spot_imgspot_img
7.4 C
Vaslui
19-apr.-2024

Daria-Petrina Cretu, debut literar: “pentru mine, scrisul este mintea si inima mea”

- Advertisement -

PASIUNE… La doar 14 ani, o elevã a Liceului Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” si-a fãcut debutul în literaturã. Este vorba despre Daria-Petrina Cretu, o tânãrã pasionatã de muzicã si istorie, care si-a lansat de curând cartea „Lagãrul iubirii – Auschwitz, o altfel de poveste”. Dupã cum spune însusi titlul, cartea spune o poveste de dragoste, însã nu una oarecare, ci o poveste despre relatia dintre o evreicã si un medic nazist. “Sunt persoane care interpreteazã gresit spunând cã sunt prea micã pentru a scrie o poveste de iubire, sunt persoane care au plâns când au citit-o si nu din cauza povestii propriu-zise, ci din cauza durerii cu care am scris-o”, mãrturiseste autoarea despre reactiile primite de la oamenii care i-au citit cartea.

Un sprijin important în scrierea acestei cãrti l-a primit de la profesoara Gianina Cocuz, de la Scoala Gimnazialã “Vasile Alecsandri”, cea care a învãtat-o sã iubeascã istoria. În recenzia cãrtii, aceasta mentioneazã “cartea de fatã este bazatã pe o întâmplare realã si descrie povestea de iubire dintre o evreicã – Gerda Rosenberg si medicul nazist – Josef Mengele, din timpul celui de Al Doilea Rãzboi Mondial. Atractia dintre Mengele si Gerda este o poveste fascinantã de iubire, înduiosãtoare si cu totul aparte, demonstrând cã, inclusiv în cele mai grele conditii, iubirea poate triumfa. Perioada evocatã este una din cele mai teribile si mai întunecate din istoria omenirii. Cu toate acestea, s-au nãscut povesti de dragoste imposibile, cum a fost cea dintre tânãrã evreicã Helena Citronova si gardianul SS – Franz Wunsch. Daria este o scriitoare tânãrã, pasionatã de istoria Holocaustului, iar la ea personajele sunt mai importante decât orice altceva. Este meticuloasã, însã nimic din scrisul sãu nu pare fortat, firul naratiunii curgând firesc, ceea ce o diferentiazã de autorii clasici, de gen. Nici mãcar tragedia evreilor nu umbreste povestea de dragoste, construitã cu elegantã, cu precizie si cu o remarcabilã finete. Iatã o carte care impresioneazã! Este profundã, deosebit de emotionantã, care îti atinge toate coardele sufletului, minunat scrisã, cu o eroinã pe care n-o poti uita prea usor. Lucrarea este captivantã, incitantã, oportunã, ineditã, demonstrând cu certitudine cã literatura este averea supremã”.

Daria-Petrina Cretu: “Am simtit cã trebuie sã mã exteriorizez cumva”

Despre aceastã carte, tânãra spune cã acesta a fost modul în care a simtit cã trebuie sã îsi arate pasiunea fatã de acest subiect: “dar am stiut si sã mã distantez de suferintã. Asa cã am început sã scriu cãrti. Poate pare ceva obisnuit, însã toate cãrtile mele scrise, ascund un mesaj. Am fost fascinatã de povestile de iubire din rãzboi, de aceste iubiri adevãrate care au existat cu trãiri atât de profunde, încât am simtit cã mã integrez si eu în aceastã lume a iubirii. De ce? Asta e întrebarea care, probabil, multi si-ar pune-o. Ei bine, scrisul pentru mine este mai mult decât o simplã imaginatie sau relatare. Este mintea si inima mea! Am început sã scriu cãrti online, pe aplicatia Wattpad si nu am crezut niciodatã cã voi ajunge atât de sus. Prima carte a mea a fost chiar aceasta, “Lagãrul iubirii: Auschwitz, o altfel de poveste” si am scris-o, fiindcã asa am simtit. Am simtit cã trebuie sã mã exteriorizez cumva si nu am avut ca scop popularitatea sau succesul. Nici mãcar nu m-am asteptat sã o citeascã cineva! Dar cititorii au apãrut, au început sã o citeascã si au fost complet fascinati. Astfel a ajuns pe locul 1 global în sectiunea “Holocaust: iubire si istorie”. Au început sã o citeascã si persoane din Germania, Polonia, SUA, Republica Moldova, chiar si Coreea de Sud! Nu îmi explic cum au citit-o, dar m-am bucurat enorm de mult când am auzit. Este uimitor cum la 14 ani , am putut scrie o astfel de carte! Sunt persoane care interpreteazã gresit spunând cã sunt prea micã pentru a scrie o poveste de iubire, sunt persoane care au plâns când au citit-o si nu din cauza povestii propriu-zise, ci din cauza durerii cu care am scris-o. Am scris mereu. În pauzele de la scoalã, în statia de autobuz, acasã, în parcuri, peste tot. Când eram tristã, scriam capitole unde se întâmplau lucruri urâte sau cei doi îndrãgostiti trebuiau sã înfrunte anumite obstacole. Când eram fericitã, scriam capitole frumoase, unde si cei doi râdeau. Cartea în sine ascunde mult mai mult de atât! Nu cred cã cititorii vor gãsi misterul din spatele cortinei, dar e de ajuns sã le placã aceastã carte, cã eu sunt mândrã cã am reusit sã fac asta ! Sã mã exteriorizez! Multumesc doamnei profesoare Gianina Cocuz pentru încurajãrile si sprijinul pe care mi l-a oferit în tot acest timp!”, a declarat autoarea, Daria-Petrina Cretu. Cartea a fost lansatã în cadrul simpozionului „Memoria Holocaustului- educatia pentru tolerantã”, organizat de Scoala Gimnazialã „Vasile Alecsandri” Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.