spot_img
30.8 C
Vaslui
23-iul.-2024
spot_img

Dan Bordeianu: „Ca parlamentar de Vaslui nu pot sã nu tin cu oamenii mei din judet”

- Advertisement -

INTERVIU Deputatul PNL din Colegiul Vaslui rural, Dan Bordeianu, este unul dintre parlamentarii judetului care au votat împotriva bugetului pe care Vasluiul ar urma sã-l primeascã în 2013. Desi este în USL, parlamentarul este nemultumit de faptul cã „la referendum, cei de la Institutul de Statisticã ne-au prins cu o populatie de peste 450 de mii de locuitori, dar la buget ne-au prins doar cu 379 de mii de locuitori”. În conditiile în care parlamentarii USL de Vaslui nu au depus amendamente si pe fondul tãierii masive de fonduri de la Guvern, peste 120 de miliarde pe acest an, se anuntã o perioadã foarte grea pentru administratiile locale, crede deputatul Bordeianu.

Reporter: Domnule deputat, ati fost prezent în Parlament pe toatã durata desfãsurãrii dezbaterilor prilejuite de adoptarea celor douã proiecte de legi importante – bugetul de stat si bugetul asigurãrilor sociale pe 2013. Sunteti multumit de rezultatul obtinut?

Dan Bordeianu: Pentru a rãspunde la întrebarea dvs., trebuie sã nuantez cât de cât problematica adoptãrii celor douã legi ale bugetului. În primul rând, cele douã proiecte de legi au intrat relativ târziu în dezbaterea Parlamentului. Motivele întârzierii sunt foarte clare si stiute de toatã lumea: alegerile generale organizate spre finalul anului 2012. Prin urmare, tinând cont de apelul celor doi co-presedinti ai USL, domnul Victor Ponta si Crin Antonescu, am decis sã nu mai depunem amendamente la cele douã proiecte de legi si sã le adoptãm în forma elaboratã de Guvern. Bugetul reprezintã un instrument politic si, dacã vreti, un semnal politic clar de stabilitate politicã si macro-economicã care trebuia dat cãtre finantatorii externi ai României, cãtre mediul de afaceri, cãtre administratiile locale si, nu în ultimul rând, cãtre cetãteni. Apoi, consider cã aceste legi ale bugetului tin cont de contextul economic auster în care se gãseste toatã lumea. Vedeti cã si bugetul UE pentru 2014-2012 a fost diminuat semnificativ la ultimul Consiliu European de la Bruxelles.

Reporter: Înseamnã cã sunteti multumit cu acest buget si ati votat cele douã proiecte de legi…

Dan Bordeianu: Per ansamblu, apreciez cã cele douã legi ale bugetului – bugetul de stat si bugetul asigurãrilor sociale – au un caracter reparatoriu, dacã putem spune asa. Adicã, reparã niste nedreptãti pe care le-au fãcut românilor cei care au guvernat tara înaintea noastrã. Votul pe care românii l-au dat la alegerile locale si cele generale din 2012 reprezintã „pedeapsa” administratã celor de la PDL pentru incompetenta lor, ca sa nu mai pomenesc si de celelalte pãcate. În fine, prin cele douã legi ale bugetului ne-am onorat promisiunile fãcute românilor în campania electoralã. Astfel, vom creste veniturile disponibile ale populatiei prin indexarea pensiilor cu 4%, prin intrarea în platã a cresterii de 7,4% pentru bugetari si prin cresterea salariului minim la 750 de lei de la 1 februarie si la 800 de lei de la 1 iunie 2013.

„Evident, nu sunt multumit de banii pe care i-a primit judetul Vaslui”

Reporter: Se poate spune cã pensionarii, bugetarii si, în general, persoanele cu venituri reduse constituie categoriile principale care vor beneficia de pe urma adoptãrii acestor proiecte de legi?

Dan Bordeianu: Asa este, însã cele douã legi nu si-au propus doar atingerea unor obiective sociale. Prin votul meu exprimat în solidar cu toti parlamentarii USL am avut în vedere si cresterea locurilor de muncã. Guvernul USL a prevãzut o crestere netã de 55 mii locuri de muncã în anul 2013. De asemenea, am urmãrit si plata arieratelor acumulate de guvernãrile anterioare, necesare pentru a elibera resurse financiare destinate investitiilor din sectorul privat, pentru a reda încrederea în mecanismele pietei si pentru a contribui la cresterea lichiditãtilor în economie.

Reporter: Sunteti multumit de câti bani a primit judetul Vaslui? Ce spuneti despre diminuarea cu 120 de miliarde de lei vechi?

Dan Bordeianu: Ei, aici e „hiba”, cum spune românul. Nu, evident cã nu sunt multumit. Ba, as putea spune cã sunt chiar dezamãgit si indignat. În ceea ce priveste bugetul alocat judetului nostru, cu 120 de miliarde de lei mai mic decât anul precedent, am votat împotrivã si în solidar cu ceilelati colegi parlamentari de Vaslui.

Reporter: Nu v-ati pus rãu cu Guvernul sau cu conducerea partidului, a USL-ului pentru cã ati votat împotriva sumelor alocate pentru judetul nostru?

Dan Bordeianu: Nicidecum. Mai mult decât atât, am convins si alti colegi de la USL, din judetele Tulcea, Bacãu, Botosani,Iasi sã voteze împotriva alocãrilor bugetare pentru Vaslui, asa cum au fost elaborate de specialistii Ministerului de Finante. Nu pot sã fiu de acord cu aceastã diminuare. Când voi reveni la Parlament, voi formula o interpelare Ministerului de Finante, ministrului delegat pentru buget, pentru a obtine explicatiile tehnice necesare. Pe mine, sfârsitul de sãptãmânã mã prinde în colegiul meu, stând de vorbã cu oamenii. Trebuie sã am niste explicatii, fie ele si tehnice, asupra sumelor alocate judetului Vaslui. Ca parlamentar USL, sprijin neconditionat Guvernul. Însã, ca parlamentar de Vaslui nu pot sã nu tin cu oamenii mei din judet. Oricum, la rectificãrile bugetare care vor interveni pe parcusul anului 2013, voi depune tot efortul alãturi de colegii mei parlamentari pentru a repara aceastã nedreptate fãcutã judetului nostru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.