spot_img
spot_img
24.4 C
Vaslui
28-iul.-2025

De Sfântul Ilie, PS Ignatie va sluji în Parohia „Sf. Ilie” din Husi si la Mânãstirea Floresti

- Advertisement -

SLUJBÃ DE HRAM… Preasfintitul Pãrinte Ignatie, Episcopul Husilor, a oficiat în dupã-amiaza zilei de marti, 19 iulie, slujba Vecerniei mari si a Litiei în Parohia „Sfântul Ilie” din Municipiul Husi. Miercuri, 20 iulie 2022, de Sãrbãtoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, Preasfintia Sa va sãvârsi Sfânta Liturghie la Mãnãstirea Floresti, Protopopiatul Bârlad, cu prilejul hramului sfântului asezãmânt. Sfântul Ilie este cinstit de crestini, miercuri, 20 iulie, ca aducãtor de ploi, dupã ce, prin rugãciunea sa, a salvat de la moarte poporul din Israel, dupã trei ani si jumãtate de secetã, dar si ca divinitate popularã a Soarelui si a focului, atestatã prin numeroase traditii si datini. Sãrbãtoarea proorocului Ilie Tesviteanul este si ziua Aviatiei Române, acest sfânt fiind considerat, începând din 1913, ocrotitorul si patronul aviatorilor.

Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, sãrbãtorit în 20 iulie, a fost fiul lui Sovac, un preot al Legii Vechi, care locuia în cetatea Tesve din Galaad (Israel). De la aceastã cetate provine numele de Tesviteanul al proorocului. Ilie se bucurã de o cinstire deosebitã din partea Bisericii, ziua prãznuirii sale fiind marcatã în calendar cu rosu, însemnare ce nu apare în acest fel la niciun alt prooroc. Sfântul Prooroc Ilie este una dintre cele mai interesante si complexe figuri de sfinti, putând fi considerat un sfânt ecumenic, deoarece este cinstit nu numai în crestinism, ci si în iudaism si chiar în traditia islamicã. Sfântul Ilie a trãit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea regelui Ahab, în regatul Israel din Samaria. Potrivit traditiei, Sovac a vãzut, la nasterea lui Ilie, oameni îmbrãcati în vesminte albe care îl înveleau pe fiul sãu în haine de foc si îi dãdeau sã mãnânce o flacãrã. Preotii templului din Ierusalim au interpretat vedenia considerând cã Ilie a fost ales de Dumnezeu pentru slujirea profeticã.

Vechiul Testament istoriseste despre faptele lui Ilie în cãrtile numite Regi, de unde aflãm cã Sfântul Ilie ajunge la curtea regelui Ahab si îi vesteste acestuia cã Dumnezeu va pedepsi poporul cu secetã, dacã nu va lepãda credinta în zeul Baal. Si pentru cã regele, împreunã cu poporul lui Israel, au nesocotit cele vestite de Ilie, nu a mai plouat timp de trei ani si jumãtate, dupã cum explicã purtãtorul de cuvânt al Patriarhiei Române. Sfântul Ilie a fost nevoit sã se ascundã de mânia regelui Ahab la pârâul Cherit, în Hozeva. Potrivit traditiei locului, aici se aflã pestera în care Sfântul Ilie Tesviteanul a stat trei ani si sase luni, înainte de a urca pe Muntele Sinai. În pestera Sfântului Ilie se pãstreazã icoana acestuia, în care sfântul este înfãtisat ca fiind hrãnit de corbi. În perioada sa pãmânteanã, Ilie a sãvârsit si pãcate, cel mai mare fiind uciderea pãrintilor sãi, la îndemnul diavolului. Dumnezeu l-a iertat, l-a trecut în rândul sfintilor si l-a urcat la cer într-o trãsurã cu roti de foc trasã de cai albi înaripati.

