spot_imgspot_img
10.5 C
Vaslui
24-apr.-2024

DNA Galaţi continuă ancheta în cazul Aviasan. Noi învinuiţi în „afacerea deceniului”

- Advertisement -

* În „dosarul Aviasan” au mai fost puşi sub învinuire Mircea Marosy, Matei Oprea şi Valentina Cojocaru *

Procurorii gălăţeni ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) i-au pus luni sub învinuire, în „afacerea Aviasan”, pe Mihai Oprea şi pe Valentina Cojocaru, lucru confirmat de surse judiciare. Cei doi au reprezentat societatea Fitocom Serv, care a cumpărat terenul Aviaţiei Utilitare Tuzla.

Lista cu învinuiţi a început cu deputatul Mihail Boldea şi judecătoarea Stela Ivan şi a continuat cu Mircea Marosy, ginerele lui Eugen Durbacă. Punerea sub învinuire înseamnă continuarea anchetei, iar procurorii vor decide dacă şi pe cine vor trimite în judecată în acest dosar. Din informaţiile pe care le deţinem la acest moment, lucrurile nu se vor opri aici, fiind vizate mai multe persoane ale căror nume au fost legate, într-un fel sau altul, de „afacerea Aviasan”, numită aşa după aeroportul de 39,6 hectare, care a fost luat, făcut loturi şi vândut. De asemenea, nu este exclus ca în perioada următoare să avem parte şi de nişte propuneri de arestare în această afacere.

Acuzaţii de ambele părţi în „afacerea deceniului”

Scandalul legat de modul în care au fost înhăţate zecile de hectare din proprietatea comunei Vânători a izbucnit în 2007, după ce avocatul Mihail Boldea a făcut o conferinţă de presă în care s-a plâns de faptul că o serie de clienţi de-ai săi, Mircea Marosy, Dănuţ Oancă, Gabriela Oancă, Carmen Partenie etc, deşi au decizie judecătorească, nu pot intra în posesia hectarelor din Vânători, nefiind lăsaţi de Consiliul Local al comunei.

Pe de altă parte, consilierii locali, printr-un birou de avocatură, au început să depună plângeri penale vizându-i pe Boldea, prim-procurorul de atunci al Parchetului Judecătoriei, Costache Roşca Caloenescu, Mircea Marosy, Matei Oprea, Valentina Cojocaru, Nicolae Reti, Daniel Severin. Consilierii locali reclamau un prejudiciu de 24 de milioane de euro. La baza „afacerii” a stat un act emis de Ministerul Transporturilor, care în cele din urmă s-a dovedit a fi un fals făcut de Boldea, motiv pentru care procurorii gălăţeni ai DNA au redeschis ancheta împotriva deputatului.

Memoriile celor de la Vânători au ajuns şi la Băsescu

„Implicaţi în această amplă operaţiune de manipulare a instanţelor de judecată sunt notabilităţi ale judeţului Galaţi şi am în vedere faptul că este implicat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, avocaţi şi persoane influente în mediul politic şi instituţional”, se arată într-un memoriu care a ajuns la mai toate instituţiile care ar fi putut face ceva pentru locuitorii din Vânători, inclusiv pe masa preşedintelui Traian Băsescu. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a dispus însă în decembrie 2007 neînceperea urmăririi penale (NUP) pentru Mihail Boldea şi Costache Roşca Caloenescu.

Cu două săptămâni în urmă, la cererea DNA Galaţi, procurorul general al României a infirmat NUP-ul pentru Boldea. Acest lucru ne-a fost confirmat şi de purtătorul de cuvânt al Parchetului Curţii de Apel, procurorul Marcel Codiţă.

Potrivit NUP-ului din 2007, s-a făcut şi o disjungere, la Parchetul Tribunalului, pentru Mircea Marosy, Valentina Cojocaru, Matei Oprea, Nicolae Reti şi Daniel Severin, iar conducerea acestei unităţi ne-a asigurat că dosarele „afacerii Aviasan” au ajuns la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi, prin Ordonanţa nr. 3/P/2008 din 21 octombrie 2008.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.