spot_img
spot_img
20.1 C
Vaslui
22-iul.-2025

Curtea de Conturi dã cu Primãria Ivãnesti de pãmânt

- Advertisement -

NEREGULI…Controlul Camerei de Conturi a scos la ivealã cheltuieli nejustificate efectuate de cãtre angajatii Primãriei Ivãnesti, în frunte cu edilul Novac. Autoritãtile au decis recuperarea a peste 57.211 de lei de la cei care se fac vinovati. Pânã acum, aproape jumãtate din sumã a si fost recuperatã. Inspectorii care au fãcut verificãri la Primãria Ivãnesti, privind modul în care au fost cheltuiti banii publici, au scos în evidentã nereguli privind plãtile cãtre furnizorii de servicii, nerespectarea contractelor încheiate cu tertI, dar si sume trecute în acte cã au fost cheltuite pentru diferite lucrãri ce nu se regãsesc în teren. Un exemplu în acest fel ar fi executia unor reparatii la un pod din satul Valea Oanei sau contractele de concesionare a pãsunii cãtre Asociatia Crescãtorilor de Animale din comunã.

La primãrie comunei Ivãnesti, belele curg pe capul edilului Vasile Novac si pe cel al angajatilor primãriei. Astfel, în urma unui control efectuat de cãtre inspectorii Curtii de Conturi, Novac si alti sapte oameni din aparatul administrativ au fost pusi sã plãteascã, împreunã, peste 57.211 lei, bani pentru care nu existã justificãri. Conform raportului întocmit de cãtre inspectori, edilul trebuie sã dea înapoi 10.108 lei. Viceprimarul, Gheorghe Stroi, va înapoia bugetului local 8.112 lei, iar secretarul comunei, Ovidiu Cozma, 9.871 de lei. De asemenea, Vasile Fârã, referent contabil în cadrul UAT Ivãnesti, a fost prins pe picior gresit cu 9.871 de lei. Si cei cu functii mai putin importante sunt obligati acum sã restituie sumele încasate nejustificat. Astfel, Georgel Brojban, sofer, este nevoit sã verse, în bugetul local, 3.027 de lei, Dumitru Solomon, administrator, suma de 8.112 lei si seful serviciului voluntar pentru situatii de urgentã, Eugen Ciovnicu, aceeasi sumã de 8.112 lei. Conform raportului întocmit de cei de la Curtea de Conturi, prejudiciul a fost creat ca urmare a consumului de combustibil fãrã temei legal în luna februarie a anului 2016. „Prejudiciul cuantificat la acea datã este de 58.140,92 de lei, compus din 46.663 de lei, plãti nelegale cu alimentãrile de combustibil si alte produse shop si 11.477,84 lei, majorãri de întârziere. Dupã ce toate aceste nereguli au fost discutate în sedintele de consiliu local si au fost aduse la cunostinta celor care s-au fãcut vinovati, a început recuperarea sumelor. Astfel, pânã la începutul acestui an, au fost recuperati 25.000 de lei din prejudiciul creat. Nici dezsãpezirile din iarna trecutã nu au fost fãcute, dupã cum sustin inspectorii Curtii de Conturi, asa cum prevede legea si în baza celor patru contracte semnate de cãtre Primãria Ivãnesti cu furnizorii de servicii. Astfel, în urma controalelor efectuate, a fost descoperitã o diferentã de 20 de lei/orã, facturatã si decontatã, fatã de ceea ce s-a semnat în contracte. Valoarea estimativã calculatã a abaterii s-a ridicat la 4.018 lei. Pentru reglarea tuturor abaterilor descoperite în urma controlului, inspectorii Curtii de Conturi au stabilit zece mãsuri ce trebuiau duse la îndeplinire într-un anumit interval de timp. Dintre acestea, doar douã au fost duse la îndeplinire. Conform raportului, de la cei vinovati nu au fost recuperate, în totalitate, sumele achitate peste valoarea contractelor, nu a fost recuperat prejudiciul constând în plãti efectuate fãrã temei legal pentru lucrãri neexecutate, plus alte sase mãsuri ce trebuiau duse la îndeplinire în care se face referire, mai ales, în recuperarea de sume plãtite ilegal.

Podul din Valea Oanei si contractele de deszãpezire, vaca de muls la Ivãnesti

Cele mai mari nereguli constatate de cãtre Curtea de Conturi au fost legate de douã contracte semnate de cãtre Primãria Ivãnesti. Unul legat de refacerea unui pod afectat de ape din satul Valea Oanei si cel semnat pentru deszãpezirile din iarna trecutã. Astfel, conform inspectorilor Primãria Ivãnesti cumpãrã patru tuburi necesare refacerii podului din Valea Oanei si semneazã un contract cu o firmã din Husi în valoare de 59.416 lei pentru lucrãrile de executie, dar, în urma inspectiei din teren si a documentelor, se constatã faptul cã existã deficiente. „Lucrãrile ce s-au impus a fi efectuate la podul din localitatea Valea Oanei au fost reflectate pe cheltuieli si nu se regãsesc în valoarea finalã a acestui mijloc fix, desi cheltuielile îmbracã forma unor cheltuieli de investitii efectuate de cãtre ordonatorul principal de credite, fãrã ca acestea sã fie cuprinse în programele de investitii aprobate de consiliul local”, se aratã în referatul întocmit de reprezentantii Curtii de Conturi. Cât despre contractul de deszãpezire, aceeasi institutie a arãtat cã a fost semnat un contract pentru suma de 100 de lei/orã dar, au fost plãtiti 120/orã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.