Traditii si obiceiuri de Sf. Ilie. Mosii de Sf. Ilie

Potrivit traditiei, în dimineata zilei de Sfântul Ilie, se culeg plante de leac, în special busuioc, si se pun la uscat în podurile caselor, sub stresini sau în cãmãri. Si tot de Sfântul Ilie, erau adunate plantele întrebuintate la vrãji si farmece. Femeile duceau în aceastã zi busuioc la bisericã, pentru a fi sfintit dupã care, întoarse acasã, îl puneau pe foc, iar cenusa rezultatã o foloseau în scopuri terapeutice, atunci când copiii lor fãceau bube în gurã. Tot traditia spune cã nu era voie sã se consume mere pânã la 20 iulie si nici nu era voie ca aceste fructe sã se batã unul de altul, pentru a nu cãdea grindina, obiceiul acesta fiind pãstrat si astãzi. Tot în 20 iulie, merele, considerate fructele Sfântului Ilie, sunt duse la bisericã pentru a fi sfintite, crezându-se cã numai în acest mod ele vor deveni mere de aur pe lumea cealaltã. Tot de Sfântul Ilie, românii îsi aminteau si de sufletele mortilor, în special de cele ale copiilor. Femeile chemau copii strãini sub un mãr, pe care îl scuturau ca sã dea de pomanã merele cãzute. Astfel, se considera cã mortii se veselesc. Bisericile sunt pline, în aceastã zi, cu bucate pentru pomenirea mortilor (Mosii de Sfântul Ilie), iar la casele gospodarilor se organizeazã praznice mari. Se credea si se mai crede si astãzi cã, dacã tunã de Sfântul Ilie, toate alunele vor seca, iar fructele din livezi vor avea viermi. Oamenii mai spun cã, dupã ziua Sfântului Ilie, vor începe ploile mari de varã. În aceastã perioadã, la sate, apicultorii recolteazã mierea de albine, activitate numitã si retezatul stupilor. Recoltarea mierii se face, si acum, în multe locuri, potrivit datinei, numai de cãtre bãrbati curati trupeste si sufleteste, îmbrãcati în haine de sãrbãtoare, ajutati de cãtre un copil, femeile neavând voie sã intre în stupinã. Dupã recoltarea mierii, cei din casã, împreunã cu rudele si vecinii invitati la acest moment festiv, gustau din mierea nouã si se cinsteau cu tuicã îndulcitã cu miere. Ziua Sfântului Ilie marcheazã si miezul verii pastorale, când le era permis ciobanilor sã coboare în sate, pentru prima datã dupã urcarea oilor la stânã. Cu aceastã ocazie, ciobanii tineri sau chiar cei maturi aduceau în dar iubitelor sau sotiilor furci de lemn pentru tors, lucrate cu multã migalã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

8 COMENTARII

  1. Anonim (dar alta),

    Nu este nevoie sa multumesti niciunui consilier, nici protopop. Sunt un simplu credincios. Si asta cred ca te deranjeaza mult.

    Oricum, este bine ca ai inteles ceea ce am vrut sa iti spun. Este un mare pas inainte.

    E bine ca si urmaresti mult comentariile.

  2. Te -a pus ilie pintilie sa scrii? Gubernate stai cuminte si pupa clanta in continuare ca de aista esti bun…n-ai coloana vertebrală.. nimicurile se înconjoară de nimicuri…stati cuminți! Si-a dat lumea seama de voi, viclenilor! Ilie are cui semăna murdar..stie el …este manjit tot..nu-l murdareste nimeni..

  3. O nulitate ridicata la putere, este tot o nulitate – si acela esti tu – tiganul de ilie pintilie uzurpatorul. Sa ai o zi dupa chipul si asemanarea ta de viclean , prefacutule.

    • Anonim prefacut si manipulator, stii si tu ca Ignatie nu e prost si ca ii merge mintea. Se vede ca dracul se afla in tine si nu poti suporta un om bun si inteligent.

      Dar esti popa bolsevic care ti-ai propus sa il murdaresti fara niciun argument pe Ignatie, cu gandul ca cineva te crede. Fii pe pace, drac bolsevic, ca nu te crede nimeni.

      • Popă bolșevic sau nu, există o expresie poporală: nu iese fum fără foc.

        Acest episcop (Ignatie) a uitat menirea sa din punct de vedere administrativ. Axat prea mult pe publicitate și imaginea sa din media, uită că este „mângâietorul sufletelor rănite” (după cum se autointitula acum ceva vreme) tocmai față de preoții pe care îi are în subordinea sa. În puținele mele relații avute cu preoți din parohii (nu consilieri sau protopopi care au obținut funcții prin diverse mijloace), am obvservat nemulțumirea personală a preoților față de actualul episcop. De multe ori însă tăcerea este considerată un răspuns, astfel încât mulți preoți nici nu laudă episcopul, nici nu-l critică, prin urmare fiind nemulțumiți în ascultarea lor tacită față de superior, asemenea unei dezamăgiri profunde care se constată cu ușurință fără exprimare verbală.

        Desigur, putem adopta o filosofie cinică, ascunzând adevărul în spatele unei măiestrii a cuvintelor, pentru a accepta „simplitatea”, „gingășia”, sau chiar „delicatețea”, pe care autorul (Ignatie) dorește să le evoce. Totuși nu se poate ignora adevărul simplu și natural care vizibil defulează pe internet: preoții sunt nemulțumiți sufletește de acest episcop, cât și de toți episcopii din România care se acoperă în actele pline de dezgust ce au fost recent date publicității: lăcomie (taxe pe vin și lumânări), corupție (cazul Recorder filmat la patriarhie), pedofilie (cazul Corneliu, Pomohaci, sau altele), sau altele.

        În opinia mea, datorită actualei conduceri a BOR (cu precădere Ignatie – ca reprezentant al sinodului în județul nostru) îndrăznesc a conchide că asistăm la un tablou de sorginte bacoviană unde florile credinței au devenit de plumb (și-au pierdut naturalețea) iar slujitorii au ajuns să fie îmbrăcați în funerar veșmânt (dar împodobit cu aur), încât nu mai au puterea a transmite frumusețea luminei lui Hristos, aceștia având sufletele umbrite de o confuzie sufletească cauzată de neîncrederea în propria instituție din care fac parte.

