spot_imgspot_img
17.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Doamna învãtãtoare, vã iubim! (foto)

- Advertisement -

MODEL…Dacã ar fi sã cãutãm un model de învãtãtor care, prin tot ceea ce a construit în ani si ani de muncã, sã arate nu doar dragoste pentru copii, dar si un devotament cu totul special pentru una din cele mai nobile profesii, cu singurantã Lenuta Radu ar fi omul potrivit! De 40 de ani este învãtãtoare la aceeasi scoalã, “Manolache Costache Epureanu” din Bârlad, desi a absolvit Facultatea de Istorie si Filosofie. Acum îsi încheie cariera de dascãl, iesind la pensie, ducând pânã la final a zecea generatie de elevi. A realizat tot ce si-a propus, nu are nimic sã-si reproseze la final de carierã. Singurul regret este cã actuala reformã a învãtãmântului nu este ceea ce trebuie copiilor nostri. Sfaturile ei pentru dascãlii ce o vor urma la catedrã sunt pline de întelepciune. Modelul de învãtãtor numit Lenuta Radu ar trebui predat la scolile pedagogice!

Se spune cã în viatã existã anumite momente sau persoane, care îsi pun amprenta asupra formãrii si dezvoltãrii fiecãruia dintre noi. Sunt oameni care ne influenteazã viata într-un mod atât de subtil încât abia dupã multi ani ne putem da seama de aportul unei asemenea bune întâlniri. Ieri am întâlnit un OM, numit Lenuta Radu, învãtãtoare la Scoala gimnazialã “Manolache Costache Epureanu” (Scoala nr. 9) din Bârlad, care anul acesta iese la pensie. Întâlnirea cu o persoanã de calibrul acestei Doamne te onoreazã si mai ales îsi dai seama cã de asemenea cadre didactice este nevoie pentru a salva viitorul copiilor nostri; pentru cã orice constructie începe cu temelia, iar învãtãtorul este temelia formãrii copiilor în viatã. Lenuta Radu este învãtoare la Scoala 9 Bârlad de 40 de ani. Aici a venit repartizatã dupã ce a terminat Liceul Pedagogic din Bârlad în 1975 ca sefã de promotie! A intrat la liceu cu cea mai mare medie, a terminat liceul cu cea mai mare medie. Copil sãrman, din Brãdesti, comuna Viderei, fiica unor simpli tãrani cum ne-a precizat ea, a iubit atât de mult copiii si cariera aleasã încât, chiar dacã a absolvit în 1981 Facultatea de Istorie si Filosofie din Iasi (la fãrã frecventã), a preferat sã rãmânã la scoala unde a început sã predea tainele alfabetului, tot ca învãtãtor sau, mai nou, dupã democratie: profesor la învãtãmântul primar. “Nu am vrut sã fiu profesor la liceu, desi liceele din Bârlad sunt tentante, dar am preferat sã rãmân în acest segment. Ideea mea este cã dacã iubesti copiii, nimic nu pare greu. Învãtãmântul primar este un segment de vârstã care îti permite sã modelezi copiii asa cum îti pui în gând. Trebuie sã ai capacitate, perseverentã, cunostinte, pasiune, dragoste foarte mare pentru cuvântul pe care ti-l dai. Asa se face cã am rãmas aici. Inocenta si curiozitatea copiilor mici m-au atras si m-au fãcut sã rãmân”, a spus Lenuta Radu. Mai mult, este metodistã pentru învãtãmântul primar la ISJ Vaslui de zeci de ani, ajutându-si colegii sã practice cu drag aceastã nobilã meserie. A refuzat sã lucreze în ISJ Vaslui, ca inspector pe învãtãmântul primar, în anii comunismului, dar si dupã! Nu a vrut decât sã fie învãtãtoare si asa iese anul acesta, dupã 40 de ani, la pensie.

Generatii întregi de copii buni!

