BANI Conflictul dintre medicii de familie si Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate (CJAS) Vaslui, cât si cel la nivel national, pare departe de final. În acest timp, cel mai mult au de suferit pacientii: fãrã retete compensate, fãrã concedii medicale, fãrã gratuitãti. Si mai stau si la coadã la medicii din Ambulatoriu de Specialitate. Medicii de familie din judetul Vaslui au decis ca începând de astãzi, sã se stabileascã un pret pentru consultatia pacientilor care au nevoie de ei.
Decizia vine dupã ce în urmã cu câteva zile, cei 180 de medici de familie din judetul nsoitru au decis sã nu le elibereze pacientilor retete compensate sau gratuite, concedii medicale sau trimiteri cãtre specialisti. Medicii de familie au hotãrât sã refuze semnarea unor noi contracte de prestãri servicii cu Casa Judeteanã de Asigurãri pe motiv cã noile acte le-ar fi adus pierderi financiare serioase. Chiar dacã nu elibereazã acte, doctorii de familie continuã sã îsi consulte bolnavii, acest serviciu fiind asigurat pânã astãzi benevol. Maria Pecheanu, medic primar generalist si medic de familie, ne-a precizat cã pretul unei consultatii va fi stabilit în functie de fiecare medic: dacã este medic simplu sau primar, între 20 si 50 de lei. „De mâine (astãzi – n.r.) se fac încasãri si la noi, consultati fiind stabilitã între 20 si 50 de lei, în functie de medic, dacã este simplu sau primar. Trebuia ca ieri, reprezentantii medicilor de familie la nivel national sã fi avut întâlnire cu ministrul sãnãtãtii pentru deblocarea situatiei, dar acesta nu a binevoit sã vinã la întâlnire. Situatia este aceea pe care o stiti. În continuare nu se semneazã nimic cu CJAS. Eu nu înteleg ce fel de reformã vor sã facã guvernatii în sãnãtate. Dacã vrei sã reduci internãrile, sã cheltui mai putin cu spitalele, trebuie ca mai întâi sã ai o retea de medici de familie bine închegatã. Dar Casa Nationalã de Sãnãtate este departe de acest lucru si duce cu noi un rãzboi inutil, de exterminare a pacientilor, nu a noastrã”, a spus medicul primar generalist Maria Pecheanu.
Aglomeratie la Ambulatoriu dar tot pe bani
Pacientii medicilor de familie nu mai beneficiazã din data de 1 iunie, de retete compensate sau gratuite, de trimiteri la specialist sau de concedii medicale. Asa cã marea lor majoritate s-au prezentat la Ambulatoriu de Specialitate (Policlinica) din Bârlad, deoarecetarifele practicate aici sunt mai scãzute: între 25 si 30 lei consultatia. Cele mai aglomerate cabinete din ambulatoriu sunt Medicina Internã si Bloi Infectioase. Însã si aici, pacientilor li se prescriu retete cu bani, pentru cã si medicii din ambulatoriu sunt în relatie cu CJAS si nici eu nu au semnat contractele cu aceastã institutie. Mai grav este cã, bolnavii nu pot beneficia de concediul medical, decât dacã sunt internati. Iar cum nu toate bolile necesitã internare si mai ales dupã noile criterii ale Ministerului Sãnãtãtii, care vizeazã reducerea acestora, pacientii bolnavi vor ajunge ori la spital (în stare gravã) ori la morgã.