spot_imgspot_img
20.6 C
Vaslui
28-mart.-2024

Diana Irimia a demonstrat cã Academia de Politie este si pentru fete

- Advertisement -

AMBITIE…Diana Irimia, proaspãtã absolventã a Liceului Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui, a reusit sã îsi îndeplineascã visul în care a crezut încã din clasa a V-a. Sigurã pe ea, tânãra care a stiut încã de micã ce cale îsi doreste sã urmeze în viatã, a reusit sã intre din prima la Academia de Politie din Bucuresti, la specializarea Drept, situându-se în topul candidatilor. Desi a trecut prin momente dificile, în care a simtit cã cedeazã, dorinta puternicã si ambitia fetei au ajutat-o sã nu renunte: „Erau multe pregãtiri dupã care veneam acasã si plângeam. Mã desconsideram, credeam cã nu sunt bunã, nu stiam de ce mai dau aici. Dar dorinta a fost mai puternicã, iar ambitia m-a ajutat sã nu renunt. M-a motivat”, a povestit Diana. Fata a fãcut parte, la liceu, dintr-un colectiv de elitã, din care 6 elevi au reusit sã intre la Academia de Politie în aceastã sesiune.

La vârsta la care cei mai multi copii nu se gândesc nici la ce liceu îsi doresc sã continue studiile, Diana era deja sigurã ce meserie vrea sã urmeze. Nici mãcar tatãl tinerei nu a reusit sã o facã sã se rãzgândeascã, sfãtuind-o pãrinteste sã ia în considerare si Facultatea de Medicinã. „M-am hotãrât cam din clasa a V-a, a VI-a. Momentul în care mi-am dat seama cã sigur voi urma facultatea de Drept, în cadrul Academiei de Politie, a fost când am început pregãtirile. Oscilam între Facultatea de Drept din cadrul Universitãtii din Bucuresti si Academie. Initial, m-am gândit cã as vrea sã fiu judecãtor si sã fac facultatea la Bucuresti. O colegã de-ale mamei are o fatã care dãduse la academie si avea acelasi vis. Voia sã facã dreptul si sã devinã judecãtor sau procuror. Intrase cu o notã foarte mare. Din ce auzisem mi s-a pãrut cã ar fi mai bine acolo, decât la Universitate. Ea a fost prima inspiratie care m-a fãcut sã dau aici. Aici ai si un post asigurat dupã ce termini facultatea si mi s-a pãrut mai bine, desi este mai mare concurenta. Dupã ce termin Academia as vrea sã dau la INM”, a povestit Diana Irimia. Acum, fata mai are un singur pas pânã la a fi oficial admisã. Trebuie sã treacã si vizita medicalã, care este mai mult o formalitate pentru o tânãrã fãrã probleme de sãnãtate.

„Emotiile fetelor sunt la proba sportivã, pentru cã dacã nu treci de proba asta, toatã munca a fost în zadar”

Diana nu a stat prea mult pe gânduri si, entuziastã, a început sã se pregãteascã pentru examen din clasa a XI-a. Cea mai dificilã probã, în viziunea sa, a fost cea sportivã. „Am început pregãtirile din clasa a XI-a cam la toate materiile. Pentru fete e mai greu, trebuie sã te antrenezi si pentru proba sportivã. Nu prea am fãcut sport înainte, desi aveam niste calitãti sportive, pe care nu prea le-am dezvoltat deoarece m-a preocupat mai mult muzica. A fost dificil, dar eu sunt o fire ambitioasã si mi-a plãcut proba. Totusi, cred cã aici am avut cele mai mari emotii din toate probele, dar a fost bine. În general toate fetele au emotii la proba asta deoarece la proba scrisã se descurcã mai bine decât bãietii, sunt mai ambitioase. Stim cã noi avem mai multe de pregãtit, fiind mai dificilã proba de sport pentru noi si de obicei învãtãm mai mult, ca sã compensãm. Emotiile fetelor sunt la proba sportivã, pentru cã dacã nu treci de proba asta, toatã munca a fost în zadar. În ceea ce priveste proba scrisã, aceasta a fost destul de accesibilã. De obicei, una dintre cele trei probe este putin mai dificilã decât celelalte. Anul acesta a fost mai greu la istorie, desi nu prea ne asteptam. S-a dovedit a fi destul de bine pentru noi, cei din Vaslui. Am avut o profesoarã care ne-a pregãtit exemplar, doamna profesor Carp. Fãrã ea nu stiu dacã am fi reusit aceastã performantã, fiindcã am intrat aproape toti din Vaslui. În jur de 15 am fost cei care am intrat. Din clasã de la mine au fost 6 elevi, 4 la Drept si 2 la OSP „, a spus tânãra.

