spot_imgspot_img
17.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

De ce Ludovic Orban şi Dan Barna trag cu dinţii de şefia Camerei Deputaţilor

- Advertisement -

Negocierile dintre PNL, USR PLUS şi UDMR pentru formarea noului guvern s-au blocat chiar din prima zi. Motivul: şefia Camerei Deputaţilor, râvnită atât de Ludovic Orban (PNL), cât şi de Dan Barna (USR). De ce e o miză atât de importantă?

1. Ludovic Orban, după ce a pierdut funcţia de premier, are musai nevoie de şefia Camerei Deputaţilor pentru a rămâne în continuare un pol de putere. Scopul lui Orban e să controleze din umbră viitorul executiv, din postura de lider al PNL şi preşedinte al Camerei Deputaţilor. Practic, PNL ar intra în era Dragnea, cu deosebirea că Ludovic Orban nu are nevoie de o o ordonanţă de urgenţă pentru a scăpa de puşcărie. În cazul în care nu va obţine preşedinţia Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban va pierde imediat şi partidul, deci toată puterea.

2. Dan Barna, în cazul în care ratează şefia Camerei Deputaţilor, va rămâne castrat de orice putere politică. Barna are şanse infime să fie ales preşedinte al USR PLUS la Congresul de fuziune din primăvară, ca urmare a scandalurilor interne, deci nu va mai fi lider de partid. Liberalii îi oferă postul de vicepremier, o funcţie cu titlu pompos, însă goală de conţinut. În plus, o eventuală rupere a coaliţiei de guvernare l-ar  transforma pe Dan Barna în simplu deputat. Aşadar, şefia Camerei Deputaţilor e ultima şansă să obţină o funcţie cu miză, care să-l menţină în fruntea statului în viitorii patru ani. Fotoliul de preşedinte al Camerei Deputaţilor i-ar întări poziţia şi în raport cu PLUS, în perspectiva congresului din primăvară. În schimb, dacă cedează în faţa lui Orban, PLUS ar putea revendica funcţia de preşedinte al Senatului, deci Barna ar fi în dezavantaj faţă de Dacian Cioloş. Deşi vorbesc de unitate, USR şi PLUS se comportă ca două partide diferite la negocierile pentru formarea guvernului.  Reprezentanţii PNL, USR-PLUS şi UDMR se întrunesc, duminică, pentru a doua zi de negocieri în vederea conturării unei majorităţi. Discuţiile se poartă pe trei paliere: împărţirea funcţiilor politice, programul de guvernare şi funcţionarea majorităţii parlamentare.

Citeste mai mult: adev.ro/ql9svs

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.