spot_imgspot_img
17.4 C
Vaslui
28-mart.-2024

ISJ Vaslui a eliminat gradațiile de merit ale fostelor inspectoare Gabriela Plăcintă și Cristiana Botan

- Advertisement -
DECIZIE… Fostele inspectoare Gabriela Plăcintă și Cristiana Botan rămân fără gradații de merit după ce Curtea de Apel din Iași a stabilit că nu s-au respectat prevederile legale în vigoare atunci când s-a calculat numărul de gradații pentru personalul de conducere, îndrumare și control.

DREPTATE… Fostele inspectoare Gabriela Plăcintă și Cristiana Botan rămân fără gradații de merit. Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar a luat act de decizia Curții de Apel Iași și a modificat lista cu rezultatele finale ale concursului de acordare a gradațiilor de merit 2020. Au fost eliminate 7 gradații acordate personalului didactic de conducere, îndrumare și control din județul Vaslui, însă pentru a putea pune în practică hotărârea, inspectoratul a cerut Ministerului Educației modificarea anexei nr. 42 din cadrul Ordinului MEC nr. 5258/20.08.2020 pentru aprobarea listelor cu personalul didactic din unitățile de învățământ preuniversitar de stat care benficiază de gradație de merit începând cu 01.09.2020. După ce ministerul va modifica anexa, inspectoratul va opri plata pentru cele 7 gradații, iar apoi va trebui să facă următorul pas: recuperarea banilor (25% din salariul de bază) primiți sub această formă în ultimele șase luni.”Sunt două modalități de recuperare: fie vom încheia un acord de plată eșalonată cu persoanele în cauză, fie le vom acționa în judecată”, a explicat inspectorul general școlar, prof. Loredana Roman.

Scandalul gradațiilor de merit a pornit în luna martie a anului trecut, când președintele sindicatului a atras atenția că reprezentantii ISJ au eludat cu bunăștiință prevederile legale și au impus adoptarea unei hotărâri care favorizează anumite persoane ce urmează să-și depună dosarul. „Practic, numărul de locuri aprobat pentru fiecare disciplină/domeniu s-a făcut plecând de la posibilele persoane care își vor depune dosarul (adică de la protejați), ceea ce ne face să credem că lista candidaților admiși este stabilită înainte de analiza dosarelor (lista cu nr. de gradații a fost întocmită de doamna Inspector Scolar General prof. Gabriela Plăcintă). În fapt, această atitudine abuzivă este similară cu cea din anii precedenți, atitudine ce a condus la dezechilibre între procentul stabilit prin lege pentru fiecare categorie și situația faptică a gradațiilor de merit aprobate în anii anteriori”. În replică, reprezentanții ISJ au transmis atunci că este un „demers subiectiv al liderului de sindicat”și că la baza stabilirii numărului de gradații de merit pentru fiecare an, s-au urmărit două principii: primul principiu a fost echilibrarea numărului de gradații de merit pe discipline/categorii de personal conform procentului de 3,2% pe an, astfel încât toți candidatii, indiferent de anul în care concurează, să aibă egalitate de șanse; iar al doilea principiu a fost performanța obținută de cadre didactice la anumite discipline. „Nu înțelegem rațiunea demersului unilateral al domnului Tiplea Sorin, cu atât mai mult cu cât și noi suntem, în egală măsură, membri de sindicat, afiliați Uniunii Sindicale „Didactica” Vaslui. Rezultă, de aici, faptul că această acțiune se soldează cu instigarea membrilor de sindicat unii împotriva altora, totul petrecându-se în defavoarea tuturor celor implicați, mai ales în contextul acestei perioade dificile”, explicau reprezentanții ISJ, la acea vreme.

Procesul gradațiilor de merit, pierdut la Tribunalul Vaslui și cîștigat la Curtea de Apel Iași

Uniunea Sindicală (US) Didactica a dat inspectoratul în judecată, solicitând anularea Hotărârii Comisiei Paritare ISJ Vaslui și Hotărârii Consiliului de Administrație ISJ Vaslui în ceea ce privește numărul gradațiilor de merit acordate personalului didactic de conducere, îndrumare și control. A pierdut procesul la Tribunalul Vaslui, în schimb, Curtea de Apel Iași a dat dreptate sindicatului. lnstanța a hotărât că stabilirea numărului de gradații pentru personalul de conducere, îndrumare și control s-a făcut cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare. Drept consecință, a anulat în parte hotărârea Comisiei paritare precum și pe cea a Consiliului de Administrație a ISJ Vaslui. Prof. Sorin Țiplea a explicat că”această sentință stabilește clar că numărul de gradații de merit pentru fiecare categorie în parte nu poate depăși procentul de 16%. Drept urmare, acordarea celor șapte gradații de merit personalului de conducere, îndrumare și control s-a făcut nelegal (printre persoanele beneficiare aflându-se cele două inspectoare generale în funcție la data respectivă).Punerea în executare a acestei sentințe presupune, în opinia noastră, anularea celor șapte gradații de merit căci s-a constatat caracterul nelegal al atribuirii acestora. Sperăm ca această decizie să constituie un dram de dreptate pentru toți colegii noștri care muncesc cu onestitate, cu dăruire și în același timp să credem că putem demasca cât mai multe dintre abuzurile care se săvârșesc de către anumite persoane ajunse, temporar, la conducerea unor instituții”, a explicat liderul de sindicat.

Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Vaslui: „Hotărârea CA nr. 19.30.07.2020 este nulă în ceea ce privește…”

La două luni de la decizia Curții de Apel din Iași, Inspectoratul Școlar Vaslui a luat act de decizia instanței și a cerut Ministerului Educației să modifice anexa nr. 42 a Ordinului MEC nr. 5258/20.08.2020 pentru a putea opri plata pentru cele 7 gradații acordate anul trecut personalului didactic de conducere, îndrumare și control. Iată ce scrie în Hotărârea Consiliului de Administrație de pe 8 martie:”Se constată că Hotărârea Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Vaslui nr. 19/30.07.2020, prin care s-au validat rezultatele finale ale concursului de acordare a gradațiilor de merit, este nulă în ceea ce privește personalul didactic de conducere, îndrumare și control, deoarece instanța de recurs a apreciat că în anul 2020 personalul didactic de conducere, îndrumare și control nu avea dreptul la nicio gradație de merit. Se modifică lista cuprinzând rezultatele finale ale concursului de acordare a gradațiilor de merit 2020, eliminându-se complet această categorie de personal. Se înaintează la Ministerul Educației lista modificată și se solicită modificarea anexei nr. 42 a Ordinului MEC nr. 5258/20.08.2020 pentru aprobarea listelor cu personalul didactic din unitățile de învățământ preuniversitar de stat care benficiază de gradație de merit începând cu 01.09.2020, eliminând din anexă cele 7 gradații acordate personalului didactic de conducere, îndrumare și control din județul Vaslui”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

  1. Care PROF. ROMAN LOREDANA? Auzi, impostoareo, profesor e ala de se duce ca fraierul in fata a 30 de plozi needucati si mananca un rahat in fata lor si ii suporta, asa, needucati de parinti care habar nu au ce inseamna educatia si incearca sa le bage ceva in creierele spalate de impostori alde tine. Bai, cata nerusinare! Nu esti nicio profesoara! Daca tu esti profesoara, noi ne punem streangul de gat! Cata nerusinare! Scarbe nenorocite! Toate prostoaicele si toti prostanii au ajuns sa ne dea lectii si sa ne spuna cum sta treaba. Da’ mai stati, naibii, in banca voastra si vedeti-va lungul nasului! Va visati toti lei cand sunteti doar niste matze maidaneze, costelive, plouate, cu coada intre picioare!

  2. La munca, Tiplea si toata gasculita de pupincuristi tepari psihopati, la munca isj, in frunte cu psihopata sefa! La munca, urgent, ca ne-am saturat de mancatoria voastra de rahat! Jigodii, frustrati, lacomoi cu obrazul tureatca. La munca cu voi toti! Nu dam doi bani pe voi si oricum, veti sfarsi jalnic. Jalnici si sunteti, vai de capul vostru!

  3. Mare chestie cu instanțele astea de la Iași care desființează în mod aberant sentințele date la Vaslui! Sperăm ca CSM să se autosesizeze, e deja poveste veche iar acum are ramificații USR iste în care e implicat T i p l e a, veșnicul sindicalist care luptă mai nou chiar împotriva membrilor de sindicat. Apropo, de ce nu spuneți cum a luat T i p l e a gradație? Ce merite are în învățământ, că elevii de la LMK sunt disperați dacă îl au profesor la clasă și umblă prin oraș după pregătiri la mate, el e varză la clasă? Cu ce copii cu CES a lucrat el adaptat, ce proiecte a făcut, ce articole are? Ori a furnizat iar M i h n e v i c i adeverințe false, așa cum face de obicei cu toți clienții ca să o mențină și post-mortem în inspectorat? Dacă tot se spun lucruri, atunci să se spună tot.

  4. inginer #rezist… ha, ha… mai vezi daca s de la PSD si dupa aia asa declaratii… halal discurs de intelectual ca cica asa s numiti si inginerii…

  5. Săracii dascăli pesedisti credeau ca stau o viață în funcție acolo… Nesimțiții dracului!!!!… La muncă nu la întins mâna… Mari ordinari acești dascăli vasluieni….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.