spot_imgspot_img
15.4 C
Vaslui
25-sept.-2023

Direcţia Sanitar Veterinară, pericol public

- Advertisement -

Sacrificările ilegale de animale din nordul judeţului sunt monitorizate de Serviciul Român de Informaţii, au dezvăluit surse autorizate din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Vrancea (DSVSA). Din cauza grupurilor de interese, DSVSA a ajuns o instituţie publică subordonată guvernului care pune în pericol viaţa locuitorilor judeţului deoarece nu poate ţine sub control tăierile de animale şi comerţul cu carne. Anul trecut, dar şi în primele zile ale acestui an, poliţişti şi comisari de la Garda Financiară au descoperit zeci de tone de carne stricată, carne de cal vândută pe post de carne de vită, carne şi produse din carne valorificate şi depozitate în condiţii improprii, abatoare clandestine iar exemplele pot continua. Situaţiile nu au fost descoperite de inspectorii DSVSA care au fost chemaţi doar pentru a asigura incinerarea produselor. Localităţile în care au loc tăieri ilegale sunt Homocea, Corbiţa dar şi Adjud. Oficialii DSVSA spun că medicii verifică activitatea abatoarelor sau magazinelor autorizate şi că au fost date sute de amenzi persoanelor din Homocea care transportă ilegal animale pentru sacrificare dar fără rezultat.

Prevederile legii siguranţei alimentare ar trebui respectate cu sfinţenie de conducerea DSVSA Vrancea. Numai că, în realitate, motivele financiare sau politice ale unor grupuri de interese din cadrul acestei instituţii par, dimpotrivă, să îi apere tocmai pe cei care pun în pericol siguranţa alimentară a vrâncenilor.
Anul trecut, dar şi în primele zile ale anului acesta, în diverse zone ale judeţului au fost descoperite zeci de tone de carne stricată, carne de cal vândută pe post de carne de vită, carne şi produse din carne valorificate şi depozitate în condiţii improprii, abatoare clandestine. Deşi pare greu de crezut, si-tuaţiile enumerate mai sus nu au fost descoperite de inspectorii DSVSA ci de inspectorii Gărzii Financiare şi de Poliţie. Localităţile în care au loc tăieri ilegale sunt Homocea, Corbiţa, Ploscuţeni dar şi Adjud. Sunt localităţi unde sacrificările ilegale de animale au devenit o tradiţie şi au ajuns o problemă de siguranţă naţională.
În ciuda scandalului legat de comerţul cu carne, tăiată legal sau mai puţin legal, prietenul lui Trăşculescu, directorul interimar al DSVSA, Mirel Iordache, nu a ţinut măcar o conferinţă de presă în care să ofere explicaţii referitoare la acest subiect. Directorul DSVSA nu a explicat cum a fost posibil ca de la o firmă din Homocea să fie comercializată carne de cal în loc de carne de vită la firme din Bucureşti, Constanţa, Prahova, Alba.

Garda Financiară şi SRI monitorizează siguranţa alimentară

Surse din interiorul DSVSA susţin că toate acţiunile de tăieri ilegale de animale şi punerea în circulaţie a unor cantităţi de carne şi produse din carne improprii consumului ce au avut loc în ultima perioadă ar fi fost monitorizate de SRI şi de Garda Financiară. Aceste monitorizări au început în vara anului trecut. De asemenea, se spune că ar exista persoane importante care ies cu pachete de carne din sediile comercianţilor clandestini sau care eludează legea. Mai mult, în DSVSA se vorbeşte despre o cutumă care ar fi fost impusă de fostul director Ionel Duţă, care ar fi interzis orice fel de control sanitar veterinar în zona Adjudului. De această protecţie „beneficiază“ şi aşa zişii comercianţi din localitatea Homocea, raiul tăie-rilor ilegale de animale şi localitatea în care, prin magie, carnea de cal este transformată în carne de vită şi vândută oamenilor. Asta numai pe hârtie. De aceeaşi protecţie beneficiază şi „afaceriştii“ din localitatea Corbiţa, un alt punct important al sacrificărilor de animale în abatoare clandestine care nu respectă niciuna din normele de securitate alimentară.
Şi pentru ca acest puzzle să aibă şi o logică, Ionel Duţă a fost reangajat recent pe post de medic veterinar contractual la Adjud.

DSVSA îi apără pe infractori?

