“Cumãtriile” si angajãrile pe pile de la SAJ Vaslui, luate în vizor de Corpul de Control al Ministerului Sãnãtãtii

VERIFICÃRI… Conducerea Serviciului de Ambulantã Judetean Vaslui a primit, ieri, oaspeti de seamã, veniti tocmai de la Bucuresti. Este vorba despre Corpul de Control al Ministerului Sãnãtãtii si inspectori ai Departamentului penru Situatii de Urgentã. Acestia vor trebui sã stabileascã dacã s-a gresit sau nu atunci când ambulantierul a fost lãsat sã plece cu salvarea pe litoral, pentru a-si aduce acasã fiica infectatã cu COVID-19. În acest caz, spun surse din interior, s-au cãlcat în picioare toate protocoalele pentru cã, înainte de toate, autospeciala nu avea voie sã pãrãseascã curtea unitãtii fãrã cel putin un asistent în masinã, mai ales cã deplasarea s-a fãcut pentru o pacientã confirmatã pozitiv cu coronavirus. O altã problemã destul de spinoasã, care cu sigurantã nu va fi trecutã neobservatã de cei veniti în control, o reprezintã foaia de parcurs a cursei respective. Si asta pentru cã ambulantierul cu pricina s-a deplasat pânã pe litoral desi în acte, ca sofer, figura un alt coleg de-al sãu. Ba mai mult, în ziua respectivã, spun sursele noastre, tatãl fetei nu ar fi fost nici mãcar de serviciu. Nu în ultimul rând, spun aceleasi surse, Corpul de Control al Ministerului Sãnãtãtii va urmãri si modul cum s-au fãcut angajãrile pe perioada stãrilor de urgentã si alertã, când în sistem au intrat zeci de rude, pile si prieteni ai celor cu vechime la SAJ Vaslui.  

Aflat într-o vizitã inopinatã , duminicã, la Serviciul de Ambulantã Judetean Vaslui, ministrul Sãnãtãtii a promis cã, în cel mai scurt timp, va trimite aici Corpul de Control al Ministerului, pentru a stabili atât împrejurãrile care au permis deplasarea ambulantierului pe litorial, cât si gradul de vinovãtie al celor care au gestionat cazul. De partea sa, soferul ambulantei sustine cã a avut acordul atât a conducerii SAJ Vaslui, dar si a Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui pentru a merge la Costinesti sã-si aducã acasã fata bolnavã de COVID-19. Asta desi, legea spune clar cã orice contact direct al unui caz pozitiv trebuie sã intre, obligatoriu, în izolare. Cu alte cuvinte, ambulantierul, din moment ce fiica lui a fost confirmatã pozitiv, nu trebuia sã mai pãrãseascã locuinta. Numai cã acest lucru nu s-a întâmplat. Ba mai mult, dupã aflarea rezultatului, acesta a sunat la Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui pentru a cere acordul sã plece pe litoral, dupã fiica lui. Sursele noastre spun cã medicul epidemiolog nu a avut nicio problemã si si-a dat acordul, însã acum, dupã ce cazul a ajuns pânã la Bucuresti, acesta nu mai recunoaste convorbirea telefonicã avutã cu tatãl fetei. Dupã ce a primit “ok”- de la DSP, ambulantierul a înstiintat si conducerea medicalã a SAJ Vaslui, cu privire la deplasarea pe care urma sã o facã. Nici de aici nu a primit vreo împotrivire, prin urmare, s-a urcat în salvare, cu destinatia Costinesti. Pentru cã nu era de serviciu în ziua respectivã, acesta a mers cu foaia de parcurs a altui coleg, gresealã ce i-ar putea atrage cele mai mari probleme. Inspectoratul de Politie Judetean a deschis deja un dosar penal, in rem, la SAJ Vaslui, pentru zãdãrnicirea combaterii bolilor, însã nu este exclus sã urmeze si altele, vizati fiind inclusiv cei din conducere.

Ambulantierul cu trecut zbuciumat

Înainte sã lucreze la Serviciul de Ambulantã Judetean, soferul salvãrii a fost angajat la Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã Vaslui, de unde a plecat nu în cele mai bune conditii. Colegii îsi amintesc despre el cã era o persoanã “extrem de dificilã”, “nu prea comunicativã” si “mereu pusã pe ceartã”. Sunt voci care sustin cã ambulantierul, pe vremea când lucra la ISU Vaslui, ar fi avut un conflict chiar cu inspectorul-sef al Inspectoratului, câteva vorbe grele lipsind ca cearta sã devinã agresiune fizicã. Aceastã informatie nu a fost însã confirmatã oficial, asa cã o lãsãm la rubrica “zvonuri”. Stim însã cu sigurantã cã dupã ce a plecat de la ISU, bãrbatul si-a gãsit un loc cãldut la Serviciul de Ambulantã Judetean, fiind rudã cu o persoanã din conducerea institutiei.

Angajãri pe bandã rulantã ale rudelor pe perioada stãrilor de urgentã si de alertã 

Pe lângã toate boacãnele fãcute de ambulantier, în complicitate cu cei din conducerea SAJ si DSP, Corpul de Control al Ministerului va avea în vedere si modul cum s-au fãcut angajãri în ultimele luni la Ambulantã. Din martie si pânã în prezent, din cauza stãrilor de urgentã si de alertã, în sistem au intrat zeci de persoane fãrã nici cea mai micã pregãtire medicalã. Cu totii au profitat de faptul cã angajãrile s-au fãcut direct, fãrã concurs. Diferentele au fost fãcute doar la trierea dosarelor, unde prioritate au avut cumãtrii, fratii, finii si surorile celor aflati deja în sistem. La sfârsitul lunii aprilie si începutul lunii mai, am fost contactati de mai multe ori de cãtre candidatul unui concurs de angajare la SAJ, care ne-a relatat modul cum se intrã în sistem. Vasluianul se strãduia încã din luna septembrie a anului trecut sã devinã ambulantier. A fãcut voluntariat pe autospecialele, a absolvit si cursurile de ambulantier, atât de necesare la angajare, dar, spunea el, la acea vreme, cã de fiecare datã a fost declarat respins. “Din septembrie pânã acum au fost organizate mai multe concursuri pentru postul de ambulantier la Serviciul de Ambulantã Judetean Vaslui. Ca sã poti intra în examen, trebuia sã îndeplinesti douã conditii: sã ai o vechime de minim sase ani ca sofer profesionist si sã fi fãcut cursuri de ambulantier. Odatã cu decretarea stãrii de urgentã, s-au mai schimbat regulile angajãilor, în sensul cã acele cursuri de ambulantier nu au mai fost obligatorii, însã trebuia sã se tinã cont de cei care au mai participat la anterioarele concursuri. S-a ajuns la numãrul cinci de angajãri si prioritate au avut doar cunostintele lor. Au fost candidati care nu au acele cursuri de ambulantier, care nu au particpat la ultimele concursuri si, cu toate astea, au fost angajati. Unul dintre ei e bãiatul unui ambulantier de la Negresti. La Husi a fost angajat un candidat care nu are acele cursuri de ambulantier. Asa se fac angajãri la SAJ Vaslui, pe bazã de rudenie, nepotisme si relatii”.
NICIUN COMENTARIU