Un vechi conflict legat de conducerea Asociaţiei Obştea Vicovu de Jos, care administrează în jur de 350 de hectare de pădure de pe raza localităţii, a degenerat în acte de violenţă şi de intimidare, un bărbat în vârstă de 66 de ani ajungând la spital după ce a fost agresat la ieşirea din primărie, iar câteva ore mai târziu, la adăpostul nopţii, geamurile de la două locuinţe şi de la o maşină fiind sparte. Scandalul a izbucnit în condiţiile în care există două tabere care încearcă să conducă obştea, fiecare acuzându-se reciproc de ilegalităţi şi interese legate de mafia lemnului. În litigiu este implicat şi primarul comunei, care susţine că încearcă doar să medieze problema şi să acţioneze conform deciziilor instanţelor de judecată.
Un bărbat căzut la pământ, înconjurat de zece persoane
Joi, în jurul orei 11.50, primarul comunei Vicovu de Jos, Constantin Mutescu, a sunat la 112 şi a sesizat că a fost ameninţat în biroul primăriei de localnicul Vasile Chifan, în vârstă de 66 de ani, unul dintre preşedinţii obştii. La faţa locului, poliţiştii au constatat că bărbatul de 66 de ani se află căzut la pământ, pe holul clădirii în construcţie din spatele primăriei, în jurul său fiind în jur de zece persoane. La apariţia echipajului, oamenii au susţinut că persoana căzută la pământ ar poseda o armă cu care l-ar fi ameninţat pe primar. Vasile Chifan a fost încătuşat şi apoi percheziţionat, constatându-se că nu are nici o armă asupra sa.
Primarul, acuzat direct de agresiune
Vasile Chifan, care a ajuns la Spitalul Municipal Rădăuţi cu leziuni costale şi în zona capului produse prin lovire, are propria variantă în acest caz şi susţine că agresiunea asupra sa a plecat chiar de la primar, care luptă pentru a-l impune la conducerea obştii pe rivalul său, Viorel Pîrghie, consilier local.
Vasile Chifan a declarat: „M-am dus la primărie să depun o cerere. Când am ajuns la secretariat, domnul primar a început să mă facă dobitoc şi să-mi spună că am pistol şi să ies afară. Eu i-am explicat că pistolul este acasă, nu e la mine. Am aşteptat să iau cererea, şi când am coborât pe scări, domnul primar m-a împins pe scări din spate. Jos erau vreo cinci oameni de-ai primarului care au început să mă ia la bătaie”.
Trei dosare penale în urma anchetei preliminare a poliţiei
De cealaltă parte, primarul susţine că Vasile Chifan a intrat la el în birou pus pe scandal şi l-a ameninţat cu moartea, avându-l ca martor pe un angajat al primăriei. El mai susţine că nu a făcut decât să încerce să aplaneze scandalul. Cât despre agresorii din holul de la parter, conform primarului, aceştia erau cetăţeni indignaţi de comportamentul agresiv al lui Vasile Chifan faţă de el.
În urma cercetărilor şi a audierilor efectuate, anchetatorii de la Secţia Rurală Vicovu de Jos şi de la Poliţia municipiului Rădăuţi au decis să-i facă dosar penal lui Vasile Chifan pentru infracţiunea de ultraj asupra primarului. Totodată, au fost identificaţi doi localnici care l-ar fi lovit pe Chifan cu picioarele în cap şi în coaste, în holul de la parter, în timp ce victima era căzută la pământ. Este vorba de Vasilică Hrihor, în vârstă de 39 de ani, şi de Gheorghe Calancea, de 40 de ani, care vor fi cercetaţi penal pentru infracţiunea de vătămare corporală. Conform primelor estimări medicale, în urma agresiunii, Vasile Chifan are nevoie de aproximativ 20 de zile de îngrijiri medicale. Poliţiştii au mai constatat că Vasile Chifan este deţinător legal de armă.
