Deputatul Tudor Polak caută loc de parcare la Vaslui

OBSERVAȚIE… La Vaslui, dacă ai prieteni la PSD și ești dezvoltator imobiliar, construiești unde vrei, fără să respecți planul urbanistic zonal. Nu mai vorbim de locurile de parcare pe care trebuie să le asigure pentru viitorii locatari. Sunt blocuri noi construite, fără niciun loc de parcare. În viitoarea ședință de Consiliu Local, primarul Vasile Pavăl vrea să impună un regulament, prin care să se asigure un minim de locuri de parcare. Tudor Polak, deputatul liberal, îi transmite primarului că e cam târziu, dar e bine că măcar recunoaște că există o problemă în acest sens. Ironic, acesta se întreabă retoric: „Ce a provocat această schimbare de viziune? Au terminat prietenii noștri de construit? Pentru că, în mod cert, blocurile construite obsesiv în ultimii ani rămân la fel de sărace în locuri de parcare ca și până acum”.

Ședința de joi a Consiliului Local Vaslui se anunță a fi una cu scântei. Deputatul PNL a dat semnalul, printr-o postare pe Facebook, prin care îi atrage atenția primarului că Regulamentul privind asigurarea numărului minim de locuri de parcare pentru blocurile noi construite vine cam târziu, după ce „prietenii” au construit cum au vrut și unde au putut. Dacă unii dezvoltatori imobiliari, „neprieteni”, au avut dificultăți în a-și impune proiectul, alții, precum cei care au construit blocul de la Piața Traian, au libertatea să construiască câte etaje vor și fără să aibă niciun loc de parcare. Exemplul cel mai elocvent este pe strada Crizantemelor, gard în gard cu Unitatea Militară, unde se construiește un bloc cu trei nivele, fără nici măcar o cale de acces. De locuri de parcare, nici nu mai vorbim. Străduța respectivă este atât de strâmtă, că nu poți să mai pui un ac, dar altminteri o mașină. „Neprietenii” însă trec pe bune prin furcile caudine ale urbanismului lui Pavăl, când vin cu propuneri de noi proiecte imobiliare. Au avut voie să construiască doar blocuri cu trei nivele, acolo unde se permit cinci și obligați să facă parcări subterane, dacă au ridicat blocuri pe străduțe, gen cea de pe Crizantemelor.

Tudor Polak, avertisment pentru primarul Pavăl

Iată ce scrie Tudor Polak pe Facebook despre această situație: „Primăria municipiului Vaslui a pus în dezbatere publică Regulamentul privind asigurarea numărului minim de locuri de parcare pentru lucrările de construcții și amenajări autorizate pe raza municipiului Vaslui.

Este o inițiativă care, vasluienii știu cel mai bine, trebuia propusă demult.

Dilema este alta. Problema locurilor de parcare în Vaslui nu este o situație de dată recentă. Numai în ultimii cîțiva ani, primăria Vaslui și-a dat avizul pentru construcția a “n” blocuri fără locuri de parcare, amplasate fără nicio noimă. Posesorii de autoturisme n-au altă opțiune decât să parcheze la întâmplare, pe străzile deja înguste, îngreunând traficul din oraș. Efectele sunt resimțite de vasluieni zilnic: aglomerație, stres, timp pierdut. Pare că soluția salvatoare este noul regulament, care presupune ca fiecare nouă construcție să vină la pachet cu locuri de parcare. Ce a provocat această schimbare de viziune? Ale cui interese? Au terminat prietenii noștri de construit? Pentru că, în mod cert, blocurile construite obsesiv în ultimii ani rămân la fel de sărace în locuri de parcare ca și până acum”.

Ești de la PSD, construiești unde vor mușchii tăi!

