spot_imgspot_img
11.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

Directorul DSVSA Vaslui, Mihai Ponea, atenționează fermierii din domeniul avicol: “cine nu respectă măsurile de biosecuritate va avea activitatea suspendată”

- Advertisement -
MĂSURI… A fost dispus pe întreg teritoriul județului ca toți fermierii să țină păsările închise în adăposturi fără acces la luciuri de apă sau alte amenajări hidrologice și fără a avea contact cu păsările sălbatice.

ALERTĂ… Gripa aviară a ajuns în Bacău, județ vecin cu Vasluiul, iar Direcțiile Sanitar Veterinare din toată țara sunt în alertă maximă. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui, a dispus deja abordarea acestui subiect de maximă importanță începând de luni, când a intensificat controalele în surpermarketuri și la fermele de păsări din județ. A fost dispus pe întreg teritoriul județului ca în cazul exploatațiilor comerciale de păsări autorizate/înregistrate sanitar veterinar cu sistem de creștere și exploatare a păsărilor free-range și ecologic, toate păsările să fie ținute închise în adăposturi fără acces la luciuri de apă sau alte amenajări hidrologice și fără a avea contact cu păsările sălbatice. În plus, a fost solicitată întărirea tuturor măsurilor de biosecuritate în exploatațiile comerciale avicole de pe teritoriul județului Vaslui. Directorul DSVSA Vaslui, dr. Mihai Ponea a atras atenția asupra sancțiunilor pe care le riscă cei care nu respectă măsurile de biosecuritate, sancțiuni care pot merge inclusiv până la suspendarea activității.

La noi în țară, în luna ianuarie au fost confirmate 3 cazuri de influență aviară înalt patogenă, subtipul H5N1, identificate la păsări sălbatice , iar în data de 27.01.2023 a fost depistată prezența virusului influenței aviare într-o exploatație de curcani, ulterior apărând focare secundare în ferme aparținând aceluiași proprietar, iar din datele preliminare ale anchetei epidemiologice reiese că între cele trei ferme comerciale există un raport de cauzalitate, acestea utilizând în comun personalul, mijloacele de transport pentru furaje și pentru colectarea cadavrelor. În contextul evoluției focarelor de Gripa Aviară Înalt Patogenă pe platforma Codlea, Directorul Executiv al DSVSA Vaslui  a dispus intensificarea măsurilor de supraveghere la nivel județean, pentru evitarea apariției de noi focare, în cazul în care se suspectează sau confirmă în mod oficial prezența gripei aviare la păsările sălbatice. Directorul DSVSA Vaslui, transmite ca începând de luni au fost demarate controale în toate fermele de păsări din judet, pentru a preveni apariția cazurilor de gripă aviară. “În judetul Vaslui s-au luat toate măsurile în așa fel încât să nu ne confruntăm cu cazuri de gripă aviară. Controlăm fiecare fermă, fiecare transport, facem controale inclusiv și noaptea, să nu avem transporturi ilegale din zona Brașov. Am făcut controale și în supermerketurile din județ, pentru a ne asigura că nu avem carne provenită de la fermele cu probleme. Toți cei care nu respectă măsuri de biosecuritate, indiferent de nume, vor avea activitatea suspendată în așa fel încât să ne asigurăm că nu vom avea gripă aviară. Până la ora actuală, nu au fost găsite neconformități în magazinele și fermele din județul Vaslui”, a precizat șeful DSVSA Vaslui pentru cotidianul Vremea Nouă. 