        Consider că preoții au dreptul a-și exprima opinia pe internet, doar doar va fi cineva, undeva, măcar în ceruri, care să-i asculte. În definitiv sunt oameni care nu mai au pe umărul cui să-și plece capul, asemenea multor cetățeni din țara aceasta care nu mai știu cu cine să voteze, tot din cauza corupției. Dacă episcopii și-au uitat menirea (precum Ignatie care aleargă după laude), măcar preoții sunt încă sinceri și spun public ce au pe suflet, astfel încât adevărul să iasă la lumină și credinciosul simplu să mai aibe încă modele de sinceritate umană. În final preotul a ajuns să fie ascultat nu de episcopi sau protopopi, ci tocmai de credinciosul care i-a strigat „vrednic este”.

        • Stimate domn, “Anonim (dar alta)”, din capul locului iti spun ca nu sunt nici Ignatie, nici Gubernat, sunt un credincios, care incerc sa vad dincolo de rautati si invidii

          Stii foarte bine si domnia ta ca Ignatie nu pune biruri sau presiuni financiare pe preoti. De departe se vede ca nu ii place luxul sau alte feluri de marimuri, asa cum insinuezi prin generalizari. Nu il intereseaza banii sau luxul.

          Poti sa dai un indiciu cat de mic din care sa reiasa ca Ignatie alearga dupa laude? Unul singur. Nu veni cu ce se publica in presa. Nu pare nimic comandat, ci pur si simplu oamenii din presa vad ca este din alt aluat. Simplu. Si cred ca vad bine.

          Mai mult, induci in eroare, spunand ca unii consilieri au obtinut functii “prin diverse mijloace”. Adu un singur argument in acest sens si imi voi schimba parerea despre Ignatie. Se vede cu ochiul liber atat din discutiile mele cu credinciosii, cat si cu preotii, ca omul acesta nu este corupt. De asta sunt convinsi toti preotii. Exceptie fac, probabil, doar cei cu care ai vorbit tu. Insa fara argumente concrete.

          Este firesc ca unii preoti sa fie nemultumiti. Daca l-ar aclama cu totii atunci am fi in plina dictatura. Fara a veni cu o comparatie fortata, nici Iisus nu a fost agreat de catre toti. Dimpotriva, mare parte il urau. Deci, nu este o noutate. Episcopul Nectarie din Egina, daca tin minte, la fel a fost calomniat de unii din preotii rautaciosi din vremea lui. Chiar si cei cativa nemultumiti, ceea ce este normal pana intr-un anumit punct, nu o fac ca ar avea motive, ci ca au pierdut niste privilegii si sunt nostalgici dupa un alt regim. Nu este sfant Ignatie, dar nu este nici cum ai dori sa il patezi prin generalizarile tale.

          Defulare? Nicidecum. Nu le interzice nimeni sa fie critici. Eu personal l-am auzit de nenumarate ori la slujbe pe actualul episcop ca nu ii plac laudele. Si se vede asta de departe. A, ca cineva vrea cu orice pret sa il picteze in ce culoare doreste, asta nu inseamna ca este si adevarat.

          Eu consider ca acest om, Ignatie, pe care te stradui “delicat” si prin generalizari sa il “pictezi” in culori bacoviene, nu este acelasi cu cel din realitate, cu cel pe care eu il intalnesc la slujbe, asa cum il stiu foarte bine credinciosii sau preotii. Are deschidere fata de toti, ii primeste pe toti si are rabdare cu toti. Mai mult, stiu din marturiile preotilor cat de mult sunt ajutati, in mod discret, de acest om. Tocmai de aia, cei nostalgici, cauta cu orice pret din invidie si rautate sa ii gaseasca ceva discutabil si doar prin generalizari si asocieri cu alti episcopi.

          In toata descrierea ta, ai uitat sa mentionezi cate activitati caritabile a initiat acest om. Cati copii sau batrani beneficiaza de ajutorul Episcopiei. Si asta fara sa li se ceara ceva preotilor. Totul este sustinut de Episcopie si sponsori. Dar, asta se uita cand intervine minciuna.

          Deci, oricat de bine ai scrie, crezand ca induci pe cineva in eroare, nu vei reusi sa schimbi parerea credinciosului care nu scrie aici, nici nu citeste comentariile anonime, ci il intalneste pe Ignatie asa cum este el si cum a vorbit la inscaunare. Nu cred ca merita depus efort pentru a demonstra ceea ce nu exista. Omul asta slujeste sincer si frumos credinta, cu caldura si blandete, ceea ce vad si simt preotii si credinciosii.

          Ti-am scris toate astea ca sa te convingi, cum deja si tu ai trait, sunt multe situatii cand fumul iese si fara foc. Doar sa stii sa manipulezi si sa minti fara nicio mustrare de constiinta. Nu cred ca degeaba a scris “anonimul” popa bolsevic care murdaresti tot ceea ce prinzi. Comunistii si eu stiau bine cu sa scoata fum fara foc. Cam asa cum se comenteaza pe aiși.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.