spot_img
22.5 C
Vaslui
30-mai-2023

Din 15 aprilie, în vama Albița se va implementa controlul coordonat româno-moldovenesc, pe sensul de intrare în România

spot_imgspot_img
- Advertisement -

PROIECT-PILOT… Începând cu data de 15 aprilie 2023, ora 08.00, autoritățile de frontieră din România și Republica Moldova implementează în PTF Albița rutier, pe sensul de intrare în România, controlul coordonat. Activitatea se derulează în urma intrării în vigoare a Decretului privind promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova, privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Albița (România) – Leușeni (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în România.

“Astăzi, 13 aprilie a.c., la Punctul de Trecere a Frontierei Albița, șeful Poliției de Frontieră Române, chestor de poliție Victor-Ștefan Ivașcu, a avut o întâlnire cu omologul său din Republica Moldova, domnul comisar șef Rosian Vasiloi, în prezența cărora s-a semnat Regulamentul de organizare și funcționare a PTF Albița.

Regulamentul conține principiile și regulile cooperării pentru efectuarea, pe teritoriul României, a controlului coordonat al persoanelor, mijloacelor de transport și mărfurilor care trec frontiera de stat prin Punctul de Trecere a Frontierei Albița (România) — Leușeni (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în România.Totodată, pe timpul activității șefii celor două instituții au făcut ultimele verificări în punctul de trecere pentru a se asigura că sunt îndeplinite toate condițiile, atât din punct de vedere operativ, cât și logistic pentru atingerea scopului principal al proiectului: simplificarea, fluidizarea și coordonarea controlului traficului la frontieră”, au susținut, într-un comunicat de presă, reprezentanții ITPF Iași.

“Diferența față de modalitatea anterioară de realizare a controlului constă în faptul că pe sensul de ieșire din Republica Moldova, în PTF Leușeni, trecerea se va face fără control, iar oprirea pentru verificări se va face la Albița”

“Controlul coordonat se realizează atât de către poliția de frontieră, cât și de către autoritățile vamale ale celor două țări, presupune controlul la trecerea frontierei efectuat separat de către personalul de control al statului de ieșire (Republica Moldova), urmat consecutiv de personalul statului de intrare (România), efectuat pe teritoriul unui singur stat. Diferența față de modalitatea anterioară de realizare a controlului constă în faptul că pe sensul de ieșire din Republica Moldova, în Punctul de Trecere a Frontierei Leușeni, trecerea se va face fără control, iar oprirea pentru verificări se va face pe sensul de intrare în România, în Punctul de Trecere a Frontierei Albița-rutier, în funcție de tipul autovehiculului/priorității la control. Pentru traficul internațional de autoturisme microbuze și autocare sunt destinate 5 artere de control, iar pentru mijloacele de transport marfă sunt alocate alte 5 benzi. Din punct de vedere operațional, implementarea controlului coordonat va contribui la procesarea cât mai rapidă a fluxurilor de persoane și mijloace de transport. Autoritățile de frontieră din cele două state cooperează permanent pentru consolidarea sistemului de supraveghere a frontierei de stat, iar prin acțiunile de patrulare desfășurate în comun se asigură schimbul operativ de informații în domeniul prevenirii și combaterii infracționalității transfrontaliere”, au transmis reprezentanții ITPF Iași.

În primul trimestru al acestui an, prin vama Albița au trecut 755.000 de persoane

Lungimea frontierei dintre România și Republica Moldova este de aproximativ 681 km, fiind operaționalizate șase puncte de trecere a frontierei de stat rutiere deschise traficului internațional.

În primul trimestru al acestui an, punctele de trecere de la granița cu Republica Moldova au fost tranzitate de peste 2 milioane de persoane, atât pe sensul de intrare, cât și pe sensul de ieșire. Dintre acestea, 755.000 de persoane au trecut prin PTF Albița.

Totodată, au trecut frontiera româno-moldoveană peste 660.000 de mijloace de transport, dintre care aproape 130.000 au fost camioane, pe ambele sensuri de deplasare. Având în vedere faptul că frontiera cu Republica Moldova este frontieră externă a Uniunii Europene la controlul de frontieră participă, pe lângă  Poliția de Frontieră, și alte autorități responsabile cu efectuarea de verificări cu privire la traficul de mărfuri dintre cele două state, au mai precizat reprezentanții ITPF Iași.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.