Cuza omagiat la Bârlad, la cei 201 de ani de la nastere

ON LINE… Orasul natal al Domnitorului Unirii a gãzduit o expozitie de numismaticã si depuneri de coroane la statuia lui A.I.Cuza, pentru a marca 201 ani de la nasterea celui mai de seamã fiu al Bârladului, sâmbãtã, 20 martie. Având în vedere contextul sanitar actual, ambele evenimente au putut fi urmãrite pe pagina de Facebook a institutiei, în cadrul unei transmisiuni live.

Pentru început, mentionãm cã, începând cu data de 20 martie 2021, primarul Dumitru Boros a desemnat-o pe profesor Elena Monu în calitate de consilier personal onorific pe probleme de culturã.

„La 201 ani de la nastere, Bârladul îl omagiazã pe Domnul Unirii, în conditii speciale. Dar, chiar si asa, bârlãdenii îl au în suflet pe Cuza si putem spune cã a intrat în constiinta tuturor ca fiind cel care a scris cea mai frumoasã paginã din istoria României. Am organizat douã actiuni pentru a marca acest important eveniment. Este vorba despre o expozitie aniversarã, denumitã «Alexandru Ioan Cuza – 201», coordonatã de doamna profesor Elena Monu si de un simpozion national, intitulat «Alexandru Ioan Cuza si România Modernã», organizat de Societatea de stiinte Istorice, cu invitati de marcã de la mai multe universitãti din tarã. Le multumim, atât invitatilor, cât si tuturor celor care si-au dat concursul pentru ca aceste douã evenimente de înaltã tinutã sã iasã foarte bine”, a declarat primarul Dumitru Boros.

Expozitia numismaticã aniversarã, vernisatã on-line, a reunit piese din colectiile personale ale lui Marian Bolum, Dan Ciocan, Gheorghe Gâlcã, Cristian Onel, Florian Pricop si Vlad Giurcanu si a fost precedatã de o depunere de coroane la statuia Domnitorului.

„Expozitia este un omagiu adus de colectionarii bârlãdeni celui care a fost modelul politic de facturã europeanã, Alexandru Ioan Cuza. Ea cuprinde piese rare de filatelie, carte postalã, numismaticã si medalisticã, care nu doar cã marcheazã bicentenarul nasterii Domnitorului Unirii, ci si legãtura sa cu patria natalã, Bârladul”, a declarat dr. Laurentiu Chiriac.
7 COMENTARII

  1. Chelaru din prea mută prostie vrea să le facă pe toate.
    Boul satului uita ce vorbește, după care se încurcă în cuvinte că, cînd prostul ajunge în funcție prima dată fu..E pă mă-sa.

  2. Dl.Primar e normal ca fam. CHELARU să beneficieze de locuința ANL, pe numele Chelaru Ene Geanina Lăcramioara pe str Lirei, pe care a închiriato?
    Cum e dl Chelaru cu moralitatea și bunul simț.Numai moartea te mai satură pe tine Vasile.

LĂSAȚI UN MESAJ