Măsurile impuse de DSVSA Vaslui 

În cadrul DSVSA Vaslui, au fost analizate noile informații privind evoluția acestei boli la național si la nivel european și a fost dipusă aplicarea următoarelor măsuri:

-monitorizarea în permanență a statusului de sănătate la păsări domestice și sălbatice pe întreg teritoriul judetului Vaslui. În acest sens, orice suspiciune va fi notificată în regim de urgență la DSVSA Vaslui;

– au fost solicitate instituiri de protocoale de colaborare cu o serie de instituții implicate în observarea, supravegherea și monitorizarea păsărilor sălbatice, respectiv asociații de vânătoare, etc.;

– o atenție deosebită și o înăsprire a controalelor transporturilor interjudețene cat si intracomunitare cu păsări vii și ouă de incubat provenite din județele sau țările unde au evoluat focare de influență aviară în ultima perioadă;

– a fost dispus pe întreg teritoriul județului ca în cazul exploatațiilor comerciale de păsări autorizate/înregistrate sanitar veterinar cu sistem de creștere și exploatare a păsărilor free-range și ecologic, toate păsările să fie ținute închise în adăposturi fără acces la luciuri de apă sau alte amenajări hidrologice și fără a avea contact cu păsările sălbatice;

– a fost solicitată întărirea tuturor măsurilor de biosecuritate în exploatațiile comerciale avicole de pe teritoriul județului Vaslui.

Toate exploatațiile comerciale cu păsări sunt inspectate de echipe ale DSVSA , care procedează la inspecția sau examenul clinic al păsărilor domestice și, după caz, la prelevări de probe în vederea testelor de laborator. Cu ocazia inspectării, medicul veterinar verifică respectarea condițiilor de biosecuritate.

Orice creștere a morbidității sau a mortalității, precum și orice scădere importantă înregistrată în datele de producție în exploatații trebui semnalată de îndată autorității competente sau medicului veterinar de liberă practică.

În vederea prevenirii introducerii în județul Vaslui a gripei aviare înalt patogene, este interzisă orice intrare a transporturilor de păsări pentru sacrificare care provin din zone de protecție sau supraveghere.

Pentru asigurarea sănătății publice, toate efectivele de păsări au fost și sunt supuse programelor naționale anuale de supraveghere a bolilor, inclusiv pentru Gripa Aviară, astfel încât pe piața din România, să ajungă produse și subproduse obținute doar de la animalele sănătoase.

La nivelul unităților de abatorizare există facilități adecvate de spălare și dezinfecție a mijloacelor auto ce transportă păsările, precum și a cuștilor în care acestea sunt transportate, astfel încât după descărcare acestea să nu părăsească incinta abatorului decât după dezinfecție.

Măsuri recomandate pentru gospodăriile mici

În cazul crescătorilor de păsări din gospodăriile populației, DSVSA Vaslui recomandă respectarea următoarele măsuri:

– separarea în cadrul gospodăriei a rațelor și gîștelor de alte păsări domestice;

– evitarea creșterii păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ținute închise obligatoriu în spații special amenajate; atunci când acest lucru nu este posibil, hrănirea și adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită la care nu pot avea acces păsările sălbatice;

– interzicerea adăpării păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice;

– evitarea intrării mai multor persoane, în zona de exploatare a păsărilor domestice, mișcările limitându-se la o singură persoană (proprietarul exploatației);

– prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare și alte animale de companie;

– aplicarea unor măsuri suplimentare de evitare a introducerii/diseminării unei eventuale infecții prin folosirea unei încălțăminte diferită în spațiul de exploatare a păsărilor domestice sau a unui amplasament special amenajat pentru dezinfecția încălțămintei;

– prevenirea oricărui contact direct și indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă și păsările domestice și alte păsări, în special rațele și gîștele. Astfel, va trebui limitat pe cât posibil accesul tuturor păsărilor domestice și păsărilor sălbatice captive la luciuri de apă, lacuri, bălți, râuri și orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală;

– toate cazurile de îmbolnăvire sau mortalitate la păsările din orice specie sau la mamifere din curtea proprie, vor fi anunțate, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit;

– toate cadavrele de păsări și mamifere, descoperite în locuri publice, se anunță, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit sau Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

