0.1 C
Vaslui
03-feb.-2023

Decembrie, lunã plinã de amenzi pentru inspectorii de muncã vasluieni

- Advertisement -

CONTROALE…Ultima lunã a anului trecut s-a dovedit una plinã de activitate pentru inspectorii de muncã vasluieni. Astfel, controalele au vizat, în primul rând, prevederile legale în domeniul relatiilor de muncã, a securitãtii si sãnãtãtii în muncã. În urma controalelor, angajatorii prinsi pe picior gresit au fost sanctionati cu amenzi în valoare totalã de 133.000 de lei. De asemenea, au fost aplicate amenzi în valoare de 123.000 de lei angajatorilor care foloseau munca la negru. Si tot în luna decembrie a fost verificat modul în care se respectã prevederile legale privind comercializarea articolelor pirotehnice.

La sfârsitul anului trecut, inspectorii de muncã au desfãsurat activitãti specifice urmãrind respectarea prevederilor legale în domeniul relatiilor de muncã si a securitãtii si sãnãtãtii în muncã. Activitatea zilnicã a inspectorilor de muncã a vizat, cu prioritate, sanctionarea muncii nedeclarate, rezultatele controalelor efectuate fiind comunicate, zilnic, cãtre Inspectia Muncii. Astfel, în domeniul relatiilor de muncã: în luna decembrie, la nivelul judetului Vaslui au fost efectuate un numãr de 90 controale. Din cele 90 controale efectuate, 88 au avut ca obiectiv principal identificarea muncii nedeclarate în toate formele ei. În urma verificãrilor au fost sanctionati 12 angajatori, fiind aplicate 13 sanctiuni contraventionale. Valoarea totalã a amenzilor in luna decembrie este 133.000 lei. Pentru neconformitãtile constatate au fost dispuse 195 de mãsuri de intrare în legalitate. Tot în luna decembrie au fost sanctionati pentru muncã nedeclaratã, un numãr de 5 angajatori, fiind identificate 6 persoane care prestau muncã nedeclaratã. Pentru persoanele identificate cã prestau muncã nedeclaratã, angajatorilor le-au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 lei pentru fiecare persoanã, valoarea totalã a amenzilor pentru munca nedeclaratã în luna decembrie fiind de 123.000 lei. În ceea ce priveste securitatea si sãnãtatea în muncã, în luna decembrie inspectorii de muncã au efectuat vizite de inspectie la 47 de angajatori si au încheiat 47 de procese verbale de control. În urma vizitelor de inspectie efectuate au fost constatate 90 de neconformitãti. Pentru neregulile constatate au fost sanctionati un numãr de 36 de angajatori, fiind aplicate 90 de sanctiuni contraventionale cu avertisment si o sactiune contraventionalã cu amendã în valoare de 5.000 lei. Si tot în luna decembrie, au fost înregistrate 6 accidente de muncã care sunt acum în curs de stabilire a cauzelor si vinovatii sã fie trasi la rãspundere. Si nu în ultimul rând, în luna decembrie a fost verificat modul în care se respectã prevederile legale privind comercializarea articolelor pirotehnice. „Aceastã actiune a fost motivatã de evenimente grave petrecute în anii anteriori, în tarã si în strãinãtate, soldate cu explozii si incendii de mari proportii la depozite de articole pirotehnice, care au provocat pagube materiale si, uneori, chiar victime, repercusiunile fãcându-se resimtite pe o suprafatã considerabilã în jurul acestor depozite. Un alt motiv care stã la baza desfãsurãrii acestei actiuni este faptul cã, în perioada sãrbãtorilor, se înregistreazã cazuri frecvente de vãtãmãri corporale produse de utilizarea articolelor pirotehnice de cãtre copii cu vârsta sub 18 ani. Astfel, se impune efectuarea de controale la comerciantii și detinãtorii unor astfel de articole, pentru a se verifica respectarea legislatiei specifice în domeniu”, au transmis reprezentantii ITM Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Dacă legea este blândă patronii evazionisti continuu folosesc zilieri prost plătiți pe post de sclavi la negru. Munca la negru trebuie aspru pedepsită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.