spot_img
20.6 C
Vaslui
25-iul.-2024
spot_img

Doar Toni Iovu, un fost polițist adjectiv, mai poate pune ordine în Primăria Duda-Epureni, loc de unde s-a furat ca-n codru (P)

- Advertisement -

CANDIDAT…Duda-Epureni a ajuns dupã Revolutie comuna fãrãdelegilor în materie de administratie publicã. Tot ce este ilegal în materie de achizitii, investitii inutile, preturi de cumpãrare de trei ori mai mari, nerespectarea procedurilor, cheltuirea banului public dupã bunul plac, furturi din caseria unitãtii sunt doar unele din multele ilegalitãti fãcute în aceastã Primãrie si, din pãcate, doar un contabil a fãcut puscãrie. Restul candideazã si râd în continuare de oamenii din comunã. Dar 2024 vine cu o schimbare. În cursa electoralã pentru functia de primar a intrat unul dintre cei mai curati politicieni, fostul politist de la investigarea fraudelor economice, Marius Toni Iovu, care alãturi de PNL are cea mai interesantã ofertã electoralã. Practic, în comuna fãrãdelegilor, unde amantlâcurile edililor se tin lant, doar un politist adevãrat si fãrã de patã poate aduce normalitatea si transparenta în aceastã institutie. Aproape cã oamenii s-au obisnuit ca hotii sã fie paznici la Primãrie. Marius Toni Iovu a fost crescut într-o familie de oameni simpli, la tarã, cu tatã tractorist si de câtiva ani si-a cumpãrat o casã în comunã. Dupã ce a iesit la pensie, s-a întors înapoi la viata de la tarã si e decis sã facã curãtenie în cea mai defectã primãrie din judet. „Am crescut într-o curte plinã de animale si am avut responsabilitãtile cuvenite în acele vremuri. Viata mi-a oferit o altã cale, dar am pãstrat o legãturã permanentã cu oameni satelor comunei si am fost conectat la nevoile si doleantele lor, inclusiv prin natura meseriei avute, cea de politist. Am fost tot timpul indignat de lipsa de potentã administrativã a edililor acestei comune, de aceea am venit acum sã cer consãtenilor votul de încredere. Am planuri mari ce pot fi puse în aplicare dacã se doreste acest lucru. Pe lângã infrastructurã, comuna Duda-Epureni are nevoie de un suflu tineresc, astfel cã locurile de casã pentru cei care pornesc acum în viatã sunt necesare», spune Toni-Marius Iovu. Mai mult, liberalul vine cu planuri concrete pentru întreaga comunã, dar si pentru fiecare sat component în parte, semn cã a fost atent la nevoile oamenilor din comuna Duda Epureni.

Comuna Duda-Epureni este o bijuterie de comunã, care are toate atuurile sã fie prima comunã din zona Husului. Are deschidere la Drumul european, are satul cu cea mai mare crestere demograficã din judet, are trei sate puternice cu populatie mare, în coasta Hușului si cu toate acestea la acesta este pe departe de a fi ce treuie sã fie. Iar edilii care s-au perindat pânã acum la conducerea institutiei au tras în jos comuna. „În urmã cu 5 ani, mi-am cumpãrat o locuintã în satul Bobesti pentru cã m-am îndrãgostit de comuna Duda-Epureni, încã din perioada 2003 -2006, când am lucrat ca agent de politie, la Postul de Politie. Am remarcat de atunci, în localitãtile comunei, o multime de familii deosebite, oameni gospodari, si cu multi dintre ei am avut o legãturã neîntreruptã. Oamenii simpli, în special cei de la tarã, m-au fascinat tot timpul. Eu, la rândul meu, am crescut la tarã, tatãl meu a fost tractorist. Am crescut într-o curte plinã de animale si am avut responsabilitãtile cuvenite în acele vremuri. Asadar, am pãstrat o legãturã permanentã cu oameni satelor comunei si am fost conectat la nevoile si doleantele lor, inclusiv prin natura meseriei avute. Am fost tot timpul indignat de lipsa de potentã administrativã a edililor acestei comune, în special a ultimilor doi, adicã din ultimii 20 de ani. Îmi amintesc cã am fost contemporan cu alegerile locale din 2004, când fostul primar Avram Vasile a pierdut alegerile si a cîstigat Vasilachi Sandu. Acesta din urmã promitea a fi mai vrednic, mai gospodar, mai implicat. În urmãtorii 8 ani de zile, cât acesta a ocupat fotoliul de primar, s-a dovedit contrariul, iar comuna a bãtut pasul pe loc. A iesit la ivealã o anumitã preocupare fatã de probleme punctuale ale cetãtenilor comunei din partea lui Vasilachi Sandu, multe dintre ele fiind, de fapt, probleme care exced functiei de primar, dar sã zicem cã mãcar a ajutat oamenii, cei drept. A iesit însã, în evidentã, în cei 8 ani, si o anumitã mediocritate în ceea ce priveste dezvoltarea si modernizarea comunei.  Pe fondul unor scandaluri financiare, privind finantele primãriei, Sandu Vasilachi a pierdut alegerile. De atunci destinele comunei au fost preluate de actualul primar Chiriac Petricã. Debutul acestuia la conducerea primãriei a fost lent si greoi, în mare parte din cauza lipsei sale de experientã în domeniu, dar si din cauza unor probleme de naturã financiarã, în primul an, al primului sãu mandat. Aceste probleme financiare au fost invocate la urmãtoarelor douã rânduri de alegeri si sunt invocate si în prezent, pentru a atenua perceptia cetãtenilor despre lipsa de performantã a actualei administratii locale. De asemenea, se încearcã mascarea modului discretionar si deficitar al proiectelor de dezvoltare a comunei, a investitiilor publice cu cântec fãcute, în timpul celor trei mandate de primar.

