spot_imgspot_img
9.6 C
Vaslui
24-apr.-2024

DE FLORII, PESTELE ESTE REGELE ALIMENTELOR

- Advertisement -

AMINTIRI… Comunistii au decretat: ,,Nicio masa fara peste!”. Vasluienii respecta acest lucru doar in Duminica Floriilor

PESTE ECOLOGIC…În Piata Traian din Vaslui, Pescom-ul aduce peste proaspãt si „sãlbatic“ din acumularea de la Solesti, un lac în care nu este permisã furajarea. Chiar si cei cu gusturi fine au de unde alege, fiindcã din vitrinã nu lipsesc sortimentele de peste mai speciale (somonul, macroul prospãt, pãstrãvul, dorada si sturionul), dar si fructele de mare. Pentru cei care sunt adeptii unei alimentatii sãnãtoase si vor sã mãnânce specialitãti de peste sau salatã de icre, pot fi linistiti. La Pescom nu sunt folositi, în procesul de fabricatie, aditivi alimentari.

Duminica Floriilor este asteptatã cu interes de credinciosi. Pe lângã semnificatia religioasã a acesteia, intrarea triumfalã a lui Iisus în Ierusalim, în aceastã zi este dezlegare la peste. Este un mic dezmãt pentru cei care au tinut post si un prilej pentru ceilalti de a mânca peste. Vasluienii au sansa ca pe mesele lor sã le ajungã peste crescut ca cel din sãlbãticie, nefurajat. Cea mai mare acumulare de apã din judet, cea de la Solesti, furnizeazã pentru aceastã zi aproximativ 30% din necesarul de peste proaspãt . Este cunoscut cã în aceastã acumulare este interzisã furajarea, fiindcã este sursa de apã potabilã a orasului Vaslui. Cum mãsurile de supraveghere sunt drastice, iar amenzile „usturãtoare“ dacã se încalcã aceastã regulã, garantia cã pestele de la Solesti este crescut ca-n sãlbãticie este de 100%. Cei care administreazã acest fond piscicol, firma Pescom, este si cel mai mare procesator de peste din judet: „ Suntem pregãtiti sã facem fatã acestei zile speciale pentru cei care au tinut postul Pastilor si nu numai. Pe lângã pestele proaspãt, si mã refer la crap, caras sau plãticã, am pregãtit si specialitãti, de la salatã de icre pânã la peste afumat sau marinat. Nu stim încã dacã vom avea novac si fitofag, dar sperãm cã vom primi vesti bune de la pescarii nostri pânã duminicã. Aceastã categorie de peste este mai nãstrusnicã si se dã mai greu prinsã. Este stiut cã cele mai frumoase exemplare sunt la Solesti, iar novacul si fitofagul au un gust mai special când exemplarele sunt mai mari“, a declarat Stefan Carp, directorul firmei Pescom.

Preturi normale, ofertã variatã

Vestea bunã e cã preturile nu vor fi mai mari ca de obicei, iar oferta este foarte variatã. Chiar si cei care preferã altfel de peste decât cel românesc sau fructe de mare nu vor mai fi nevoiti sã batã drumul în hipermarket-urile de la Iasi fiindcã în magazinul Pescom-ului din piata Traian, din Vaslui, vor gãsi chiar si produsele mai exotice. „Preturile sunt aceleasi. E o prostie sã le ridice acum, doar cã în rânduiala crestinã, în aceastã duminicã, este dezlegare la peste. Noi îi respectãm pe clientii nostri. Pentru cei care sunt mai ocupati si nu au timp, avem file de crap sau rondele si astfel îi scutim de curãtat solzii si de transat. Ne-am gândit sã aducem la magazinul nostru din piata Traian, mai ales cã avem si o traditie în industrializarea pestelui, si sortimente mai speciale, dar proaspete. Pe lângã pãstrãv sau pãstrãvul somonat avem macrou, somon, dorada, sturion sau salãu. Am fãcut multe eforturi sã aducem macroul proaspãt, dar am reusit. Sperãm ca si clientii nostri sã fie multumiti. Pentru cei care consumã fructe de mare am pregãtit o ofertã generoasã: calamari, caracatitã sau scoici. Cred cã suntem singurii din Vaslui care avem cam toate felurile de peste în vitrina magazinului nostru“, a mai spus Stefan Carp.

Produsele procesate la Pescom sunt fara aditivi alimentari

MÃNâNCI SÃNÃTOS… Firma Pescom este si cel mai mare procesator de peste din judet. Sunt deja celebre în toatã Moldova salatele de icre sau pestele afumat si marinat, produse la Vaslui, pentru cã în procesul de fabricatie a acestora nu sunt folositi aditivi alimentari sau icre create sintetic. „ Zilele acestea, la noi în fabricã, am avut un control de la Politia Sanitarã pe linia aditivilor alimentari. Cei din echipa de control au fost foarte surprinsi cã noi nu folosim în tehnologia de prelucrare a pestelui astfel de substante. De aceea avem si termene de valabilitate destul de mici la produsele noastre. De 25 de zile, la salata de icre sau pestele afumat si marinat si de 60 de zile, la cel sãrat. În procesul de fabricatie nu folosim decât sarea, otetul si mirodeniile si nu facem rabat de la acest lucru. Sunt alti procesatori care, pentru a mãri perioada de conservare, folosesc aditivi. Noi avem politica noastrã de la care nu ne abatem. Nu o sã vedeti la Pescom icre roz sau de alte nuante. Suntem adeptii unei alimentatii sãnãtoase, de aceea am si fãcut investitii în acumularea de la Solesti, o acumulare unde nu se permite furajarea pestelui si niciun fel de tratament cu substante chimice. Materialul piscicol din Solesti este ca cel sãlbatic de pe Prut“, a declarat Stefan Carp.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.