Când a intrat ca învãtãtor la Scoala nr. 9 din Bârlad, desi a venit cu medii exceptionale, Lenuta Radu a primit copiii care nu au putut intra la învãtãtorii consacrati ai scolii. Prima generatie de copii a fost si primul succes: a dat seful de promotie al absolventilor de gimnaziu! Cu mare mândrie ne-a spus copiii care au iesit de pe “mâinile” ei si care acum sunt oameni cu multã carte si realizati. “Manuela Hamza – profesor dr. de matematicã în Anglia, Cornelia Bãdãrãu – procuror la Ministerul Justitiei Bucuresti, Alina Tudor – medic în Italia, Ionut Grigoras – inginer în Bârlad, poate unul dintre cei mai buni pe care îi are Bârladul, Ioana Balaur – este acum elevã în Belgia, Liliana Enache (fostã Iftimie) acum administrator al unei firme de succes, sunt doar câtiva dintre copiii cu care mã mândresc, pe care eu i-am format. Dovadã cã eu am muncit si nu m-am gândit decât la copii. Am pus mult suflet, dar si rigoare si perseverentã”, ne-a spus Lenuta Radu. Are doi copii – o fatã si un bãiat – ambii medici exceptionali, unul în SUA, altul în Franta, de la care are si trei nepoti. Dovadã cã si în familie a impus aceleasi rigori ca la scoalã. Desi vestea i-a mers cã este exigentã, educatia datã celor zece generatii de elevi este de cea mai bunã calitate. A educat copii de la circa 25 de familii din Bârlad, care si-au dat toti copiii la ea iar de la cinci fosti elevi le-a preluat si copiii pentru a-i îndruma în primii pasi spre viatã: clasa I-a. Fostii elevi vin mereu sã o ure, sã o felicite de ziua ei, sã o vadã. Anul acesta iese la pensie, are ultima generatie de elevi si a fost rugatã cu insistentã atât de conducerea scolii cât si a ISJ Vaslui sã mai rãmânã mãcar încã patru ani la catedrã, dar a refuzat. “Consider cã mi-am îndeplinit misiunea si cã cei tineri trebuie sã aibã si ei sansa sã-si arate calitãtile si sã munceascã.”, a declarat Doamna Radu.

Sfaturi pentru urmasii sãi la catedrã

“Dacã rãmân în învãtãmânt, este o problemã, sã se gândeascã foarte bine. Sã-si iubeascã meseria, sã iubeascã copiii si sã se gândeascã la faptul cã învãtãtorul este ziditorul de temelie pentru viata omului. Si dacã temelia nu este bunã, constructia se prãbuseste. Deci, esti responsabil pentru viata unui copil. Ceea ce faci tu acum este de cãpãtâi, este foarte foarte important. Sã iubeascã copii, sã-si facã meseria cu seriozitate si sã se gândeascã permanent, asa cum m-am gândit si eu o viatã, cã în fiecare dintre copiii nostri, în fiecare generatie pe care o formezi, trece ceva din nou si o parte din sufletul nostru merge cu ei”, este sfatul doamnei învãtãtoare Lenuta Radu.

“Un dascãl bun este un noroc în viatã”

“Se spune cã un dascãl bun echivaleazã cu un noroc în viatã.Cu certitudine, asa spun cele zece generatii de elevi pe care le-a educat si învãtat carte unul dintre cei mai buni, onesti si nobili dascãli ai urbei noastre, doamna Lenuta Radu. Viata profesionalã a Domniei sale se identificã cu istoria si viata Scolii “Manolache Costache Epureanu” (Scoala nr. 9 ) din Bârlad. Doamna Lenuta Radu nu a fost doar un model pentru elevii sãi, ci si pentru colegii din scoalã si sutele de elevi practicanti si învãtãtori pe care i-a îndrumat în calitate de metodist (un adevãrat mentor) al Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui. Sunt mândrã cã am un asemenea coleg, un colaborator apropiat care ne-a sustinut pe toti acei care am pus umãrul la statuarea si dezvoltarea identitãtii si personalitãtii scolii noastre. Ca inspector scolar general si om al scolii, îmi doresc sã existe cât mai multi tineri dascãli care sã-i urmeze exemplul profesional si moral.”, a precizat Gabriela Plãcintã, inspector general al ISJ Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.