Curtea Constituţională a decis miercuri că Legea privind comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale în 2012 este neconstituţională, admiţând cu majoritate de voturi sesizarea USL.
Legea nu a fost declarată neconstituţională în integralitate, ci doar câteva articole, urmând să se întoarcă în Parlament.
CCR va publica săptămâna viitoare motivarea acestei decizii.
Sesizarea a fost depusă la CCR pe 22 decembrie 2011.
Liderul deputaţilor social-democraţi, Mircea Duşa, susţinea atunci că prin legea pentru comasarea alegerilor se încalcă articolul 1 din Constituţie privind separarea puterilor în stat, articolul 11 legat de respectarea tratatelor internaţionale – respectiv Codul bunelor practici în materie electorală, dar şi articolele 15, 36, 37, 124 şi 126 referitoare la prelungirea mandatelor primarilor, consilierilor şi preşedinţilor de consilii.
”O analiză corectă ar trebui să ducă, în mod normal, la respingerea legii de către Curtea Constituţională, instituţie căreia îi cerem, măcar acum, o atitudine de respect faţă de lege şi democraţie. Astăzi, 22 Decembrie 2011, prin respingerea moţiunii de cenzură, actuala Putere a călcat în picioarele principiile şi idealurile pentru care s-a luptat la Revoluţia din 1989. Atunci, românii au cerut dreptul de a-şi decide soarta prin vot, au cerut pluralism politic, au cerut libertatea. Astăzi, PDL şi aliaţii săi au decis că oamenii pot să voteze doar când decide puterea politică, nu când o cer actele constitutive ale unui stat care se pretinde democratic”, explica tot atunci PSD într-un comunicat de presă.
Guvernul şi-a angajat răspunderea, în decembrie 2011, în faţa Parlamentului, pentru proiectul de lege privind organizarea alegerilor parlamentare şi locale din anul 2012 în aceeaşi zi.
Cabinetul Boc a motivat necesitatea comasării alegerilor prin faptul că astfel s-ar evita derapajele electorale din anul 2012. Proiectul de lege nu prevede şi reducerea numărului de parlamentari.
AGERPRES.ro