Nevoia de schimbare si lipsa de performantã a administratiei locale, principalele motive pentru care Iovu a decis sã candideze

Pentru cã îsi doreste ceea ce este mai bun pentru oameni si pentru comuna de care s-a declarat îndrãgostit, Toni-Marius Iovu decide sã candideze pentru cã are un plan real pentru dezvoltarea comunei Duda-Epureni. Împreunã cu ceilalti liberali din comunitate, fostul politist a scos în evidentã, detaliat, nevoile cetãtenilor, ca urmare a unui dialog cu fiecare dintre ei. „Lipsa de performantã a administratiei locale din ultimii 20 de ani, în comuna Duda- Epureni, este principalul motiv pentru care am ales sã candidez la functia de primar. Hotãrârea de a candida a fost luatã dupã consultarea organizatiei locale PNL, condusã de Ciobanu Gigi, omul care m-a primit cu bratele deschise iar împreunã am început reconstructia. În prezent, ne prezentãm la aceste alegeri, cu cea mai bunã echipã posibilã formatã din oameni responsabili care doresc sã punã umãrul la dezvoltarea si modernizarea satelor comunei noastre. În afarã de oamenii înscrisi pe lista de consilieri, ne bucurãm de un val de simpatie venit din partea majoritãtii oamenilor din comunã, care-si doresc o schimbare a actualei conduceri a administratiei locale, dar si o îmbunãtãtire si profesionalizare a functionarilor publici din aparatul primãriei. Nemultumirile oamenilor privind administratia actualã sunt foarte, foarte multe si diverse. Mare parte dintre ele le-am auzit personal cu ocazia întâlnirilor cu cetãtenii, pe care le-am avut prin sate. Pornind de la lipsa apei curente, continuând cu strãzi si ulite neasfaltate, iluminat public deficitar, santuri de protectie inexistente, santuri înfundate, fântâni publice secate sau câini fãrã stãpân care le mãnâncã pãsãrile. Nemultumirile continuã cu privire la modul în care se comportã sau cum sunt rezolvate solicitãrile cetãtenilor din partea unor angajati ai primãriei care culmineazã cu impasibilitatea viceprimarului si aroganta si indiferenta manifestatã de primar. În aceste conditii, împreunã cu echipa de consilieri dar si cu sprijinul si implicarea majoritãtii cetãtenilor, ne propunem sã schimbãm si sã remediem toate aceste probleme, sã dãm un suflu nou investitiilor în comunã, sã dezvoltãm si modernizãm cele patru localitãti. Am stabilit deja o serie de obiective generale cât si unele punctuale, pe fiecare localitate, în parte, dar vom rãmâne deschisi la propunerile si ideile cetãtenilor si ne vom concentra pe oportunitãtile de investitii si dezvoltare care vor apãrea în viitor! Ne prezentãm în fata alegãtorilor din comuna Duda-Epureni cu credinta în Dumnezeu si cu speranta vie cã împreunã vom reusi sã facem numai lucruri bune, frumoase dar utile”, spune Toni-Marius Iovu.

