spot_imgspot_img
10.2 C
Vaslui
23-apr.-2024

Cum puteți cumpăra un domeniu web indisponibil

- Advertisement -

Una din situatiile care pot genera fustrare in procesul de inregistrare a unui nume de domeniu web este atunci cand domeniul dorit nu este disponibil. Daca va intrebati ce trebuie sa faceti pentru a cumpara un nume de domeniu web indisponibil (care e deja luat), ati ajuns unde trebuie.

Cumpararea unui nume de domeniu indisponibil: Principii de baza

Toate site-urile web au nevoie de un nume de domeniu deoarece este adresa website-ului dvs. online. Puteti inregistra un nume de domeniu web pentru aproximativ 3,99 – 12,99 euro/an la un registrar de domenii web (pentru unele extensii chiar mai mult).

Dar daca numele de domeniu web pe care doriti sa il cumparati este deja luat? In acest caz aveti doua optiuni: cautati un nume de domeniu alternativ sau il cumparati de la proprietarul actual.

A cumpara domeniu web indisponibil ar putea fi o miscare excelenta pentru afacerea dvs. Cu toate acestea, este important sa va feriti de riscuri si escrocherii astfel incat sa nu pierdeti timp sau bani.

Ce sa aveti in vedere inainte de a cumpara un domeniu web indisponibil

O intrebare cheie pe care trebuie sa v-o puneti este daca doriti sa achizitionati doar un nume de domeniu sau un site web stabilit.

Cumpararea unui site web cu un istoric consistent de a face bani poate fi o miscare rapida excelenta. Va permite sa obtineti o afacere functionala imediat mai degraba decat sa va construiti una de la zero.

Cu toate acestea va fi mult mai costisitor sa cumparati un site web decat doar un nume de domeniu. De asemenea, veti avea de a face cu  mai multe riscuri si obligatii legale.

Metoda propriu-zisa pentru a cumpara un domeniu web indisponibil

Exista doua metode principale pentru a cumpara un nume de domeniu web care este deja luat:

  • Abordarea in privat a proprietarului numelui de domeniu si incheierea unui acord pentru vanzare

Aceasta metoda evita implicarea unei terte parti in vanzare si este posibil sa il puteti convinge pe proprietar sa va vanda domeniul la un pret favorabil.

Daca numele de domeniu are deja un site web cu un formular de contact atunci il puteti utiliza pentru a ajunge la proprietarul site-ului.

  • Cautarea numelui de domeniu pe marketplace

Marketplace-urile sunt locuri unde multi proprietari de domenii isi vand numele de domenii. Daca numele de domeniu dorit nu este pe marketplace atunci probabil ca nu este de vanzare.

Sfaturi pentru cumpararea unui nume de domeniu in siguranta

1. Evitati folosirea extensiilor diferite

Daca numele de domeniu este indisponibil cu extensia pe care o doriti (de ex. .com sau .ro)  ati putea fi tentat sa utilizati o extensie de domeniu diferita. Aceasta situatie poate provoca confuzie deoarece utilizatorii vor avea dificultati in a stabili pentru fiecare domeniu cui ii apartine.

Este posibil sa va confruntati cu probleme legale daca proprietarul aceluiasi nume de domeniu dar cu o extensie diferita are o marca inregistrata pentru acel nume.

2. Verificati daca numele de domeniu nu este marca inregistrata

Daca numele de domeniu este o marca comerciala inregistrata a unei companii existente, atunci ati putea fi obligat in viitor sa va dezactivati website-ul complet.

Verificati mai intai daca numele de domeniu este deja utilizat de o alta companie; un nume de domeniu care utilizeaza o marca comerciala in cadrul acestuia ar putea fi o problema.

3. Nu va atasati emotional prea mult

Inceperea unei noi afaceri online este interesanta. Deoarece numele dvs. de domeniu joaca un rol esential in proiectul dvs. este usor sa va atasati emotional de un anumit nume.

Cu toate acestea este important sa fiti inteligent si rational cu privire la toate deciziile de investitii financiare, inclusiv la aceasta. Va recomandam sa va pastrati optiunile deschise si sa cautati mai multe nume de domeniu sau cel putin sa le analizati cu atentie.

Amintiti-va ca preturile numelor de domenii premium pot varia de la cateva sute de euro la cateva sute de mii de euro.

4. Verificati istoricul numelui de domeniu

Asigurati-va ca verificati istoricul site-ului web folosind unelte precum Wayback Machine.

In general este o situatie pozitiva daca numele domeniului web a fost utilizat anterior insa este recomandat sa va asigurati ca nu a fost utilizat pentru activitati rau intentionate – ex. Spam.