Atacuri cu bolovani, în miez de noapte
La câteva ore după acest conflict, în noaptea de joi spre vineri, poliţia a fost sesizată de două fapte de distrugere pe proprietăţile lui Vasile Mutescu (fără legătură de rudenie cu primarul) şi de Ioan Hrihor (fără legătură cu unul dintre agresori). Deloc întâmplător, cei doi sunt din tabăra lui Vasile Chifan, bărbatul de 66 de ani ajuns la Spitalul Municipal Rădăuţi şi care urmau să fie aleşi în consiliul de administraţie al obştii.
În cazul lui Vasile Mutescu, geamul lateral al maşinii şi un geam al locuinţei au fost sparte cu bolovani.
Vasile Mutescu a declarat: „Am auzit aruncându-se cu bolovani, bubuia tare. Era ora 0.30, am scos un pic capul afară, după perdea, becul de la stâlp nu era aprins şi nu am putut să văd nimic. Am sunat la 112 şi, după ce au venit poliţiştii, am avut curaj să ies afară. Mi-a fost frică să ies înainte, nu ştiu câţi erau şi puteau să mă lovească şi pe mine”.
Aproape concomitent o ploaie de bolovani a spart şi geamurile locuinţei vecinului său, Ioan Hrihor.
„Sunt persoane care vor cu orice preţ să manevreze fondurile forestiere după bunul plac, ca să înceapă cât mai repede exploatarea, să distrugă bunul nostru pe care l-am moştenit prin lege. De la asta a început totul…”, a declarat Ioan Hrihor.
Viorel Pîrghie: „Dacă era vorba de bătaie sau intimidări, îi băteam din 2006, eu nu sunt un sălbatic, domnule”
Vasile Mutescu şi Ioan Hrihor susţin că în spatele atacului s-ar afla Viorel Pîrghie, care se declară, la rândul său, adevăratul preşedinte al obştii locale, litigiile sale cu cealaltă tabără fiind încă neclarificate total în instanţă.
Am reuşit ieri, la Vicovu de Jos, să stăm de vorbă şi cu Viorel Pîrghie, care neagă vehement orice implicare în aceste acţiuni de intimidare: „Eu sunt legat de obşte din 2006 şi eu de atunci am tot procedat legal, conform statutului şi legilor în vigoare. Din 2006, după cum v-am spus, nu am reacţionat, am fost ameninţat cu pistolul şi am depus plângere la poliţie, am mai fost ameninţat o dată, iar am depus plângere. Am acţionat doar legal. Dacă era vorba de bătaie sau intimidări îi băteam din 2006, eu nu sunt un sălbatic, domnule”.
Primarul din Vicovu de Jos: „În obşte sunt două cete care se contestă mereu”
Primarul comunei Vicovu de Jos admite şi el că s-au format două tabere în obşte, iar scandalurile se ţin lanţ. Acuzat că îl sprijină ca preşedinte pe Viorel Pîrghie, pentru a putea desfăşura prin acesta afaceri cu lemn, Constantin Mutescu spune că activitatea de exploatare a pădurii este ţinută în loc tocmai de aceste rivalităţi, care tind să scape de sub control.
Constantin Mutescu a declarat: „În obşte sunt două cete care se contestă mereu. Există o hotărâre judecătorească prin care s-a câştigat de către obşte o suprafaţă de 39,40 hectare de pădure, de anul trecut. Noi, Comisia Locală, eram obligaţi să punem în posesie obştea cu suprafaţa respectivă. Din cauză că au fost în litigiu şi s-au contestat mereu, nu s-a putut face punerea în posesie, pentru că nu se ştia cine este preşedintele obştii”.
Asociaţia Obştea Vicovu de Jos are în jur de 420 de membri, proprietarii de pădure din comună, şi administrează în jur de 350 de hectare de fond forestier.
www.monitorulsv.ro