Liberalul Toni-Marius Iovu vrea o echipã de profesionisti la departamentul de Fonduri Europene din Primãrie

Pentru a demonstra cã planurile sale nu sunt doar vorbe goale, Toni-Marius Iovu a fãcut planuri de dezvoltare atât pentru primãria din Duda-Epureni cât si pentru fiecare localitate componentã a comunei. Astfel, în ceea ce priveste adminstratia localã, Iovu are de gând sã fie într-un contact permanent cu cetãtenii, dar si sã vinã cu îmbunãtãtiri în modul de comunicare prin actualizarea site-ulu institutiei si participarea, la sedintele de Consiliu Local, al tuturor cetãtenilor, cu ajutorul tehnologiei live. «Este nevoie si de angajarea de personal calificat sau contractarea serviciilor unor firme specializate care sã întocmeascã proiecte de finantare în domeniile cele mai stringente. Duda-Epureni are nevoie de modernizare si asfaltare drumuri publice, aductiunile de apã potabilã, canalizare, aductiune de gaze naturale, extinderi de retea electricã, pentru dezvoltarea unor cartiere noi de case de locuit si terenuri pentru investitori, dispensare umane, parcuri, terenuri pentru educatie fizicã si sport. Numai prin accesarea imediatã de fonduri europene vom putea dezvolta si moderniza comuna. Asa vom putea oferi cetãtenilor conditii normale de trai si posibilitãti reale de a investi. Investitiile vor atrage alte investitii si oportunitãti. Suntem la doi pasi de municipiul Husi, ne intersectãm cu Drumul European, suntem la cîtiva km de Vama Albita dar, deocamdatã, nu se vede acest lucru. Pentru ca aceste lucruri sã devinã realitate avem bevoie de un Compartiment de Investitii Publice în primãrie, independent si profesionist. În plus, administratia localã are nevoie de transparentã totalã în ceea ce priveste cheltuielile, de orice naturã, fiindcã ecourile furtului secolului din caseria Primãriei încã se mai aud. Trebuie organizate dezbateri publice privind investitiile prioritare care angajeazã plãti de la bugetul local. În plus, primãria trebuie sã arate solicitudine fatã de cetãteni privind diverse lucrãri de utilitate publicã ce pot fi efectuate cu utilajele din dotare”, spune Toni-Marius Iovu.

Crescãtorii de animale sau tinerii au locul lor special în administratia lui Toni-Marius Iovu

PRIORITÃTI…Atât fermierii cât si tinerele familii pot fi adevãrate motoare de dezvoltare a unei comunitãti. Este stiut faptul cã un fermier prosper înseamnã o comunitate mai bogatã. În plus, facilitãtile acordate tinerilor îi pot determina pe acestia sã nu-si caute un rost în viatã pe alte meleaguri. De aceea, liberalul Toni Marius Iovu are în plan acordarea concesiunii pãsunilor, în mod echitabil, tuturor crescãtorilor de animale. În plus, îsi doreste identificarea tututor suprafetelor de teren arabil aflate în rezerva primãriei si transparentizarea modului de utilizare, rezolvarea numeroaselor situatii în care cetãtenilor le-au fost diminuate suprafetele de teren agricol, în medie cu pâna la 10%, având în vedere existenta a peste 100 ha de teren arabil ca rezervã a primãriei. „În plus, voi acorda o atentie deosebitã identificãrii si evidentierii corecte a tuturor cazurilor sociale, privind persoane aflate în dificultate (copii, bãtrâni, persoane cu diverse afectiuni de sãnãtate, familii cu venituri mici – n.r.), în vederea acordãrii atentiei si sprijinului, privind nevoile specifice. Si nu trebuie sã-i uitãm pe cei tineri si consider cã acordarea gratuitã tinerilor între 18 si 35 de ani, care doresc sã-si construiascã casã de locuit, de terenuri cuprinse între 500 si 1000 de mp este o solutie la îndemânã pentru a pãstra viu satul nostru”, mai spune liberalul Marius-Toni Iovu

