18.2 C
Vaslui
03-oct.-2022

Din august, pâine mai ieftinã!

- Advertisement -

În ultima sedintã de guvern, a fost aprobatã o ordonantã de urgentã prin care pâinea, grâul si fãina din grâu vor avea o cotã redusã de TVA, de doar 9%. În acelasi timp, prin aceeasi ordonantã de guvern, o serie de produse considerate de lux vor suporta o majorare de accize, cum este si cazul alcoolului, pentru care nivelul accizelor va creste cu o treime.

Promisã de mai multã vreme, chiar dinaintea campaniei electorale de anul trecut, mãsura reducerii TVA-ului la pâine, grâu si fãinã de grâu a fost în sfârsit implementatã, prin emiterea unei ordonante ce modificã si completeazã Legea 571/2003 privind Codul Fiscal si reglementarea unor mãsuri fiscal bugetare. Motivul declarat al guvernului pentru care a fost adoptat acest act normativ este de combatere a fraudei fiscale în domeniului comertului cu pâine, cota redusã de TVA urmând a se aplica pe tot lantul de productie si distributie. Pe lângã faptul cã aceastã mãsurã a fost implementatã pe fondul unor productii record de grâu obtinute în aceastã varã, urmeazã a se vedea dacã consumatorii vor beneficia si ei de aceastã reducere de TVA, de 15%, respectiv dacã asa-zisa ieftinire se va reflecta si în pretul de raft al pâinii sau doar în buzunarele producãtorilor de produse de panificatie.

Una caldã – una rece!

Odatã cu decizia reducerii cu 15% a TVA-ului pentru pâine, grâu si fãinã de grâu, s-a luat decizia majorãrii accizelor la produse considerate de cãtre guvern ca fiind de lux, inclusiv a alcoolului. Astfel, se majoreazã nivelul accizei pentru alcool etilic de la 750 la 1000 euro/hl alcool pur. În plus, se extinde sfera de aplicare a accizelor nearmonizate pentru o serie de produse de lux, cum ar fi bijuterii din aur sau platinã, mai putin verighete, confectii din blãnuri naturale, autoturisme si autoturisme de teren, noi sau rulate, a cãror capacitate cilindricã este mai mare sau egalã cu 3000 cm³, arme de vânãtoare si arme de uz personal precum si munitia aferentã, iahturi si alte nave si ambarcatiuni cu sau fãrã motor, pentru agrement.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.