Tudor Polak atinge punctul sensibil al crizei locuințelor în Vaslui. În ultima perioadă s-a construit foarte puțin comparativ cu celelalte orașe, determinând o criză a locuințelor și implicit prețuri foarte mari. De exemplu, un apartament cu trei camere, într-o zonă bună a orașului ajunge 75.000 de euro, precum un apartament similar la Iași sau la București. La Vaslui, s-a observat că există o anumită îngăduință când construiesc antreprenorii PSD-ului. Li se permit orice, iar când îndrăznește cineva din afara sistemului să dezvolte proiecte imobiliare, este blocat. Pe departe cel mai frumos bloc construit în municipiul reședință de județ este cel de lângă Transurb, de un tânăr venit din Anglia. Totul a fost foarte greu pentru el, însă cu răbdare a reușit, trecând cu stoicism peste toate barierele ridicate de birocrații din Primărie, fiindcă a avut timp, resursă financiară și nu a fost presat de dobânzile de la bănci. Dar, când vine vorba pe „prieteni”, totul este la liber. Exemplu cel mai grăitor este cel al blocul de la Piața Traian, colorat în roșu, fără locuri de parcare, înghesuit între clădirile deja existente, care în condiții normale nu ar fi primit în veci aprobare. Acolo de ce Comisia de Urbanism a primarului nu a fost la fel de scrupuloasă? Au contat pilele politice? Dacă partidul te validează, ai verde la tot ce vrei în materie de urbanism: să te ridici șapte-opt nivele deasupra solului, să te lipești cu construcția de alta existentă, să te afli la câțiva centimetri de rezervorul de apă al pieței și nu mai vorbim de căi de acces care nu există. Condiția este doar să vopsești construcția nouă în roșu și să pui la balcoane trandafiri în ghiveci, câte trei, dacă se poate. Tudor Polak, la finalul postării, își mai pune o întrebare legitimă, așteptând răspunsul primarului: „Care este, de fapt, planul din spatele acestui regulament, care nu aduce soluții pentru situația actuală, ci doar mută datele problemei în contextul unor noi construcții? Așteptăm să ne lămurescă domnul primar. Între timp, căutăm locuri de parcare…”.

(Lucian TIMOFTICIUC)
23 COMENTARII

 1. Pe Crizantemelor este cel mai frumos bloc de apartamente din Vaslui. Are doar 6 apartamente, 2 apartenente cu 3 camere, si 4 apartenente cu 2 camere. Fiecare apartament are cate un loc de parcare in curte si o boxa la subsol. Finisaje de lux.

  • Pe Crinzantemelor, imobilul cu 6 apartamente respecta toate condițiile impuse. 6 apartamente- 6 locuri de parcare in curtea imobilului, cu 2 intrări una de pe Strada Crizantemelor, si una de pe strada Florilor. Cine vrea sa consulte documentația o poate face la domnul inginer Ionut Hrituleac, tel: (0766) 708 402, sau la sediul SC Iovicon SRL

 2. Pe Crinzantemelor, imobilul cu 6 apartamente respecta toate condițiile impuse. 6 apartamente- 6 locuri de parcare in curtea imobilului, cu 2 intrări una de pe Strada Crizantemelor, si una de pe strada Florilor. Cine vrea sa consulte documentația o poate face la domnul inginer Ionut Hrituleac, tel: (0766) 708 402, sau la sediul SC Iovicon SRL

 3. Sa știți ca domnul cu blocul nu are nici o influența este un
  om corect și fără influența …..este doar o coincidenta ca lucrările de construcție le desfășoară chiar fiul domnului primar.asa e la noi la vaslui ai relații faci nu ai relații nu faci.eu am vrut sa construiesc o casa pe parter și nu mi-a dat voie decât 30% grad de ocupare a terenului iar la alții se pot face pe 100%.bravo lor au cu ce.noi prostii stam și rabdam.

  • Eu am o cunoștiință care a vrut sa mansardeze clădirea deja existența tot in zona Traian și ia transmis ca nu se poate! Are 2 etaje ! A zis ca mai încearcă odată dar schimba arhitectul care are alta intrare la Primarie! Poate a2 oară e cu noroc!

 4. hai sa vorbim de parcari.. tot orasul e nenorocit de lipsa parcarilor, masini daca s ar putea una peste alta… doamne cu masini mari incurca autobuzxele doamnei cu placintele, de asta zic ei ca nu ajung pe traseu la orele prinzului, adica nu vin deloc sa fim bine intelesi.. militienii de la Locala au grija filmarilor de prin centru si Independenta dar nu fac absolut nimic cu cei care parcheaza dube in centrul orasului si nu le vad ca vezi Doamne nu sunt camere… dar benzina sa mai bintuie prin oras nu mai au? sau motociclistii care rup in doua zona M Grecilor Spital , pe ei tot nu i mai vede nimeni , asa i? parcari, parcari…

 5. Domnul care a construit blocul cu 6 etaje în Piața Traian s-a apucat acum de ridicat o clădire în centrul orașului, în spatele fostei case a secreterarului comunist, Tanase! Pe pancartă scrie “spațiu comercial”, însă la fel, cu zero locuri de parcare! O bătaie de joc cum nu s-a mai văzut, mai ales ca e la doi pași de Centrul Civic, unde știm cu toții ce greu e sa găsești un loc unde sa îți lași masina!

 6. Problema nu este doar pentru blocurile noi construite. Nici cei care locuiesc in centru nu au unde parca,sunt multe institutii, au ingradit locurile de parcare , iar locatarii blocurilor nu au unde parca. Poate ca incercati sa gasiti solutii nu doar pentru unii!

