DECLARATIE POLITICÃ…Prevenirea si diminuarea risipei alimentare, ale cãrei consecinte au impact semnificativ atât asupra economiei, cât si asupra mediului, reprezintã mãsuri de responsabilizare obligatorii, care trebuie sã preocupe, în egalã mãsurã, autoritãtile statului, producãtorii, comerciantii si cumpãrãtorii.
„În acest context, salut aprobarea recentã, de cãtre Guvern, a normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, astfel cã prevederile actului normativ vor produce efecte de la data de 1 februarie 2019. Cele mai importante mãsuri de prevenire a risipei alimentare se referã la optiunea pe care o au operatorii economici din sectorul agroalimentar de a vinde cu pret redus alimentele destinate consumului uman, aflate aproape de termenul de expirare, mai ales gama de produse proaspete (din carne, legume / fructe, ouã, brânzeturi / lactate, preparate gãtite etc.). O altã variantã pe care o au la dispozitie comerciantii este aceea de a dona produsele care se aflã la limita datei durabilitãtii minimale. Sper ca facilitãtile fiscale prevãzute de lege pentru operatorii economici care aleg sã facã donatii (reducerea impozitului sau scãderea bazei de impozitare), sã încurajeze cât mai multi comercianti sã sprijine institutiile de asistentã socialã în efortul acestora de a proteja persoanele aflate în nevoie. De asemenea, m-as bucura ca asociatiile si fundatiile, întreprinderile sau serviciile sociale ale furnizorilor publici cãrora le este permisã comercializarea, la un pret mai mic, cãtre un consumator final, a acestor produse primite prin donatie, sã se implice de o manierã si mai activã în prevenirea si diminuarea risipei alimentare. Normele metodologice recent aprobate oferã si posibilitatea operatorilor economici de a transforma alimentele apropiate de expirare în compost, respectiv în biogaz, conform legislatiei actuale.”, a declarat deputatul ALDE, Daniel Olteanu, presedintele ALDE Vaslui.