“Carnea de pasăre și ouăle, achiziționate din unitățile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, sunt sigure pentru consum. Facem precizarea că, proprietarii de păsări afectați primesc despăgubiri financiare, în conformitate cu legislația națională și europeană în vigoare. Situația epidemiologică din România, în contextul influenței aviare, este monitorizată permanent de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și structurile subordonate de la nivel local, pentru limitarea extinderii și eradicarea bolii”, au mai declarat reprezentanții DSVSA Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

  1. Vine razboiul,stim unde sa mergem,toti cacatii astia trebuie despicati in doua,numai taxe si amenintari,cine dracu se cred,niste analfabeti functionali care se cred zei,dar,in realitate,sunt niste scursuri umane,nulitati,paraziti ai societatii,vine vremea judecatii,eu unu astept startul,sper sa vina cat mai curand,futuva n gurita de cacati umani

  2. La punctul unu din masurile recomandate pentru gospodariile individuale aveti ca masura : SEPARAREA RATELOR SI GISTELOR DE ALTE PASARI DOMESTICE !!!!!?? Intreb pentru un prieten CUM SE FACE ACEASTA OPERATIUNE SAU UNDE SE GASESC PROCEDURI DE SEPARARE ????

  3. Stimate domnule, Ponea
    Dacă aviara apare în judetul nostru cel ce o va aduce nu va fi altul decăt cumătrul dvs, individul ăla penal de la Vanbet. Iar în momentul ăla veți distruge și ce mai este performant în județul nostru, făcut cu mult efort și bani cheltuiți de firmele serioase.
    Dle Ponea, închideți mizeria aia de firma.
    Aduceți amenințări că nu veti tolera abaterile de la normele sanitar-veterinare, dar în continuare , intenționat, tolerați farădelegile lui Bogos.
    Dacă va fi cazul, o să prezint și dovezile, filmate, poze cu incălcarea legilor.
    De pildă, acel simulacru de fabrică de furaje de la Salcioara nu îndeplinește de 5 ani nici o condiție pentru a funcționa. Dar el funcționeaza în continuare, grație nerespectării de către DSV a legilor. Cel mai elementar lucru cu care începe un control de biosecuritate, gardul, lipsește.
    Inspectorii care vin în control, în speța Dr. Bahrim, dr Jako nu văd?
    Toate dealurile de la Horoiata sunt pline cu gropi de cadavre. Nu știti nici asta? Abatorul autorizat este pentru pui de carne, dar individul a taiat și curcani.
    Are ferme autorizate pt curcani, dar el crește pui de carne. Probabil nici asta nu știti.
    Abatorul de la Sălcioara, dacă poate fi numit abator, este o mizerie. Carne căzută pe jos, gropi în pardoseală, instalații murdare. Să nu spuneți că nu se știe, că doar aveti un reprezentant permanent acolo.
    Fermă de pui de carne, fermă de găini ouătoare, fabrică de preparate, fabrică de lapte, abator pe aceeași incintă. Oameni care circulă dintr-o parte în alta. Cine a dat autorizație pt toate acestea?
    Tot materialul de care dispun va fi trimis la Comisia europeană, că în România oricum nu interesează pe nimeni.
    A luat fonduri europene, a construit fără niciun proiect tehnic, sau daca l-a avut nu a respectat nimic. Cladiri gata să cadă. Asta trebuie să știe Comisia, să vadă unde s-au dus banii.
    Dle Ponea, dacă acele ferme nu au autorizații de construire, avizele de la instituțiile statului, înseamna ca ele nu există. Și atunci vă întreb cum le-ați autorizat.
    Nepotul lui Neculița este angajat la Bogos la fostul Avicom, iar Cornel Neculița mergea în control. Vi se pare că era imparțial? Dr. Bahrim, dr Jako si alții presteaza, în timpul liber, sau au alte afaceri cu fermierii din zonă. După care îi trimiteți în control. Credeți că e legal?
    Am mai multe sa vă povestesc, dar toate la timpul lor.
    Dle Ponea, nu vă este teamă?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.