spot_imgspot_img
20.1 C
Vaslui
24-apr.-2024

Din 2012, Consiliile Locale sunt obligate sã concesioneze pajistile crescãtorilor de animale

- Advertisement -

Proaspãt promulgatã, Legea pentru organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor aduce o serie de noutãti, cele mai importante fiind impunerea constituirii unui amenajament al pajistilor comunale si urbane, precum si impunerea obligatiei Consiliilor Locale de a concesiona pajiștile pe o perioadã de minim 10 ani crescãtorilor de animale. Doar în aceaste conditii se va practica exploatarea legalã a acestora, începând cu 2012.

Aplicarea acestei legi îsi impune ca, de anul viitor, pajistile sã fie folosite exclusiv pentru pãsunat, iar pentru ca exploatarea lor sã fie organizatã si controlatã, s-a decis ca toate pajistile aflate în administrarea primãriilor sã fie concesionate crescãtorilor de animale organizati în asociatii de crestere a animalelor.

“Consiliile Locale vor fi obligate sã scoatã la licitatie, pânã la data de 1 februarie, a fiecãrui an, concesionarea pajistilor pentru o perioadã de minim 10 ani si o încãrcãturã optimã de animale pe hectar de minim 0,3 UVM/ha. În cazul în care organizatia sau asociatia localã a crescãtorilor de animale nu asigurã o încãrcãturã minimã de 0,3 UVM/ha de pajiste, suprafata prevãzutã în contractul de concesiune se diminueazã proportional cu efectivele detinute, iar în comunele în care existã o singurã asociatie localã de crestere a animalelor, aceasta va beneficia de dreptul de concesionare prin atribuire directã. Crescãtorii de animale care folosesc pajistile vor avea obligatia de a efectua lucrãrile de întretinere a acestora, iar aceste lucrãri vor fi trecute în contractul de concesiune”, a explicat Petru Botez, directorul executiv al APIA Vaslui. Pajistile vor putea fi exploatate doar în baza unor aranjamente pastorale obligatorii, iar costurile pentru realizarea acestora vor fi suportate de asociatiile crescãtorilor de animale care vor primi drept de folosintã prin contract. Petru Botez explicã: “aranjamentul pajistei va cuprinde informatii despre denumire, suprafatã, vecinii si hotarele pajistei, actele doveditoare ale dreptului de proprietate, precum si planul cadastral, descrierea situatiei geografice si topografice a pajistei, descrierea solului si a florei, calitatea pajistei, determinarea pãrtilor din pajiste care sunt oprite de la pãsunat, modurile de folosire anterioarã a pajistei, numãrul si speciile de animale ce au pãsunat în trecut, capacitatea de pãsunat a pajistei, delimitarea drumurilor si a potecilor, localizarea adãposturilor pentru animale si îngrijitori, parcelarea pãsunatului pe sectiuni pentru diferite specii de animale, lucrãrile de îngrijire si îmbunãtãtiri anuale ale pajistilor, culturile de plante de întretinere ce urmeazã a se înfiinta pe pajiste si orice alte elemente necesare punerii în valoare si exploatãrii rationale a pajistei”. Continutul Legii pentru organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor prevede si o serie de sanctiuni suficient de drastice privitoare la cazurile necorespunzãtoare de înstrãinare a pajistilor si la utilizarea banilor din aministrarea acestora efectuate. Conform noii legi, constituie infractiuni pãsunatul neautorizat sau introducerea animalelor pe pajisti în afara perioadei stabilite de pãsunat, împiedicarea sau întârzierea lucrãrilor prevãzute în amenajamentele pastorale, neîndeplinirea de cãtre detinãtori sau utilizatori de pajisti a prevederilor stipulate în contract, circulatia pe pajisti cu orice mijloace de transport, inclusiv cu atelaje (cãrute), care cauzeazã deteriorarea acestora vor fi sanctionate cu amenzi între 250 si 1.500 lei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.