 7. Da de blocul construit pe terenul fostei cantine de ajutor social, de pe str. Avântului, ce ziceti? Fara parcare.. are o pancarta în care scrie consolidare pe verticala ( adica a fostei clădiri) si ei au darâmat si construut de la zero..
  Viitorii locatari, unde o sa parcheze? Si asa cu sens unic, nu mai încap masinile pe strada..vai de capul nostru.

  • Cetățeanule turmentat vezi ca pe Avintului, acel bloc are curte proprie unde se parcheaza. Dar când vine mirlanul de la țiară, de ce ocupa parcările dintre blocuri și nu lasă rablele la întrare în oraș. Vezi… asta e situația în toată tara. Sau când face ședința popimea de ce se ocupa toate parcările de sutane, sa vina cu taxi. Dar, fiecare are dreptul sa folosească infrastructura în mod egal. Cel mai rău este de bețivii de la casa verde, ca nu au loc pe trotuar, dhe dhe…. 😂

   • Bai desteptule, esti intr.o mare eroare.. nu are nicio curte pentru parcare. Nicio closca cu pui nu incape …la cate apartamente are…nu dezinforma.. se poate verifica..
    Este foarte simplu..are peste 20 de garsoniere si nici un loc de parcare.. tot jmechereala este…

   • Leustene..faci parte din mizerie? Uita.te ce scrie pe tabliță..consolidare pe verticala…apoi s.a darmat cladirea si s.a construit un bloc..acesta fiind scopul de la bun început..printr.un tertip ajutati si de smecherii de la urbanism s.a incheiat un act aditional cum ca nu rezista cladirea si ati schimbat din mers autorizatia..nu ne credeti prosti pe toti.
    Se pot verifica toate aceste aspecte..nici bunul simt sa schimbati pancarta nu ati avut..asa ca..golania este la ea acasa.

   • Asta este poezia lu` dom` primar. E clar unde lucrezi. Da` ia zi dumitale, dom` primar, tu si sutele de acoliti, de ce nu veniti la munca cu autobuzul, asa cum isi doreste dom` primar pentru cei care vin de la tiara?

 8. Felicitări domnul Polak și Domnul Timofticiuc ca ați avut tăria sa deschideți acest subiect!!la blocul de lângă piața Traian nu exista locuri de parcare, ce este frustrant e ca alții pot construi iar dacă vrei sa îți zici părerea sau sa aplici legea Riști sa îți pierzi pâinea .eu lucrez in una din instituțiile care ar fi trebuit sa aplice legea acolo dar am fost tras de mâneca și avertizat sa îmi văd de treaba mea altfel îmi voi pierde locul de munca.Domnule Polak vroiam doar sa va enumăr 3 lucruri pe care sa îl întrebați pe domnul primar:
  1 cum este posibil intr-o zona ca Traian unde puz este de P+4 iar gradul de ocupare a terenului este de 30% sa se construiască P+6 și sa fie gradul de ocupare de 99% (in realitate vorbim nu in hârtii )
  2 cum este posibil sa se construiască un asemenea bloc fără locuri de parcare și lipit de bazinul acela de apa și de containerele de gunoi
  3 cum se poate construi pe un teren care a fost alocat Careffour ca și parcare ca s ai ajute la obținerea autorizației de funcționare .unde e parcarea Careffour ?
  Va felicit încă o data și bravo se poate și la vaslui!!

  • Primăria va fi obligată sa mute tomberonul de gunoi de sub geamul meu! Dezvoltatorul mi-a spus ca vom face o petiție după ce ne mutam sa solicitam primăriei să- mute atit coșurile de gunoi cit și casa de apa!In legătura cu parcarea vom parca unde este parcare la parter!

   • Noule proprietar, se pare ca voi sunteți precum cei care și-au ridicat case lângă aeroport și care după ce și-au construit locuințele au cerut primăriei și mute aeroportul în alta parte! Iar parcarea aia de la parter nu e a blocului, e parcarea piepții, e domeniul public! Nu fiți nesimțiți!

    • Nu ai înțeles ! Dezvoltatorul face parcări la parterul blocului ! Chiar dacă acum se construiesc spații comerciale! Deci ziua vor funcționa spații comerciale iar noaptea parcare ! Și uite așa am rezolvat!

 9. “cel mai frumos bloc construit în municipiul reședință de județ este cel de lângă Transurb”, bai glumesti? Nu sunt sigur daca l-au dat in folosinta, dar o laterala e deja manjita de mizeria scursa probabil de pe o acoperitoare de tabla de la ultimul etaj. Foarte frumos se vede “cel mai frumos bloc construit in municipul resedinta de judet”.

LĂSAȚI UN MESAJ