Diana a avut dreptate

Gafã incredibilã: au punctat o lucrare de 9 cu nota 2!

GURÃ-CASCÃ Doi profesori corectori de la examenul de bacalaureat din acest an vor fi sanctionati de Inspectoratul scolar Judetean Vaslui, dupã ce, “dintr-o eroare”, au notat lucrarea la biologie a unui candidat cu 7,35 puncte mai putin fatã de nota realã constatatã ulterior în urma reevaluãrii tezei. Stoleriu Diana Georgiana a fost prezentã la liceu, duminicã dupã-amiazã, pentru a-si afla rezultatele de la Bacalaureat. Asa cum se astepta, seria notelor a început bine, cu 8.8 la limba românã. A continuat si mai bine, dupã ce matematica i-a adus o notã de 9.9, însã surpriza a venit de la proba de Anatomie si fiziologie umanã, unde în dreptul rubricii era trecutã nota 2.

Un candidat la examenul de bacalaureat din judetul Vaslui a constatat cã este declarat “respins” la biologie, cu nota 2.00, în conditiile în care obtinuse la celelalte douã probe scrise note peste 9.00. În consecintã, candidatul a sesizat conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui, care a declansat o anchetã în acest caz pentru a stabili dacã este vorba despre o eroare. Astfel, teza a fost reevaluatã de aceiasi doi profesori corectori si de inspectorul de specialitate, care au constatat cã, de fapt, nota realã a lucrãrii este de 9,35. “Am solicitat comisiei nationale de bacalaureat sã facã modificarea aferentã în catalogul electronic, cerere care a si fost aprobatã. Cu toate acestea, candidatul si-a mentinut contestatia, considerând cã lucrarea sa poate primi o notã mai mare în urma reevaluãrii într-un centru regional, care ne va comunica nota finalã pânã vineri, asa cum prevede metodologia. Noi credem cã, în acest caz, a fost vorba doar despre o eroare neintentionatã, comisã în momentul trecerii notelor de pe tezã în borderourile profesorilor”, a declarat inspectorul general al ISJ Vaslui, Gabriela Plãcintã. În ceea ce-i priveste pe cei doi profesori corectori care au fãcut eroarea, acestia vor fi pusi în discutie în cadrul Consiliului de Administratie al ISJ Vaslui. “Ca o primã mãsurã, cei doi profesori corectori nu au mai fost convocati la comisia regionalã de contestatii de la Vaslui, unde sunt reevaluate tezele din douã judete ale Moldovei. De asemenea, acestia vor fi pusi în discutie în cadrul Consiliului de Administratie al Inspectoratului scolar, unde se vor stabili sanctiunile de rigoare”, sustine inspectorul general Gabriela Plãcintã.

O elevã notatã pe nedrept cu nota 2

Acum douã zile, ziarul nostru semnala o situatie gravã la liceul “Mihail Kogãlniceanu”, acolo unde o elevã a picat examenul de Bacalaureat dupã ce a fost notatã cu 2 la proba de Anatomie si fiziologie umanã. Cazul era unul atipic, deoarece tânãra a terminat liceul cu media 9.13, iar la celãlalte douã probe, limba românã si matematicã a obtinut rezultate foarte bune, 8.8 respectiv 9.9. La fel ca si ceilalti colegi de clasã, Stoleriu Diana Georgiana a fost prezentã la liceu duminicã dupã-amiazã pentru a-si afla rezultatele de la Bacalaureat. Asa cum se astepta, seria notelor a început bine, cu 8.8 la limba românã. A continuat si mai bine, dupã ce matematica i-a adus o notã de 9.9, însã surpriza a venit de la proba de Anatomie si fiziologie umanã, unde în dreptul rubricii era trecutã nota 2. Ferm convinsã cã este vorba despre o simplã gresealã a comisiei de corectare, Diana s-a prezentat la liceu pentru a depune contestatie. În prezenta reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui, un profesor de biologie a confirmat cã lucrarea elevei era de peste 9,5, Directorul liceului “Mihail Kogãlniceanu, Cãtãlin Ignat a declarat cã doar firea puternicã a adolescentei a împiedicat sã se producã vreun eveniment neplãcut. “Am discutat cu ea si pãrea destul de sigurã pe ce a scris. Nu stiu cum s-a ajuns sã fie notatã cu 2. Fiind o fire mai puternicã, a reusit sã treacã peste aceastã situatie, însã mã gândesc la ce s-ar fi putut întâmpla dacã în locul ei ar fi fost un elev mai emotiv”, a spus directorul. Acum, cei doi profesori corectori vor fi sanctionati prin necooptarea, în urmãtorii ani, în comisiile examenului de bacalaureat.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