„Bucuria cea mai mare a fost când am vãzut notele”

Desi a depus toate eforturile omenesti pentru a obtine un rezultat cât mai bun, Diana a avut câteva emotii înainte de aflarea rezultatelor. Dupã corectarea lucrãrilor, tânãra a fost usuratã sã vadã cã munca i-a fost rãsplãtitã pe mãsura asteptãrilor. „Dupã ce am vãzut sablonul de corectare, am vãzut cã la românã aveam doar o gresealã si am luat 9.70. La istorie, unde aveam ceva emotii, am luat o notã destul de bunã, desi se putea mai bine, 8.80, iar la englezã 8.50. Când am vãzut notele, m-am gândit cã sunt intratã. Atunci a fost pentru mine cea mai mare bucurie. Majoritatea celor care ieseau erau tristi. Prin 2019 s-a intrat cu note peste 9,20, dar fiind subiectele mai grele anul acesta, mi-am dat seama cã mediile vor fi mai mici. Când s-au afisat rezultatele am fost sã vãd ierarhizarea, dar bucuria cea mai mare a fost când am vãzut notele. Mã asteptam la un rezultat mai bun, dar nemultumitorului i se ia darul. Eu m-am bucurat de rezultat. Este unul destul de bun. Am muncit mult pentru asta si era normal, cred eu, sã iau un rezultat multumitor. Mi-ar fi plãcut totusi sã iau note mai mari pentru a le multumi profesoarelor mele care au fost extraordinare. Au contat foarte mult si emotiile în momentul examinãrii”, a explicat fata. Cu o familie care a sustinut-o pe tot parcursul drumului, Diana se poate considera o norocoasã. „Tatãl meu m-a sustinut, dar i-ar fi plãcut mai mult sã dau la Medicinã. I se pãrea cã acolo e mai usor decât la Academie, pentru cã nu e proba sportivã, care este foarte grea. A avut enorm de multe emotii, desi a venit la fiecare antrenament al meu si a vãzut cã fac traseul si totul era bine. Chiar si în iunie mi-a spus cã nu este nimic dacã vreau sã mã apuc de pregãtire pentru Medicinã si sã lãsãm pregãtirile pentru academie. Abia dupã ce am trecut proba sportivã s-a mai relaxat. Mama m-a sustinut foarte mult, si-a dorit foarte mult sã intru aici. Tata cred cã a avut cele mai mari emotii, desi ambii au fost terminati de emotii la proba sportivã. Asa sunt pãrintii de fete”, a mãrturisit Diana Irimia.

„La sport am avut momente când nu mai puteam. Mã desconsideram, credeam cã nu sunt bunã”

Firea puternicã a tinerei si determinarea au ajutat-o pe Diana sã depãseascã momentele dificile prin care a trecut, când simtea cã nu mai poate continua antrenamentele foarte dificile. Desi multã lume este de pãrere cã Academia de Politie nu este pentru femei, Diana a demonstrat cã vointa si ambitia te pot duce unde îti propui, fiind un model pentru celelalte tinere cu aspiratii. „Pe parcursul clasei a XII-a mi-a fost putin dificil. Am avut momente grele. La istorie cred cã am muncit cam cel mai mult, iar cel mai mult mi-a plãcut gramatica. Erau multe pregãtiri dupã care veneam acasã si plângeam, chiar si în timpul pregãtirilor. Nu luam cât voiam eu, iar altii luau note mai mari. Si la sport am avut momente când nu mai puteam sã sar capra, nu sãream 2.55 metri înãltime sau suficient în lungime. Mã desconsideram, credeam cã nu sunt bunã, nu stiam de ce mai dau aici. Dar dorinta a fost mai puternicã, iar ambitia m-a ajutat sã nu renunt. M-a motivat. Acum când mã gândesc la probã, nu mi se mai pare mare lucru. Imediat dupã ce am dat-o mi se pãrea cã a fost o adevãratã reusitã, ceva incredibil. Am muncit mult si mi-am dorit. Oricine îsi doreste reuseste. Mã întreba mama dacã as sfãtui pe cineva sã dea la Academie. As sfãtui doar elevii care îsi doresc cu adevãrat sã intre aici, nu pe cei care s-ar înscrie doar cã e mai bine decât în altã parte sau care intrã din alte motive. Trebuie sã aibã multã rãbdare, sã munceascã mult, cât pot ei de mult, ca sã fie siguri cã ajung acolo si sã aibã ambitie. Niciodatã sã nu se multumeascã cu putin, cum spune doamna de istorie. Eu învãtam si 7-8 ore pe zi si tot nu aveam o sigurantã cã voi intra. Bineînteles, trebuie sã se descurce si la sport. Chiar si fetele micute de înãltime pot trece proba sportivã, dacã sunt bune la sport, desi este mai greu pentru ele”, a spus Diana.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. Bravo ! Multa munca din partea ta , felicitari familiei care te-a sustinut. Si nu in ultimil rand, profesorilor ! Vasluiul are profesori , inca, buni… din vechea garda: dna Carp, dna Leparda, dna Darie, dna Popa, dnul Cozma , dnul Beldiman, dnul Aprodu, dnul Nitica ! Felicitari, tuturor !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.