spot_img
spot_img
22.3 C
Vaslui
10-iul.-2025

Cum sã ne protejãm de caniculã? Sfaturi de la specialisti. Nu le ignorati pentru cã, dupã ploi, iar vine un val de cãldurã saharian

- Advertisement -

SFATURI… Temperaturile ridicate din ultimele zile pun organismul uman la încercare, în sensul cã oamenii se adapteazã greu la temperaturi de peste 38-39 de grade Celsius. În timp ce meteorologii spun cã aceste perioade caniculare vor deveni „normalul” de acum încolo, medicii spun cã solutia este adaptarea si respectarea regulilor, astfel încât chiar viata noastrã sã nu fie pusã în pericol. Ieri a fost mai bine, ploile au coborât temperatrura la o maximã de 29 grade Celsius la Vaslui, dar de sãptãmâna viitoare iar începe canicula. Asã cã, sfaturile de cum trebuie sã vã comportati sunt bine venite.

De retinut este faptul cã, în timpul cãldurii extreme, este usor sã ne deshidratãm sau sã ne supraâncãlzim corpul. Cãldura poate provoca probleme de sãnãtate grave si potential fatale, cum ar fi epuizarea din cauza cãldurii si insolatia. De asemenea, cãldura extremã poate declansa evenimente bruste fatale, cum ar fi atacul de cord si accidentul vascular cerebral sau poate agrava afectiuni medicale existente, ca bolile renale ori pulmonare. Sã nu uitãm si faptul cã temperaturile extreme pot afecta pe oricine, dar persoanele cu risc crescut includ persoanele peste 65 de ani, bebelusii si copiii mici, femeile însãrcinate, persoanele cu probleme de sãnãtate acute sau cronice si persoanele izolate social.

Cum putem evita problemele generate de temperaturile ridicate de afarã

Pentru a evita problemele generate de caniculã, este recomandat sã folosim, în încãpere, aerul conditionat. În schimb, pentru a eficientiza folosirea acestuia, îl putem utiliza împreunã cu un ventilator si prin cresterea temperaturii din interior la 26-27 grade Celsius. În schimb, ventilatorul electric devine ineficient dacã, în interior, temperatura este de 39-40 de grade Celsius. Si tot pentru a ne rãcori, specialistii recomandã sã mentinem pielea umedã, dusuri reci sau bãi de picioare cu apã de la robinet. Pe stradã, este recomandat sã purtãm haine usoare si largi. În plus, sã luãm în considerare spatii cu aer conditionat în care sã putem intra, pret de câteva minute, sã ne rãcorim. Acasã este bine sã folosim jaluzelele sau perdelele pentru a împiedica soarele sã intre direct în casã prin geamuri si sã deschidem ferestrele doar dacã afarã este mai rãcoare ca în casã. Dacã suntem expusi la cãldurã este recomandat sã bem multã apã chiar dacã nu ne este sete. În plus, este bine sã fim atenti la semnele de deshidratare cum ar fi senzatia de sete, ameteli, gurã uscatã, obosealã, urinã de culoare închisã, cu miros puternic sau urinare mai putin frecventã ca de obicei.

Udã cearsaful cu care te învelesti înainte de culcare, în noptile caniculare în care temperatura nu scade sub 39 de grade Celsius

Specialistii spun cã în serile caniculare când temperaturile nu scad sub 29 grade Celsius, o metodã eficientã de a rãcori corpul ar fi învelirea cu un cearsaf ud si astfel se poate îndura mai bine cãldura din timpul noptii. Cãldura cheltuitã de corp pentru evaporarea apei de cearsaf scade temperatura si astfel putem avea un somn linistit, nefragmentat. Însã trebuie avut grijã ca acel cearsaf ud pe care-l folosim sã nu fie tinut în prealabil în frigider si sã nu fie folosit aerul conditionat, fiindcã riscul e mare. Dimineata poti sã te trezesti anchilozat. Pentru udatul cearsafului înainte de culcare este indicatã apa de la robinet.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. ➡Cu cât ne-am „încălzit” și cum s-a modificat „comportamentul” precipitațiilor la nivelul regiunii Moldovei?
    ➡Câteva măsuri adaptative la nivel local și regional. Avem nevoie de un sistem de combatere a grindinei și de stimulare a precipitațiilor?
    ➡Cum va fi vremea în perioada următoare în Moldova?

    https://youtu.be/zyze9nUkl58?feature=shared

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.