spot_imgspot_img
spot_img
-0.6 C
Vaslui
11-dec.-2023

De ce avem nevoie de minimum şapte ore de somn pe noapte

- Advertisement -

Un studiu care a început în anii ’90 a dovedit că bărbaţii care dorm mai puţin de şase ore pe noapte au o speranţă mai scăzută de viaţă decât cei care au parte de un somn cumsecade

Spre deosebire de bărbaţii care riscă să moară mai tineri dacă nu dorm suficient, femeile nu par să aibă această problemă, spune coordonatorul studiului, doctorul Alexandros Vgontzas, de la Penn State College of Medicine din Pennsylvania.

Cercetarea, publicată în revista medicală Sleep, a analizat obiceiurile de somn ale 1000 de femei şi 741 de bărbaţi, care au intrat în programul de studiu în anii ’90, scrie The Daily Mail. Fiecare dintre ei au povestit în detaliu cât şi cum dorm, iar somnul le-a fost monitorizat în timpul unei nopţi în laborator. 8 la sută dintre femei şi 4 la sută dintre bărbaţi au fost diagnosticaţi cu insomnie cronică, fiecare dintre ei având parte de mai puţin de şase ore de somn pe noapte. Dar în următorii 14 ani, cercetătorii au văzut că bărbaţii care sufereau de insomnie riscau de patru ori mai mult să moară tineri decât cei care aveau un somn sănătos. Analizând grupul femeilor insomniace, oamenii de ştiinţă au descoperit că acestea nu erau în pericol să moară mai tinere decât cele care obişnuiau să doarmă bine noaptea.
publicitate

Cercetările au ţinut cont şi de bolile care le provocau bărbaţilor un somn neliniştit, precum diabetul şi hipertensiunea arterială, dar şi de factorii de risc precum fumatul, consumul de alcool şi obezitatea. „Credem că aceste descoperiri o să-i facă pe medici şi pe oamenii de ştiinţă şi mai conştienţi că insomnia trebuie diagnosticată şi tratată din timp”, a spus dr. Vgontzas. Experţii consideră că, pentru a-şi păstra sănătatea, adulţii trebuie să doarmă între şapte şi opt ore pe noapte.

Adolescenţii care suferă de insomnie mănâncă mai mult junk-food

Adolescenţii care se simt obosiţi mănâncă mai mult junk-food decât cei care se odihnesc bine, iar cele mai expuse tentaţiei sunt fetele.

Cercetătorii americani citaţi de revista medicală Sleep au monitorizat obiceiurile de somn a 240 de băieţi şi fete cu vârste cuprinse între 16 şi 19 ani şi au descoperit că cei care dormeau mai puţin de opt ore pe noapte mâncau cu 2% mai mult junk-food decât cei care dormeau atât cât trebuie, ceea ce în timp ar putea avea un impact uriaş asupra sănătăţii. Dar acesta nu este singurul neajuns de care au parte adolescenţii pe care nu-i ia somnul.

Tinerii care dorm sub cinci ore pe noapte au cu 71 la sută mai multe şanse să fie deprimaţi decât cei care dorm opt ore pe noapte, sunt de părere cercetătorii de la Centrul Medical din ca­drul Universităţii Columbia din New York. Iar cei care adorm după miezul nopţii au cu 24% mai multe şanse să se deprime decât cei care se bagă în pat înainte de ora 22:00.

Mai mult, cei care suferă de insomnie prezintă cu 20 la sută mai multe riscuri să aibă porniri suicidale, comparativ cu tinerii care se culcă mai devreme, iar cercetătorii spun că riscul creşte cu cât scade numărul orelor de somn.

Potrivit cercetării, fetele sunt mai expuse gândurilor sinucigase şi depresiei decât baieţii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.