10.1 C
Vaslui
02-apr.-2023

„De când casa unui mirean este chilie pentru cãlugãrul Onilã?”

- Advertisement -

Scandal în Bisericã!

ÎNTREBÃRI… Preotii vasluieni sunt uimiti de decizia Sfântului Sinod Permanent al BOR si cer ca regulamentele Bisericii sã se aplice, ad-literam, si în cazul episcopului desfrânat. „Dacã si-a dat demisia din toate functiile si a rãmas simplu monah, de ce a fost trimis sã stea într-o casã din judetul Hunedoara? De ce nu a fost trimis la o mãnãstire, sub ascultare, sã se roage pentru pãcatele sale? Prin astfel de decizii, se încurajeazã vagabondajul, în sensul cã episcopii care îsi fac de cap sunt trimisi aiurea prin lume, pânã când mai uitã lumea de pãcatele sãvârsite”, spun preotii din judet. Unul dintre preotii caterisiti în urmã cu câtiva ani de Corneliu Onilã acuzã conducerea BOR de faptul cã trateazã problemele din Bisericã folosind douã jumãtãti de mãsurã, una durã, pentru preoti, si alta mai relaxatã, pentru ierarhi. Un fost preot din judet, Iustin Pãun, depus din preotie pentru cã si-a depus demisia, sustine cã acum aproape 100 de ani a existat un episcop de Husi, devenit ulterior Patriarh al României, Nicodim Munteanu, care a fost retras din scaunul de episcop ca simplu staret la Mãnãstirea Neamt, existând informatii legate de acte homosexuale cu elevi de la seminarul din Husi.

Dupã perioada în care va mai sta la Episcopie pentru a preda toatã situatia cãtre Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, fostul episcop Onilã va pleca la casa din satul Hãtãgel, tocmai în Hunedoara, pentru a… munci! Ce anume, nimeni nu stie, desi reprezentantii Bisericii Ortodoxe Române sustin cã Onilã ar putea face traduceri din limba germanã, fapt pentru care va primi si el câteva mii de lei, lunar, asa, de milã. Dar, se întreabã preotii din judetul Vaslui, asta trebuia sã facã fostul episcop, în conditiile în care îsi recunoaste vinovãtia si demisioneazã din toate functiile din Bisericã? „Ne întrebãm si am vrea sã ni se rãspundã, de la vârful Bisericii Ortodoxe Române, locul unui cãlugãr este la o casã dintr-un sat izolat sau în mãnãstire, în rugãciuni si cãintã? Locul cãlugãrului este la mãnãstire. Ce cãlugãr este fostul episcop, dacã el se retrage în casa unui mirean în loc sã aleagã un loc de rugãciuni si credintã? Celor din Sfântul Sinod li s-a fãcut milã de bietul nostru fost episcop si îi mai asigurã si salariu. Dar, dacã stãtea la mãnãstire, în posturi si rugãciune, murea de foame? Ce cãlugãr a murit de foame la mãnãstirile din România? Niciunul! Însã, sefii nostri, din Sfântul Sinod, au gãsit ei o portitã pentru a-l întretine pe Corneliu Onilã în continuare, dupã anii de zile în care si-a bãtut joc de noi si ne-a uscat cu birurile si taxele pe care ni le impunea la fiecare eveniment”, acuzã preotii din judetul Vaslui. Si, se pare, preotii au mare dreptate când îsi pun astfel de întrebãri, pentru cã purtãtorul de cuvânt al Patriarhiei Române sustine cã Onilã este un simplu cãlugãr. „Fostul episcop de Husi nu mai reprezintã institutia Bisericii, dar poate fi un simplu cãlugãr pentru cã misiunea Bisericii este aceea de a vindeca moral o persoanã cãzut, astfel, Corneliu Bârlãdeanu se aflã într-un proces de pocãintã”, spune Vasile Bãnescu. De când „procesul de pocãintã” se desfãsoarã în case particulare si nu la mãnãstiri, asa cum ar fi normal? Nu stim, cert este cã se simte protectia pe care i-o asigurã în continuare sefii BOR.

Pluteste, oare, un blestem peste Episcopia Husilor?