Toate aceste lucruri se întâmplă în zona de acţiune a DSVSA Vrancea, fără ca această instituţie abilitată prin lege să vegheze la siguranţa alimentară, să aibă o reacţie. În acest context se naşte o întrebare. Cum este posibil ca SRI şi Garda Financiară, instituţii cu alte atribuţii decât siguranţa alimentară, să intervină în cazul tăierilor ilegale iar DSVSA nu? Cum este posibil ca DSVSA să afle despre aceste situaţii de la cele două instituţii amintite mai sus? Nu ştim răspunsul şi probabil că nu îl vom afla, oficial, niciodată. Neoficial, însă, se pare că, din cauza unor interese obscure de grup, medicii veterinari nu îşi pot desfăşura activitatea conform fişei postului. Mulţi dintre medici spun supăraţi pe la colţuri că nu de puţine ori au fost împiedicaţi de persoane importante din condu-cerea DSVSA să îşi exercite profesia atunci când au descoperit nereguli în comercializarea cărnii şi a produselor din carne, în special în zona Adjudului.Mai mult, în afară de intervenţiile „ve-nite de sus“ pentru a nu confisca carnea şi a nu-şi face meseria, medicii veterinari vrânceni sunt împiedicaţi de pedeliştii din fruntea instituţiei să îşi desfăşoare activitatea prin reducerea cotei de combustibil sau ameninţări cu reorganizarea. Încă de pe vremea când DSVSA era condusă de Mariana Ama-ricăi, medicilor veterinari le-au fost reduse cotele de carburanţi, situaţie în care medicii merg pe teren cu maşinile personale. Mai nou, aceştia sunt ameninţaţi de conducere că vor avea loc restructurări şi că DSVSA va avea o nouă organigramă cu mai puţine posturi, iar primii care vor pleca sunt cei care sunt incomozi pentru conducerea pedelistă. „Cum este guvernarea aşa este şi ma-nagementul la DSVSA“, a concluzionat, supărat, unul dintre medicii veterinari vrânceni.

Veterinarii spun că dau sancţiuni

Purtătorul de cuvânt al DSVSA, Iulian Cucoli, recunoaşte existenţa unor probleme cu sacrificările ilegale din zona Homocea şi spune că medicii veterinari acţionează pentru ca produsele alimentare neco-respunzătoare să nu ajungă în magazine. El a precizat că medicii veterinari verifică activitatea din abatoarele şi magazinele care sunt auto-rizate şi trebuie să respecte condiţiile legale pentru vânzarea produselor alimentare. Chiar şi în aceste cazuri, veterinarii nu pot verifica întotdeauna dacă un proprietar de magazin face cârnaţi în bucătăria proprie şi apoi îi scoate la vânzare. „În Vrancea nu au fost pro-bleme cu comercializarea cărnii de cal, asemenea cazuri s-au înregistrat în alte judeţe. În Vrancea, medicii veterinari şi-au făcut datoria şi nu a ajuns în comerţ carne de cal. La Homocea, problemele sunt cu tăierile ilegale de animale, care sunt de dinainte de 1989. Noi nu avem autoritate să intrăm în curtea omului dar avem sute de amenzi date pentru transporturi ilegale de animale la Homocea şi care nu au fost încasate“, a afirmat Iulian Cucoli.

Zeci de tone de carne, confiscate de Poliţie şi Garda Financiară

În anul 2010 poliţiştii vrânceni au participat la mai multe acţiuni şi controale în urma cărora au fost confiscate 16.420 kg de carne. Cu această ocazie au fost cer-cetate 31 de persoane, 5 dintre acestea fiind arestate. Tot în 2010 au fost organizate şi executate 109 controale, pe această linie de muncă, dintre care 37 au vizat zona din nordul judeţului.
Vă reamintim că, săptămâna trecută, patru bărbaţi din Homocea au fost prinşi în flagrant de poliţiştii din Adjud, chiar în timp ce aruncau pe malul Siretului şase capete şi mai multe intestine de vită. Autoutilitara a fost indisponibilizată pentru cercetări, iar poliţiştii din Adjud, împreună cu reprezentanţii Gărzii de Mediu Vrancea continuă să facă verificări.
La începutul lunii decembrie a anului trecut, trei persoane din Ploscuţeni şi Homocea au fost reţinute de procurori, pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă, fiind suspectate de comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi înşelă-ciune cu privire la calitatea mărfurilor. Persoanele reţinute au fost acuzate că vindeau carne de cal, care în documente era trecută ca fiind carne de vită. Suspecţii ar fi sacrificat mai multe animale, obţinând astfel aproximativ 30 de tone de carne de cal, pe care au valorificat-o la Bucureşti, dar şi în judeţele Constanţa, Prahova şi Alba. Animalele au fost sacrificate chiar la domiciliile suspecţilor, pe tot parcursul anului 2010.
Pe 13 ianuarie, Garda Financiară Vrancea a confiscat, aproape o tonă de carne de porc şi vită de la un magazin din Adjud, situat aproape de piaţă. S-a descoperit că în magazin se comercializa carne fără acte, ba mai mult, carne alterată şi depozitată în condiţii insalubre.

Cea mai mare parte a activităţii privind siguranţa alimentară desfăşurată de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vrancea ar trebui să se ghideze după Legea 150 din 2004, privind siguranţa alimentelor. Această lege arată că pentru asigurarea siguranţei alimentelor trebuie respectate următoarele cerinţe: alimentele nu trebuie puse pe piaţă dacă nu sunt sigure; alimentele sunt considerate nesigure, dacă sunt dăunătoare pentru sănătate sau inadecvate consumului uman; pentru a stabili dacă un aliment este dăunător pentru sănătate, trebuie avute în vedere efectele probabile imediate, sau pe termen scurt, sau pe termen lung ale acelui aliment asupra sănătăţii persoanei care îl consumă; pentru a determina dacă un aliment este sau nu inadecvat pentru consumul uman, trebuie să se analizeze dacă alimentul este inacceptabil pentru consumul uman în conformitate cu destinaţia sa, din punct de vedere al contaminării, determinate de factori externi sau nu, de alterare, deteriorare sau degradare.

monitorulvn.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.