spot_imgspot_img
21 C
Vaslui
25-apr.-2024

„Descoperã cerul Basarabiei!”. Ciprian Vîntdevarã, îi ajutã pe curiosii din Moldova sã vadã Soarele, Luna si stelele! (FOTO)

- Advertisement -

TURNEU EDUCATIV…O sãptãmânã de astronomie. De asta au parte toti curiosii din Republica Moldova, la invitatia celor din Raionul Bãlti. Turneul a început pe 11 iulie si se terminã pe 15 iulie. Este un turneu de educatie astronomicã „Descoperã cerul Basarabiei!”, unde doritorii pot privi stelele prin telescopul performant adus din România, de la Observatorul Astronomic al muzeului bârlãdean. Evenimentul se desfãtoarã în parcul Taul din raionul Donduseni. La acest turneu participã si dr. Mircea Mamalaucã, directorul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, care realizeazã demonstratiile pentru astronomii începãtori curiosi din Moldova, împreunã cu Ciprian Vîntdevarã, seful Sectiei Astronomie de la muzeul bârlãdean.

Turneul celui mai performant telescop solar din România, a ajuns si la Rezervatia Cultural-Naturalã „Orheiul Vechi” din Republica Moldova. Evenimentul a cuprins trei etape: o lectie de initiere, observatii astronomice solare si observatii astronomice nocturne. Demonstratiile vor fi realizate de cãtre Mircea Mamalaucã, director al Muzeului „Vasile Pârvan” municipiul Bârlad, România si Ciprian Vântdevarã, seful sectiei astronomie al muzeului. Astronomul, muzeograful si seful Sectiei Astronomie, Ciprian Vântdevarã, este cel care a realizat cea mai mare descoperire din istoria astronomiei românesti si a VII-a pe plan mondial, identificând o Novã Rosie Luminoasã, iar în noiembrie 2019 a descoperit o stea, pe care a numit-o în cinstea orasului natal – Bârlad V1.

Basarabenii încântati de telescopul solar si de „enormitatea” Soarelui!

„Avem un telescop pentru soare, pe care l-am adus aici. Este unic în România, fiind cel mai mare telescop destinat publicului. Cu acest telescop special pentru soare putem sã vedem detalii, eruptii, filamente, si chiar explozii pe suprafata soarelui”, a povestit Ciprian Vântdevarã, seful sectiei astronomie a muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad.

„Am venit de la Moseni la taul pentru a privi prin telescop. Am vãzut soarele care este enorm si exploziile care au loc pe el. E interesant”, a spus unul dintre participanti.

„Eu am vãzut soarele si norii. Soarele era rosu si rotund, cu pete negre. Am fost bucuroasã sã privesc prin telescop”, a declarat un alt vizitator, enuziasmat, pentru presa moldoveanã.

„Este pentru prima datã si am o dispozitie bunã pentru cã am vãzut cum aratã cu adevãrat soarele”, a mai declarat un alt tânãr. „Da, mi-a plãcut. As vrea sã mai avem asemenea ocazii”, a comentat acesta în continuare.

„A fost interesant pentru am vãzut soarele pentru prima datã prin telescop”, au spus copiii.

Evenimentul a fost organizat la initiativa Asociatiei Obstesti „Orizonturi Rustice” din municipiul Bãlti.

„Scopul acestui turneu este motivarea tinerei generatii si a amatorilor de astronomie, de a descoperi universul, de a cunoaste cerul. Toti doritorii pot vedea soarele, luna si stelele în perioada observatiilor nocturne”, a declarat Ala Cucu, presedintele AO „Orizonturi Rustice”. Iar autoritãtile locale si raionale au avut grijã ca toti doritorii sã ajungã la eveniment.

„Este o oportunitate pentru copiii din raion sã vadã în realitate soarele, stelele, cu un telescop performant si sã acumuleze informatii. Cu sapte autobuze scolare au fost adusi copiii din 10-11 localitãti din raion, inclusiv din orasul Donduseni”, a declarat Gulnara Grigoriev, sefa Directiei Educatie din Raionul Donduseni.

„Am avut niste senzatii foarte frumoase. Am vãzut soarele precum în microscop, cu toate eruptiile, punctuletele, care sunt de câteva ori mai mari decât pãmântul. Ceva foarte interesant.” Prezentãri similare si observatii astronomice au avut loc în Drochia (Consiliul Raional) pe 12 iulie; la 13 iulie în Bãlti (Palatul Municipal de Culturã); astãzi, 14 iulie în Trebujeni, raionul Orhei, la Info Centru al pensiunii Eco-Resort Butuceni. La finalul turneului, în data de 15 iulie, în curtea spitalului Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco” din Chisinãu, între orele 11.00 si 14.00, copiii cu afectiuni de sãnãtate, dar si toti doritorii vor putea observa atmosfera solarã: protuberante, filamente, pete solare si eruptii solare prin telescopul solar Lunt, iar la încheierea actiunii vor participa la concursurile pe teme de culturã generalã în astronomie, cîstigând ulterior premii care constau în revistele de astronomie românesti.

„Este salutabil acest eveniment, este o bucurie pentru copii cã au iesit din incinta Centrului de creatie, sã vadã acest fenomen frumos, soarele”, a precizat Liliana Harasniuc, director adjunct Centrul de creatie a copiilor si adolescentilor, din Donduseni. „Mã bucur mult cã la Palatul de culturã, au fost foarte multi copii de la noi din sat, copii din satele raionului Donduseni. Vreau sã vã spun cã scopul a fost ca copiii sã vadã ceva frumos, iar când vor creste mari sã-si aminteascã cã au fost în satul Taul si au privit prin telescop lucruri interesante si frumoase”, aspus si Andronii Mitrica, primarul din Taul. Astronomul Ciprian Vântdevarã a declarat cã cerul din zonele rurale din Republica Moldova este perfect pentru a urmãri tot ce se întâmplã în univers.

„Scopul nostru aici este de a promova astronomia. Este un domeniu fascinant, care atrage oamenii. Noi suntem aici, într-o regiune cumva cu un cer mai bun decât avem noi în Bârlad, România. Este un cer mai bun si vã recomand sã profitati de acest cer, adicã sã priviti cerul noaptea, sã iesiti afarã din casã, sã vã uitati la cer, pentru cã aici este un loc mai deosebit. Acolo unde nu avem lumini, nu avem becuri, cerul se vede mai bine, acesta este secretul”, a spus si Ciprian Vîntdevarã, sef serviciu pe sectia de astronomie, muzeul „Vasile Pârvan”, Bârlad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.