spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
18.5 C
Vaslui
15-mai-2025

Discursul elevei de la LMK, Teodora Sabrina Sîrghi, demonstrează reușita proiectului “Fii avocat în școala ta” (FOTO)

- Advertisement -
DOVADĂ… Avocații au fost martori că proiectul inițiat de ei prinde viață. Discursul elevei de clasa a XII-a i-a uimit. Aceasta a fost aplaudată la scenă deschisă

EDUCAȚIE JURIDICĂ… Proiectul “Fii avocat în școala ta” prinde din ce în ce mai mult contur în școlile vasluiene. O demonstrează discursul unei eleve, Teodora Sabrina Sîrghi, de la Liceul Teoretic “Mihail Kogălniceanu” din Vaslui, care a vorbit deschis despre copiii problemă din școli, despre fenomenul de bullying și cum au ajuns ei să rezolve aceste probleme, cu sprijinul acestui program. Proiectul continuă și în acest an școlar 2022-2023 în școlile vasluiene. 18 avocați voluntari vor explica elevilor de liceu ce drepturi și obligații au în mediul online, ce înseamnă “cybercriminalitatea”, care sunt limitele libertății de exprimare, când se pot angaja, ce fel de contracte pot încheia, cum pot gestiona o moștenire sau o sponsorizare și multe alte informații ce le pot fi de folos în viața de zi cu zi. “Este foarte important pentru elevi să fie informați despre drepturile pe care le au, despre obligații, responsabilități, trebuie să știe cum să acționeze în diverse situații, iar acest proiect le vine în ajutor. Se numește, la modul general, educație juridică , iar de anul viitor va deveni o materie obligatorie. Mă bucur că membrii Baroului de Avocați Vaslui au răspuns în număr mare apelului nostru de a desfășura acest proiect în județul Vaslui. La primul modul, au mers în licee, s-au întâlnit cu elevi, au ținut conferințe despre temele propuse de noi, iar feedback-ul din partea liceenilor a fost unul foarte bun pentru că au avut în față un specialist al Dreptului, un practician, o persoană care a putut să le răspundă concret și corect la anumite întrebări”, a transmis avocatul Radu Bobârnat, Decanul Baroului de Avocați Vaslui, ieri, în cadrul conferinței de lansare a celei de-a doua ediții a proiectului “Fii avocat în școala ta”.

Radu Bobârnat, Decanul Baroului de Avocați Vaslui

Prodecanul Baroului de Avocați Vaslui a povestit cum s-a desfășurat prima ediție a proiectului: “Acesta este într-adevăr unul dintre cele mai mari proiecte inițiate de Uniunea Națională a Barourilor din România, un proiect de responsabilizare socială, un proiect menit să îi învețe pe tineri să se descurce, să își pună întrebări și, în egală măsură, să devină persoane responsabile. Primul modul al acestui proiect, care s-a desfășurat anul școlar trecut, a cuprins mai multe teme, echipa a fost formată din 15 avocați voluntari și s-au înscris în parteneriatul pe care l-am încheiat cu Inspectoratul Școlar Județean un număr de 25 de școli atât din mediul urban, cât și rural. Nu am reușit să ajungem la toate școlile din mediul rural, având în vedere echipa destul de restrânsă, însă mesajul nostru pentru toate cele trei teme pe care am reușit să le prezentăm elevilor a ajuns la 6200-6300 elevi. Ne-am declarat mulțumiți pentru că și noi ne-am găsit începători în această activitate, dar considerăm că în ediția a doua suntem mai pregătiți pentru că am început să învățăm câte ceva din tainele acestei profesii de profesor”, a transmis Prodecanul Baroului de Avocați Vaslui, coordonatoarea proiectului “Fii avocat în școala ta”.

Ediția a doua a proiectului “Fii avocat în școala ta” cuprinde trei teme importante

Avocații vasluieni care vor ține conferințe în cadrul acestui proiect, alături de Decanul și Prodecanul Baroului Vaslui, sunt Adina Bosoi, Luigi-Cristinel Ciocan, Adrian Cocuz, Alexandru Focia, Roxana-Rapa-Hij, Ingrid-Liliana Moraru, Mona-Maria Leonte, Dragoș-Florin Blăniță, Violeta Alexandru, Elena Zăpodeanu, Gabriel Buculeasa, Crina Elena Aanei-Butnaru, Carmen Frățiman, Alexandru Andrei, Daniela Dima, Daniela-Liliana Hagiu și Anda Iolanda Abiculesei. Acestă ediție va cuprinde trei teme actuale pentru tineri. Prima temă vizează infracțiunile din mediul online: până unde merge libertatea de exprimare, libertatea internetului, de ce e important să își protejeze datele personale, ce înseamnă proprietatea intelectuală, dar și ce infracțiuni pot fi comise în mediul online – amenințare, șantaj, hărțuire, pornografie infantilă, piraterie etc. În cadrul celei de-a doua teme, elevii vor putea afla informații importante cu privire la cum își pot înființa propria afacere, care sunt condițiile, când se pot angaja, ce fel de contract pot semna, ce drepturi și răspunderi au dacă încep să câștige bani prin intermediul unui blog, vlog sau cont pe rețele de socializare. A treia temă vizează noțiuni referitoare la drepturile și obligațiile de zi cu zi: crime și delicte contra mediului înconjurător, obligațiile posesorilor de animalele de companie, reguli rutiere în cazul desplasărilor cu bicicleta, trotineta, scuterul sau alte mijloace de transport, drepturile consumatorilor, precum și multe alte informații.