O scrisoare incendiarã, semnatã de un fost preot din judetul Vaslui, pe numele sãu Iustin Pãun, aratã cã, în urmã cu 100 de ani, episcopul de Husi din acel moment, Nicodim Munteanu, devenit ulterior Patriarh al României, s-a retras din fruntea Eparhiei, în mod ciudat. Fostul preot sustine – am cercetat si noi datele oficiale despre acest fost patriarh si am vãzut cã, în dreptul numelui sãu apare „1923, 31 decembrie – retras din scaunul de la Husi”, fãrã nicio altã explicatie! – fiind acuzat, mai mult sau mai putin deschis de relatii compromitãtoare cu elevi de seminar. „În cazul Episcopului Onilã, fostul sef al Eparhiei Husilor, scenariul se repetã, la aproape 100 de ani distantã. În anul 1923, Episcopul Nicodim Munteanu s-a retras, necanonic, ca simplu staret la Mãnãstirea Neamt (1923-1935) din cauza practicilor homosexuale si pedofilie. Avea metresã pe arhim. Chesarie Pãunescu, directorul Seminarului din Husi, si el homo si pedofil, cum reiese din apelul preotilor din Episcopia Husilor, cãtre alegãtorii de episcop din 1923, document gãsit la arhiva Episcopiei Husilor”, sustine fostul preot. Acuze grave, însã iatã cã semnatarul scrisorii ne pune la dispozitie si un document vechi, semnat „Frate alegãtor”, de cãtre Preotimea Eparhiei Husilor, în care se scrie: „Arhim. Chesarie Pãunescu a fost timp de opt ani metresa si tovarãsul de orgii homosexuale ale vestitului Nicodim, când a simtit cã tovarãsul sãu Nicodim este pe ducã a trecut în tabãra adversã, transformându-se rapid întrun fanatic moralist”, scriau preotii vremii, în 1924, când se pregãteau alegerile pentru un nou episcop, dupã ce Nicodim fugise la mãnãstirea Neamt. „Suntem sãtui de cãlugãri pervertiti trupeste si sufleteste”, mai scriau preotii din Episcopia Husilor, acum aproape 100 de ani. Cum-necum, Nicodim a ajuns Mitropolit al Moldovei si, mai apoi, Patriarh al României, însã secretul sãu de la Episcopia Husilor a fost bine tinut la secret de mai-marii Bisericii Ortodoxe Române. Fostul preot, care ne-a trimis aceastã scrisoare, sustine cã Nicodim, pe când era staret, i-a dãruit reginei Maria a României lingouri de aur de 2 kg, pentru a fi pus Mitropolit al Moldovei si, ulterior, Patriarh al României. Sunt date uluitoare despre un trecut zbuciumat al Episcopiei Husilor, în care apar numele unor ierarhi despre care istoria nu a mai mentionat nimic, blocând aflarea adevãrului.

Cãlugãrii slugarnici de la Episcopie, cu bagajele la usã!

De când Sinodul l-a fortat pe Episcopul Corneliu sã se retragã, cãlugãrii care îl slujeau, cu devotament, pe acesta au intrat în alertã. Paznicii din Episcopie au intrat la bãnuieli, vãzând cum acestia umblã prin Episcopie, controbãie, fãcându-si bagaje peste bagaje, semn cã nici ei multã vreme pe la Husi nu mai au de gând sã stea. Partea rea este cã Episcopia a rãmas vraise, iar de acest lucru, cei rãmasi vor sã profite cât mai mult. „Ei, în toiul noptii, umblã ca stafiile pe aici. Aici sunt multe lucruri de valoare, dar acum vedem cã fiecare face ce îl taie capul si nu e normal. Sunt icoane de pret, sunt multe alte lucruri. Sunt doi cãlugãri, care erau turnãtorii Episcopului din toate punctele de vedere. Pe paznici, pe lumânãrese, pe absolut toatã lumea, ei raportau la Episcop. Acum îi vedem cu tot felul de boccele, cu tot felul de bagaje, cã tot carã. Nu ies din Curtea Catedralei, nu i-am vãzut noi, dar pun totul deoparte. Noi nu putem sti ce pun ei acolo, în bagaje. Nu avem dreptul sã îi întrebãm, dar ne temem sã nu ia lucruri de valoare, apoi noi sã fim întrebati. Dacã Episcopul a fost în stare sã facã sex cu copiii de la scoalã, de ce te mai miri dacã un cãlugãr furã de la Bisericã. Numai cã nu vrem sã rãspundem noi”, spun paznicii. Mitropolitul Moldovei, IPS Teofan, a devenit loctiitorul episcopului la Episcopia Husilor, însã, spun oamenii, acesta nu s-a arãtat încã pe la Husi. Se pare însã cã IPS Teofan a trimis vorbã cã cei care se stiu cu vreo vinã, de a fi tãinuit mizeriile mari din interiorul Catedralei, sã facã bine sã „curete” locul, cãci noul Episcop nu va dori sã „aibe în preajmã asa oameni murdari”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.