spot_imgspot_img
5.7 C
Vaslui
20-apr.-2024

Detinutii de la Penitenciarul Vaslui, în vizitã la Mãnãstirea Bogdãnita

- Advertisement -

IESIRE… Zece persoane private de libertate din Penitenciarul Vaslui au vizitat, marti, Mãnãstirea Bogdãnita din comuna cu acelasi nume. Activitatea a avut ca scop exersarea de cãtre detinuti, în afara spatiului carceral, a unor conduite care sã faciliteze dezvoltarea personalã si reintegrarea socialã, întelegerea utilitãtii obiectivelor de cult pentru a le putea cinsti cu respectul cuvenit, reducerea diferentelor dintre viata de detentie si lumea exterioarã, precum si cresterea gradului de culturã generalã si religioasã.

Potrivit reprezentantilor Penitenciarului Vaslui, pentru persoanele aflate în detentie, vizita la un loc sfânt reprezintã deschiderea unei porti spre libertate, dar si deschiderea unui nou univers de cunoastere si de experimentare a unor modalitãti noi de trãire socialã, în armonie cu semenii si aproape de Dumnezeu. „De cele mai multe ori, pentru cei din spatele gratiilor, Rugãciunea rãmâne cea mai puternicã ancorã de apropiere fatã de cei dragi care îi asteaptã acasã. Deloc întâmplãtor, prin grija preotului Mircea Istrãtucã, marti, 15 iunie 2021, un numãr de 10 detinuti din Penitenciarul Vaslui au mers sã se roage într-un loc sfânt, binecuvântat. Pãrintele Istrãtucã, pensionat de la Penitenciarul Vaslui în anul 2018, pãstoreste, în continuare, voluntar, sufletele celor care, din diferite pricini, au ajuns dupã gratii. Cuvântul sãu trece întotdeauna dincolo de mintile lor si le ajunge la suflet. Astãzi, cu binecuvântarea Preasfintitului Pãrinte Ignatie, episcopul Husilor, împreunã cu pãrintele staret arhimandrit Timotei Condurache, va înmulti ruga si cuvântul de învãtãturã la Mãnãstirea Bogdãnita. Desi obstea monahalã este redusã, pelerinul pleacã din acest lãcas de cult cu o liniste spiritualã aparte. Acesta este un motiv în plus pentru prezenta detinutilor într-un asemenea loc minunat, binecuvântat de Dumnezeu, unde credinciosii vor gãsi întotdeauna ascultare, sfaturi bune, folos duhovnicesc, dar si o oazã de liniste si aer curat! Activitãtile educative si culturale desfãsurate în comunitate reprezintã o importantã actiune socialã, care structureazã, mijlocesc, diversificã si îmbunãtãtesc relatiile dintre om si societate. Iesirea din spatiul carceral oferã o reciprocitate, astfel cã omul educat sau reeducat în penitenciar are posibilitatea si imboldul de a se transforma pe el însusi, rezultat care, la rândul sãu, se va rãsfrânge pozitiv asupra societãtii”, a declarat comisarul-sef Nicoale Toma, purtãtorul de cuvânt al Penitenciarului Vaslui

Mãnãstirea Bogdãnita, printre cele mai vechi lãcasuri de cult din judetul Vaslui

Mãnãstirea Bogdãnita din Schitu si-a luat numele de la pârâul cu acelasi nume ce dreneazã Colinele Tutuvei, fiind la 35 de km de municipiul Bârlad. Biserica, în formã de cruce, a fost ziditã în anii 1844 – 1847, din piatrã si cãrãmidã, fiind sfintitã la 8 noiembrie 1847. Ctitorul principal a fost un grec, pe nume Eustatie, alãturi de sotia sa Caliopia. Acesta a depus suma cea mai mare, restul cheltuielilor fiind suportate din veniturile mãnãstirii. Biserica a fost construitã în locul alteia, care a avut tot hramul Sfântul Nicolae si care fusese ridicatã de fratii Teodor si Ionutã Bolea, feciorii lui Andrei Bolea, în anul 1784, înzestratã fiind cu mosie de rãzesii din Coroiesti, Vlãdesti si Bogdãnita. La 20 ianuarie 1929, mãnãstirea a fost distrusã de un foc, rãmânând numai peretii. Timp de 11 ani s-a aflat în reconstructie, redeschiderea fãcându-se la 2 iunie 1940. Cutremurul din anul 1940 a provocat mari stricãciuni, atât la turla, cât si la peretii bisericii. Din lipsã de fonduri, nu i s-au putut face reparatiile necesare, gãsindu-se astãzi într-o stare de ruinare completã. Dupã reînfiintarea Eparhiei Husilor se revigoreazã viata monahalã si se înfiinteazã Mãnãstirea Bogdãnita cu obste de cãlugãri. Noua bisericã a mãnãstirii este construitã în stil bucovinean, cu picturã bizantinã, fiind ridicatã în perioada 2004-2008, cu sprijinul credinciosilor. Sfintirea bisericii s-a sãvârsit la 27 iulie 2019, în ziua Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, devenit cu acest prilej al doilea ocrotitor al sfântului lãcas, de cãtre Preasfintitul Pãrinte Ignatie, episcopul Husilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.