O astfel de eventualitate poate afecta reputatia companiei dvs. si va poate provoca chiar probleme juridice in viitor. Daca exista o penalizare Google pe domeniu atunci ar putea fi nevoie de multa munca si resurse pentru a o elimina.

WayBack Machine poate fi un mod inteligent de a gasi informatii despre proprietarul domeniului.

5. Aflati cat valoreaza domeniul

Preturile numelor de domenii web sunt dificil de evaluat. Daca sunteti nou in ceea ce priveste cumpararea de domenii va puteti intreba daca pretul cerut de vanzatorul domeniului este rezonabil sau nu.

Nu exista o reglementare standard pentru preturile numelor de domeniu premium. Vanzatorii decid in mod independent pretul si depinde de dvs. in calitate de cumparator sa decideti daca merita investitia.

Daca nu aveti experienta puteti utiliza un instrument precum EstiBot pentru a va face o idee despre valoarea domeniului. Aceste evaluari automate ale numelor de domeniu nu sunt neaparat exacte dar pot fi un punct de plecare util.

Daca pretul cerut pentru domeniul web dorit este prea mare (si de multe ori va fi)  fiti pregatit pentru negocieri. Nu incepeti prin a oferi maximul pe care ati fi dispus sa il luati; incepeti de la un pret mai mic.

6. Trebuie sa stiti exact ceea ce cumparati

Asigurati-va ca stiti exact ce veti primi. Este doar numele de domeniu pe care il cumparati? Sau cumparati si un site web? Daca cumparati site-ul web, acesta include tot continutul?

Site-urile web bine pozitionate pot folosi  pluginuri si instrumente diferite pentru care proprietarul are licente. Este putin probabil ca aceste licente sa va fie transferate impreuna cu vanzarea asa ca va trebui sa fiti pregatit sa le achizitionati pentru dvs.

Intrebati daca proprietarul are acces la conturile de socializare existente pentru numele domeniului, astfel incat sa le puteti obtine ca parte a tranzactiei.

7. Asigurati-va ca veti cumpara de la proprietarul domeniului

Puteti sa cumparati un nume de domeniu si sa aflati apoi ca de fapt domeniul a fost furat. Nu veti mai primi nici banii inapoi si nu sunteti nici proprietarul legal al domeniului. Este un scenariu de cosmar insa se poate intampla.

O verificare initiala temeinica este utilizarea unui instrument precum DNS Trails pentru a vedea daca au existat modificari recente la inregistrarile DNS. Daca vedeti ceva ciudat solicitati explicatii.

Incercati sa obtineti un numar de telefon astfel incat sa discutati direct cu proprietarul domeniului. Conturile de e-mail pot fi compromise si adresele de e-mail pot fi falsificate.

8. Utilizati Escrow pentru a transfera banii

Probabil ca sunteti nerabdator cu privire la cumpararea unui nume de domeniu in special pentru o suma semnificativa. Ce se intampla insa daca vanzatorul va ia banii si nu preda numele domeniului?

Cea mai buna solutie este sa folositi un site precum Escrow.com care va actiona ca agent in numele ambelor parti. Dati banii serviciului de intermediere si acestia ii pastreaza in siguranta pana cand confirmati ca ati primit numele de domeniu. In acel moment, ei dau banii vanzatorului.

Escrow.com a fost folosit pentru achizitionarea unor nume de domenii celebre, inclusiv Twitter.com, Gmail.com, WordPress.com si multe altele. Retineti ca va trebui sa platiti totusi o taxa catre Escrow.com.

9. Luati in considerare domeniile BackOrder

In fiecare zi mii de nume de domenii expira si nu sunt reinnoite. In unele cazuri, proprietarul uita pur si simplu sa reinnoiasca domeniul.

Nu trebuie sa urmariti aceste nume de domenii pentru a vedea cand expira. Exista o multime de servicii care vor monitoriza numele de domenii pentru dvs. si vor incerca automat sa il inregistreze in momentul in care este disponibil.

Ganduri finale inainte de a cumpara un domeniu web indisponibil

Cumpararea unui nume de domeniu deja luat nu este un lucru usor, iar procesul poate dura de la cateva zile la cateva luni. Si daca proprietarul nu doreste sa vanda, poate dura chiar si ani pentru a-l convinge.

Iata de ce va recomandam sa gasiti cateva optiuni atunci cand cautati un nume de domeniu. Puteti folosi un generator online de nume de domenii, care sa va dea idei.

Sfaturi inteligente pentru gasirea de alternative la numele de domeniu:
  • Adaugati un verb la cuvantul cheie
  • Adaugati un cuvant cheie pe langa numele dvs. de marca
  • Utilizati abrevierile
  • Folositi un slogan sau un adjectiv
- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.