25.5 C
Vaslui
29-iun.-2022

Curtea de Apel Galați menține controlul judiciar pentru preotul Sebastian Jitaru, acuzat de agresiune sexuală!

ATAC… Fostul arhimandrit al Episcopiei Hușilor, Sebastian Jitaru (foto dreapta), contestă din închisoare controlul judiciar, dispus de Înalta Curte de Casație și Justiție, în dosarul în care e acuzat, alături de fostul episcop Onilă (foto stânga), că ar fi violat și agresat sexual minori.

PRELUNGIRE… Magistrații Curții de Apel Galați au hotărât să mențină măsura controlului judiciar impusă în cazul preotului Sebastian Jitaru, fost arhimandrit al Episcopiei Hușilor. “În temeiul art. 362 alin. 2 Cod procedura penală, menține – ca fiind legală și temeinică – măsură preventivă a controlului judiciar dispusă prin Încheierea de ședință din data de 05.06.2020, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție față de inculpatul Jitaru Sebastian Cristi. Cheltuielile judiciare avansate de către stat, rămân în sarcina acestuia. Suma de 313 lei , reprezentând onorariul pentru apărătorul desemnat din oficiu, către Baroul Galați, va fi avansată din fondurile Ministerului Justiției”, se arată în decizia Curții de Apel Galați. Hotărârea nu e difinitivă și poate fi atacată în termen de 48 de ore de la comunicare. Sebastian Jitaru este închis în continuare în Penitenciarul cu regim de maximă siguranță Iași, după ce l-a șantajat pe fostul episcop cu imagini compromițătoare. Pentru că și-a ispășit fracția legală, acesta a cerut de două ori Judecătoriei Iași liberarea condiționată, ultima oară chiar în această vară, însă instanța i-a respins solicitările. Astfel, din închisoare, fostul arhimandrit contestă controlul judiciar din cel de-al doilea dosar în care este inculpat. La fel ca fostul episcop Cornel Bârlădeanu, Sebastian Jitaru este judecat pentru viol și agresiune sexuală cu minori. În dosar sunt trei parți vătămate, foști elevi ai Seminarului din Huși. Unul dintre ei ar fi fost agresat sexual atât de Jitaru, cât și de Onilă. Potrivit surselor judiciare, Jitaru a abuzat elevii seminarului timp de doi ani, din 2015 până în 2017, când în acest joc amoros bolnav a intrat și fostul episcop Cornel. Atât Seminarul Teologic Ortodox “Sfântul Ioan Gură de Aur”, cât și Episcopia Hușilor sunt considerate părți responsabile civilmente în dosar.

Dosarul în care Jitaru și Onilă sunt cercetați pentru agresiune sexuală a fost redeschis în anul 2019 de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași, după ce, anterior, acuzațiile fuseseră clasate. Anchetatorii au cerut și au obținut, în 2020, arestarea preventivă a fostului episcop de Huși, precum și a fostului arhimandrit. Ulterior, instanța supremă i-a eliberat, însă pentru Jitaru măsura a fost doar formală, deoarece se afla în penitenciar unde executa o pedeapsă privativă de libertate după ce l-a șantajat pe fostul episcop. Onilă a scăpat atunci de cătușe, însă pentru Jitaru a fost dispusă o altă măsură preventivă, controlul judiciar, care de atunci a tot fost prelungită. În februarie 2021, fostul episcop a cerut Înaltei Curți de Casație și Justiție strămutarea dosarului de la Curtea de Apel Iași către Curtea de Apel Galați, pe motiv că în Iași există o „presiunea mediatică”. La sfârșitul lunii iunie, magistrații Curții de Apel Galați au hotărât ca dosarul să se întoarcă pe mesele anchetatorilor ieșeni, anulând, la cererea celor doi preoți, mare parte din probe.

Detaliile din rechizitoriu sunt tulburătoare: “inculpatul Cristi Sebastian Jitaru ar fi exercitat constrângeri psihice constante”

Rechizitoriul cuprinde 97 de pagini în care procurorii refac calvarul abuzurilor de la Huși, iar 42 de persoane au fost chemate să depună mărturie. Foști elevi de Seminar au povestit cum au fost violați mai întâi de arhimandritul Jitaru, apoi trimiși să întrețină relații intime cu episcopul Onilă, dar și să îl filmeze pe ascuns. „În luna februarie 2017, inculpatul Cristi Sebastian Jitaru ar fi comis, prin constrângere psihică, acte sexuale asupra persoanei vătămate, respectiv mângâierea în zona organelor genitale, dezbrăcarea acestuia și sărutarea lui pe corp, pipăirea sa, supunerea sa în final, profitând de lipsa de reacție, pe fondul fricii, la efectuarea unui act sexual oral finalizat. În perioada februarie – finele lunii mai 2017, inculpatul Cristi Sebastian Jitaru ar fi exercitat constrângeri psihice constante, prin amenințare cu diverse consecințe, pe persoana vătămată, pentru a o determina să suporte agresiunile sexuale la care era supusă de către inculpatul Onilă, cu scopul de a obține un material video, pe care plănuia să îl folosească împotriva celui din urmă”, se arată în rechizitoriu. De asemenea, dosarul cuprinde detalii tulburătoare: „În perioada februarie – mai 2017, inculpatul Cornel Onilă (Corneliu Bârlădeanu), în calitate de profesor, ar fi supus, prin constrângere psihică, unor acte de natură sexuală, respectiv sărutări cu limba, mângâieri în zona organelor genitale, dezbrăcarea acestuia și sărutarea corpului, pipăirea, precum și gesturile de a-i lua mâna și de a i-o plimba pe organele sexuale ale inculpatului pe partea vătămată, minor la acea dată. În perioada 19 – 23 mai 2017, același inculpat (Corneliu Bârlădeanu) ar fi avut inițiative de a-i face sex oral persoanei vătămate (un elev minor la acea dată), inițiative finalizate cu un astfel de act consumat, fapte comise prin constrângere psihică”, au subliniat anchetatorii ieșeni. Cei doi preoți acuzați pledează nevinovați în fața instanței, potrivit declarațiilor făcute de avocații acestora. “Probele administrate la dosarul cauzei nu sunt elocvente. Este o singură parte vătămată în ceea ce îl privește pe clientul meu. (…) Există o singură victimă comună. Restul sunt ale celuilalt inculpat”, a declarat avocatul fostului episcop, Liviu Bran. În ceea ce privește filmulețele care au ajuns și în spațiul public, în care se presupune că fostul episcop de Huși întreține relații sexuale cu cineva, avocatul lui Onilă a declarat că „nu au fost de nimeni catalogate că ar fi autentice”.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Opriți finanțarea bisericilor, …… , sa trăiască din donații, nu din bugetul țării. Oameni buni, trăim în evul mediu?,…., mă întreb dacă acești indivizi pot beneficia de ajutor de șomaj și reconversie profesionala, asta tot pe banii noștri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here