spot_img
22.7 C
Vaslui
04-oct.-2024
spot_img

Cum sunt încurajați infractorii, chiar de către judecători, să bată polițiștii

- Advertisement -
PERICULOS… Pedepsele cu suspendare date de judecători nu fac decât să încurajeze ultrajul, iar legea pare făcută să favorizeze infractorii

INCREDIBIL… Meseria de polițist a devenit una periculoasă și riscantă, mai ales în cazurile în care oamenii legii sunt chemați pentru a aplana diferite conflicte. Nu de puține ori polițiștii cad victime celor certați cu legea, iar tupeul acestora se datorează și judecătorilor care decid pedepse blânde în dosarele de ultraj. Astfel, un vasluian trimis în judecată pentru ultraj s-a ales, la sfârșitul dosarului, cu o amendă penală de 7.500 de lei, echivalentul a 300 de zile de închisoare. Și nu este singurul caz de acest gen. Un alt caz asemănător este al celor doi bârlădeni și al unui bucureștean care s-au luat la bătaie într-un bar din municipiul Bârlad și care au uitat de conflictul dintre ei la vederea polițiștilor chemați să aplaneze conflictul. Și în cazul celor trei, pedepsele date de judecători au fost cu suspendare sau amenzi penale. Și zmeul din Lunca Banului care amenința polițiștii pe rețelele de socializare a primit aceeași pedepasă blândă din partea magistraților. În cazul lui, instanța a decis o pedeapsă de un an și jumătate de închisoare cu suspendare.

În timp ce majoritatea inspectoratelor de poliție din țară se plâng de lipsa de personal, meseria de polițist a devenit tot mai puțin atractivă pentru tineri. Unul din motive este legat de cel al protecției pe care un polițist o are în momentul în care este solicitat să aplaneze diferite scandaluri în stradă. Din păcate, inclusiv judecătorii pun umărul la acest lucru atunci când dosarele de ultraj sunt soluționate cu pedepse care nu fac decât să încurajeze astfel de fapte. Un exemplu în acest sens este cel al lui Marius Savin, un vasluian trimis în judecată pentru ultraj și care s-a ales cu o pedeapsă de 7.500 de lei, amendă penală și interzicerea unor drepturi pe o perioadă de doi ani. «Condamnă pe inculpatul Savin Marius la pedeapsa de 7.500 lei amendă penală, echivalentul a 300 zile-amendă, prin stabilirea sumei corespunzătoare unei zile amendă ca fiind în cuantum de 25 lei, pentru săvârșirea față de persoana vătămată plt. maj. Ariton Ionuț Relu a infracțiunii de ultraj. Aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercițiului drepturilor, respectiv dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, pe o durată de 2 ani, care se va executa de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri. Persoana condamnată la pedeapsa amenzii este obligată să depună recipisa de plată integrală a amenzii la judecătorul delegat cu executarea în termen de 3 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii”, se arată în decizia instanței. În plus, Savin a fost obligat să plătească și 2.500 de lei, daune morale polițistului.

Pedepse blânde și în alte dosare de ultraj 

Pedeapsa dată în acest dosar nu este singulară. Un alt caz de răsunet a fost cel al zmeului de la Lunca Banului care, amendat de polițiști, a trecut la amenințări pe rețelele de socializare și nu numai. Astfel, în 2023, magistrații Curții de Apel Iași decid condamnarea lui Cristea Constantin Cristi la o pedeapsă de un an și jumătate de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de încercare de 3 ani. Povestea bărbatului din Lunca Banului a început în 2021 când, amendat de polițiști pentru abateri repetate în traficul rutier, acesta s-a declarat inamicul lor numărul 1 și, cu telefonul în mână, live pe Facebook, a trecut la injurii și amenințări de tot felul. Magistrații s-au arătat, încă o dată, blânzi și cu scandalagiii din Bârlad acuzați de ultraj și tulburarea liniștii și ordinii publice, un tânăr de 27 de ani, unul de 35 de ani și un bucureștean de 23 de ani. Tot scandalul a pornit într-un bar din municipiul Bârlad. La un moment dat, bătaia s-a mutat în stradă. Speriați, martorii au sunat după ajutor. La venirea polițiștilor, combatanții au uitat de ura dintre ei și au tăbărât pe oamenii legii. Toți trei au ajuns în fața judecătorilor ca, la sfârșitul unui proces care a durat aproximatv un an, bucureșteanul de 23 de ani să primească 9 luni de închisoare cu suspendare și o amendă penală în valoare de 6.000 de lei. De asemenea, cei doi bârlădeni au avut parte de pedepse la fel de blânde. Astfel, Andrei Ionuț Bălășoiu a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de încercare de 3 ani. Celălalt scandalgiu, Albert Iulian Salahoru, a primit un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de 2 ani. Și exemplele pot continua cu aceleași pedepse date de judecători în cazurile de ultraj.

