantei, fãrã a uda si frunzele. „Este o solutie eficientã pentru cei care au în grãdinã, pe suprafete mici, pentru consumul propriu. Tot în aceeasi categorie intrã si capacele cu bere asezate printre plantele de cãpsuni. Limacsii sunt atrasi de miroul de drojdie si berea îi omoarã. De asemenea, de la farmacia fitosanitarã putem cumpãra granule antilimacsi. Si acestea sunt extrem de eficiente atunci când vorbim de suprafete mici. Pentru suprafete mari sunt recomandate substante speciale în combaterea limacsilor, cel mai mare dãunãtor al cãpsunilor, chiar dacã vorbim de substante bio”, spune un cultivator de cãpsuni din Husi, cu experientã în domeniu.
Cura de cãpsuni de poate mentine sãnãtosi
Specialistii ne recomandã sã profitãm la maxim de aceastã perioadã în care se coc cãpsunile si sã consumãm cât mai multe. Si asta pentru cã sunt fructe gustoase cu un continut mic caloric, dar bogate în carbohidrati, fibre sau vitamine. Mai exact, o canã cu cãpsuni feliate (aprox.166 de grame) contine 53 de calorii, 13 g de carbohidrati, 3 g de fibre alimentare, 8 g zahãr, 1 g proteine, 26,5 mg Calciu, 254 mg Potasiu, 97,5 mg vitamina C, 21,5 mg magneziu si 40 mcg folat (Folatul este forma naturalã a vitaminei B9, un nutrient esential pentru organism. Acesta este vital pentru cresterea celularã, formarea ADN-ului si buna functionare a hematopoiezei. Folatul este extrem de important în sarcinã, contribuind la prevenirea defectelor congenitale, în special a defectelor de tub neural – n.r.). Cãpsunile furnizeazã o cantitate semnificativã de fibre, acid folic si vitamina C. Sunt printre cele mai bogate fructe in vitamina C si acid folic, cu un continut de 35% si, respectiv, 10% din doza zilnicã recomandatã, amestecate în smoothie-uri, cu iaurt sau adãugate în produse preparate prin coacere.