Eleva Teodora Sabrina Sîrghi a uimit asistența cu discursul său despre copiii problemă și fenomenul de bullying din școli

Teodora Sabrina Sîrghi

UIMITOR… Momentul zero al acestei activități a fost acela în care o elevă de la LMK Vaslui, Teodora Sabrina Sîrghi, din clasa a XII-a, de la Științe Sociale, a vorbit despre impactul acestui proiect asupra dezvoltării, dar mai ales asupra comportamentului acesteia în societate. Povestea ei, de fapt a întregii sale clase, arată cât de importantă e întâlnirea la momentul zero, a unui elev cu un avocat sau cu un magistrat și cum poate schimba această interacțiune destinul unei întregi generații. Cu o naturalețe de invidiat, Teodora Sabrina a povestit cum clasa sa, considerată de aceasta una cu probleme, a reușit să o ia pe un drum corect după ce au interacționat cu avocați și judecători și au avut parte de a vedea pe viu, ce pățesc cei care nu respectă legea. Concluzia acesteia a fost una pe care puțini tineri o înțeleg și anume că legile nu sunt atât de greu de respectat, oricât de “cool” ar fi, și acestea lucrează în favoarea noastră. Iată ce discurs extraordinar a ținut această elevă, în fața unei săli pline de avocați, jurnaliști și colegi de-ai acesteia, fără inhibiții și de-o sinceritate debordantă: «Mă numesc Sîrghi Teodora Sabrina și sunt elevă la acest liceu (n.r. LMK Vaslui), în clasa a XII-a, și astăzi vă voi vorbi pe scurt despre câteva activități desfășurate în acest domeniu juridic din cadrul proiectului “Avocat în școala ta!”, chiar și înainte de acesta. Chiar la începutul clasei a IX-a am avut oportunitatea, în cadrul orelor de dirigenție, de a lua legătura cu un avocat care chiar se află aici în sală și anume doamna Râpă Hârș. A venit la această oră de dirigenție, vorbindu-ne cu calm, compasiune și empatie, dar și cu îngrijorare pentru unii dintre noi, prezentându-ne în primul rând câteva reguli din interior, din cadrul liceului, dar și câteva exemple din viața cotidiană. Chiar erau întrebări de genul: “Ce se întâmplă dacă beau și mă urc la volan? Ce consecințe există pentru mine?” sau “Dacă mă iau la bătaie cu cineva, de exemplu, ce consecințe există?” Au fost răspunsuri și au fost înțelese în mare parte. Imediat după, am avut parte de o vizită la Tribunalul Vaslui, alături de avocați și judecători, care ne-au făcut turul acestuia și ne-a invitat la simularea unui proces, care ne-a făcut să înțelegem că acțiunile noastre au până la urmă consecințe și cred că am înțeles cu toții că nu vrem să anungem cu toții în situații care ne vor conduce în sala de judecată. Cred că punctul culminant a fost vizita la Penitenciarul Vaslui, care ne-a ajutat foarte mult, în primul și primul rând la nivelul clasei. Pentru că eram o clasă problematică, cu dulapuri aruncate pe geam în capul directorului adjunct s.a.m.d., ne-a impresionat total», a spus aceasta.

Cum s-a stopat în clasa Teodorei fenomenul de bullying

DE INVĂȚAT… Teodora Sabrina a atins și marea problemă pe care școllie românești și profesorii o ascund: fenomenul bullying! Aceasta a povestit cum clasa sa a reușit să elimine acest fenomen: “Chiar anul trecut în cadrul acestui proiect a venit un avocat, tot în amfiteatru (n.r. sala de festifități a LMK-ului), unde ne-a răspuns la niște întrebări, atât despre profesiile din domeniul juridic, având în vedere că sunt la o clasă de Științe Sociale și majoritatea migrează spre acest domeniu. Am vorbit despre drepturile, îndatoririle noastre, am vorbit și despre fenomenul de bullying, hărțuire, care în momentul respectiv era o problemă foarte importantă cel puțin în clasa noastră. Mă bucur că înțelegând aceste aspecte lucrurile s-au rezolvat de la sine. Cred că tărie că aceste activități, aplicate timpuriu, mai exact, au un impact extraordinar în dezvoltarea noastră ca viitor adulți, cum sunt eu acum, la terminarea clasei a XII-a. Ne dovedesc constant că societatea noastră până la urmă funcționează pe baza anumitor legi, care nu sunt greu de respectat și la finalul zilei sunt în favoarea noastră, nu în devafoarea noastră. Chiar sper că acest gen de activități și proiectul va fi implementat în continuare, pentru că am un frate care este în clasa a IX-a și îmi doresc ca și el să trăiască ce-am experimentat eu, ce am văzut și ce am învățat”.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. FELICITĂRI, TEODORA prezentarea ta, reflecta maturitate și înțelegerea faptului,că pentru a trai în societatea noastră trebuie sa respectam legile și să pretindem la rândul nostru respect din partea celorlalți.MULT SUCCES IN CARIERA PE CARE O VEI URMA!

  2. Da domnu’ Rares, domnu avocat Rareș pe unde e? Și el preda dimineața lecția anti-bullyng la Procopiu, iar după-amiază mergea la școală 6 sa-i bata pe colegii fiului său de clasă. Domnu’ Rareș nu mai face parte din proiect?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.