Planuri pentru satul Valea Grecului

NEVOI…Infrastructurã rutierã, apã si canalizare sau retea de gaze naturale, sunt planurile lui Marius-Toni Iovu pentru satul Valea-Grecului, unul din satele pe plus la sporul populatiei. „Sunt multe de fãcut la Duda Epureni si aici as mai putea vorbi despre nevoia de modernizare a scolilor, despre montarea sistemelor de supraveghere video în toate satele din comunã si chiar înfiintarea unei echipe de fobal. În plus, fiecare sat are nevoile sale. Dacã vorbim de Valea Grecului, aici este nevoie de un teren de sport amenajat pe terenul viran din centrul satului sau de un parc de joacã pentru copii. Tot aici se poate reabilita clãdirea fostei grãdinite si transformarea ei într-un dispensar, farmacie dar si sã se înfiinteze, aici, un birou al primãriei pentru a fi în mijlocul cetãtenilor. Valea Grecului mai are nevoie de asfalt, de apã sau de gaz metan si ne gândim la achizitionarea, de cãtre primãrie, a unei suprafete de teren în vederea dezvoltãrii unui cartier nou de locuinte si a unui parc industrial, în proximitatea Drumului European. În cadrul acestui proiect de investitii se va realiza toatã infrastructura necesarã: drumuri de acces, strãzi asfaltate, retea electricã, celelalte utilitãti, iar terenurile de casã si cele pentru investitii vor fi puse la dispozitie în mod gratuit.

La Epureni se simte nevoia unei schimbãri

NECESAR…Asa cum spuneam si mai sus, fostul politist are planuri de dezvoltare pentru fiecare sat component al comunei Duda-Epureni. La Epureni se simte nevoia unui dispensar uman, reamenajarea centrului satului, dar si investitii serioase în infrastructurã. „Schimbarea destinatiei clãdirii anexei primãriei (primãria din spatele primãriei) în dispensar uman, respectiv punerea, în mod gratuit, de spatiu la dispozitia medicilor de familie care sã-si desfãsoare o parte din activitate, pe raza localitãtii Epureni. Putem vorbi apoi de reabilitarea imediatã a clãdirii grãdinitei, având în vedere conditiile improprii oferite în prezent, prescolarilor si educatorilor. Nu trebuie sã uitãm nici reamenajarea centrului localitãtii în asa fel încât sã se ridice cu adevãrat la nivelul unei localitãti care se doreste centru de comunã. Urgent, avem nevoie de obtinerea autorizatiilor necesare si tãierea plopilor uscati care pun în pericol oamenii atât în centrul localitãtii cât si pe marginea drumului care duce spre municipiul Husi. În plus, este nevoie de amenajarea unei pieti agroalimentare, în care producãtorii locali sã poatã sã-si vândã din produsele lor. În ceea ce priveste infrastuctura, avem în vedere modernizarea si asfaltatea tuturor strãzilor, finalizarea proiectului de aductiune apã potabilã si realizarea unor proiecte de investitii prin PNNR pentru canalizare si gaz”, spune liberalul de la Duda-Epureni.

Festivalul de folk „Valeriu Penisoarã”, în plan pentru satele Duda si Bobesti

INEDIT…Inspirat de realizãrile primarului din comuna vecinã, Drânceni, Iovu are în plan organizarea unui festival de folk în memoria cunoscutului Valeriu Penisoarã, un fiu al satului, cunoscut interpret al Cenaclului Flacãra dar si cel care a compus melodia „Cântec pentru Oltenia”, versuri Adrian Pãunescu, care astãzi a devenit imnul clubului Universitatea Craiova. „Reabilitarea clãdirii fostei scoli din centrul localitãtii si acordãrii acesteia a unei utilitãti publice la sugestia cetãtenilor din sat. În plus, este nevoie de completarea, repararea, îndreptarea tuturor lucrãrilor la aductiunea de apã potabilã, efectuate în mod sporadic pânã în prezent, pentru a putea finaliza aceastã lucrare. Si aici infrastructura are nevoie de modernizarea si asfaltarea tuturor strãzilor din sat. Si nu trebuie uitatã cultura. De aceea noi, liberalii, avem în vedere redarea unor utilitãti publice Cãminului Cultural, organizarea unui festival bienal de muzicã folk, în memoria regretatului Valeriu Penisoarã, dupã modelul celui organizat de Primãria Drânceni si în colaborare cu aceasta. În plus, avem în vedere reabilitarea parcului de joacã pentru copii din centrul satului, dar si realizarea unui proiect cu fonduri europene pentru îngrijirea persoanelor vârstnice care sunt în dificultate. Sã nui-i uitãm nici pe cei din Bobesti. Si aici este nevoie de modernizarea si asfaltarea tuturor strãzilor din sat. În plus, avem în plan identificarea unor terenuri care pot fi achizitionate de primãrie, în vederea oferirii de locuri gratuite de casã pentru tineri din comunã”, încheie liberalul Marius-Toni Iovu.

Material de propagandã electoralã realizat de Vremea Nouã la comanda PNL Vaslui. CMF: 21240015.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri