spot_img
11.7 C
Vaslui
08-nov.-2024
spot_img

VIDEO | Cum se fac gogonele murate fãrã a mai fi pitrocite. O retetã care se face numai în a doua jumãtate a lunii octombrie

- Advertisement -

RETETÃ TRADITIONALÃ…Dupã murãturile tãiate la borcan, o retetã propusã de Bãrbosu’, un bãcãtar de ocazie care a înnebunit diaspora cu retetele sale inedite de mâncare, cititorii Vremea Nouã ne-au cerut si reteta clasicã de gogonele murate. Am ales reteta gospodinei Mihaela Pop, care ne spune cã aceasta pune exact acum murãturile, adicã dupã prima jumãtate a lunii octombrie. Aceasta spune cã reteta ei nu are nevoie de pitrocealã, adicã sã se vânture moarea, ceea ce înseamnã mult pentru o gospodinã care are multe treburi de fãcut. Mihaela Pop mai spune cã din acest motiv pune gogonelele dupã jumãtatea lunii octombrie, fiindcã temperaturile mai joase contribuie la murarea pãtlãgelelor fãrã a se mai pitroci. Atentie, nu e obligatorie pentru aceastã retetã, sarea neiodatã. 

Bunicile noastre faceau gogonele murate pentru iarnã în fiecare an. Ne aducem aminte pe timpul iernii, în vacantele de iarnã, când acestea scoteau în fiecare zi castroane pline cu gogonele si cu alte murãturi atât la prânz, cât si la cinã. Gogonelele erau preferatele nepotilor, varza muratã, conopida sau ardeii erau apanajul pãrintilor. Cum se fac aceste gogonele murate în stil traditional? Vã prezentãm o retetã traditionalã, propusã de Mihaela Pop, o gospodinã cu multi urmãritori pe retelele de socializare. „Vã prezint cum se fac gogonelele murate pentru iarnã cu retetã simplã. Ingredientele pentru un borcan de 5 l sunt: 2 kg de gogonele, 0.5 kg morcov, 0.5 kg conopidã, 70 g sare, 2 lingurite de zahãr, piper, boabe de mustar, hrean, 400 ml otet. În primul rând, ne ocupãm de gogonele. Ele trebuie sa fie cat mai sãnãtoase si tari. Le spãlam bine si le rupem toate coditele. Conopida trebuie si ea spalatã si desfãcutã în buchetele mici. Morcovul trebuie curãtat de pielita exterioarã si sã aibã cotoarele tãiate. Cu un cutit, îl tãiem în rondele potrivite sau în batonase. Într-un borcan de 5 l aranjãm legumele; punem straturi de gogonele si printre ele morcovi, conopidã si câte un betisor de hrean. În functie de gust, se mai poate adãuga la aceastã retetã o floare de mãrar uscat, o bucatã de telinã, un ardei iute, sau câtiva cãtei de usturoi. Tot asa pânã umplem borcanul. Când am terminat, punem o lingurã si jumãtate de boabe de piper negru si o lingurã si jumãtate de boabe de mustar”, a explicat Mihaela Pop.

Fãrã o moare de calitate, gogonelele murate nu au nicio valoare

Se stie cã moarea sau gustul acesteia dã calitatea gogonelelor murate. Iatã cum se preparã: „Moarea sau lichidul pentru murat se face asa: la 800 ml de apã adãugãm 200 ml otet de 9 grade, 35 de grame de sare grunjoasã (pentru aceastã retetã nu este neaparat necesarã sarea neiodatã, poate fi si iodatã) si o linguritã de zahãr. Amestecãm pânã se dizolvã. Am obtinut un litru de lichid de murare. Turnãm în borcan. Pentru un borcan de 5 litri, aveti nevoie de doi litri de lichid de murare ca sã-l faceti plin ochi. Puneti la pãstrare, dar, atentie, musai, musai la temperaturi sub 20 grade. Eu pun murãturile mereu în a doua jumãtate a lunii octombrie pentru cã temperaturile sunt zilnic sub 20 de grade si le pot tine pe balcon fãrã nicio grijã. Acestã retetã nu are nevoie de nicio vânturare. Zeama nu se bãloseste, nu se tulburã, nu miroase ciudat, iar gogonelele rãmân crocante, cu conditia bineînteles sã nu le tineti la cald. Sunt gata în aproximativ 45 de zile. Vã provoc sã puneti mãcar un borcan si sã-mi spuneti cum au fost!”, a precizat Mihaela Pop.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.