Ce spun polițiștii în astfel de cazuri: «Legea este făcută în favoarea infractorilor»

Întrebați ce cred despre aceste probleme cu care se confuntă în meseria lor, polițiștii spun că legislația este făcută în așa fel încât să nu vină în sprijinul lor. Din contra, de cele mai multe ori legea pare făcută să încurajeze infractorii. «Nu noi, polițiștii, ar trebui să răspundem la astfel de întrebări, ci cei care au gândit legislația în vigoare acum și care, de cele mai multe ori, pare făcută în favoarea infractorului. Avem în dotare spray cu gaz iritant, baston și pistol dar, de cele mai multe ori, le avem degeaba pentru că infractorii au drepturi iar noi, ca polițiști, nu prea. Dacă scoți spray-ul sau bastonul să-l folosești, riști să ajungi în fața unui procuror militar și să dai explicații cum și de ce. Nu mai vorbim de armamentul din dotare. Scoți pistolul și tragi! Apoi te pregătești sufletește de anchete. În schimb, nu ai voie să-i bruschezi pe infractori, trebuie să ai grijă cum îi încătușezi ca nu cumva să-i rănești și tot așa. Nu contează că ei te înjură, te scuipă și te amenință de parcă nu suntem oameni și nu avem sentimente. Cum vă spuneam, legea este făcută în favoarea infractorilor de parcă cineva și-a pus în gând să distrugă tot ceea ce înseamnă poliție și polițiști”, spun, sub protecția anonimatului, polițiștii vasluieni.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

  1. Este bine să fie un echilibru! Ce-ar mai fi să ai, ca simplu cetățean, doar “dreptul” să stai ca mielul în fața unor polițiști? Ce te-ar mai tăvăli ei, știind ca nu au răspundere! Asta ținând cont de calitatea personalului din sistem…

  2. Se judecă cu jumătăți de măsură. Dacă un judecător sau procuror este ultragiat , colegii respectivului magistrat sunt extrem de severi, știu că oricând pot ajunge și ei victime..
    Clasa politică nu dorește ( că nu-i priește) o Poliție puternica și nicio Justiție independenta.
    Amin!!!

  3. Intr-un fel, isi merita soarta ! Avem numai politisti GRASI, BETIVI, si ABUZIVI ! Cum te duci tu , ca politist, la o interventie, cand nu-ti vezi pwula de un munte de burta ??? Cum poti sa alergi dupa un infractor ?? Ce autoritate sa ai, cand tu, ca politist, ai 1m70 (pe 1m20 ) ???

  4. Legi făcute de ,,somitățile”din parlament-gen șaormă,stărică,etc…@concurența.Interpretate de speciali.
    Un mare special spunea odată:în asta constă frumusețea unei legi,că poate fi interpretată.
    NR.-text preluat din România educată (autor-un fost profesor)

  5. Analfabeții și HOTII din politica românească și din conducerea tarii au făcut legile de asa fel încât ei sa nu poată fi trași la răspundere. România astăzi este raiul infractorilor. În mileniul trei România a ajuns sa aibă candidați la președenție fără bacalaureat, infractori care cărau geanta teroristului Omar Haisam .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.