spot_imgspot_img
11.3 C
Vaslui
23-apr.-2024

Doctorii au strâns rândurile: chetă la spital pentru amenda directorului medical dată de Corpul de Control!

- Advertisement -
AJUTATĂ… Dr. Lelia Croitoru, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Vaslui, a avut parte de o surpriză din partea colegilor ei, care au strâns bani pentru a-i plăti amenda dată de Corpul de Control al Ministerului Sănătății.

SPRIJIN… Medicii de la Spitalul Județean de Urgență Vaslui nu au rămas indiferenți la amenzile date de Corpul de Control al Ministrului Sănătății conducerii unității și au sărit în sprijinul directorului medical, Lelia Croitoru, care a fost sancționată cu 20.000 de lei ca urmare a neregulilor găsite la morgă. Deși amenda, care este enormă pentru un vasluian de rând, poate fi plătită de dr. Lelia Croitoru cu salariul pe o lună (nr. venitul net al directorului medical în luna aprilie a fost de 20.226 lei), cadrele medicale au dat dovată de o solidaritate demnă de toată aprecierea și au strâns în jur de 7.500 lei, pentru a mai îndulci din supărările șefei lor. Unii angajați ai spitalului ne-au declarat că această chetă ar avea, de fapt, un alt substrat. Și asta pentru că, pe lângă funcția de director medical, dr. Lelia Croitoru este și președinta Comisiei de Disciplină, comisie care în ultimii ani a analizat zeci, poate chiar sute de sesizări din partea pacienților și aparținătorilor acestora. Aproape în toate cazurile, personalul spitalului a scăpat doar cu avertisment sau cu tăieri salariale de 5-10%, timp de 1-3 luni. Inclusiv autopsierul de la care a pornit controlul Ministerului Sănătății la morga Spitalului Județean de Urgență Vaslui a intrat în malaxorul acestei comisii, de unde a ieșit doar cu un avertisment. În aceste condiții, spun aceleași surse, era și firesc ca toți cei iertați de comisie să reacționeze la necazurile directorului medical.

Săptămâna trecută, Corpul de Control al Ministerului Sănătății a dat amenzi în valoare de aproape 90.000 de lei Spitalului Județean de Urgență Vaslui, după controlul efectuat la morga unității sanitare. Managerul spitalului, declara, imediat după ce a aflat de sancțiuni, că acestea au fost date pentru neregulile depistate pe partea de infrastructură a morgii.  „Au fost aplicate mai multe amenzi, și pe persoană juridică și pe persoană fizică. Spitalul a fost amendat cu suma de 55.000 de lei, managerul cu 10.000 de lei, directorul medical cu 20.000 de lei, asistenta șefă de la Anatomie Patologică cu 2.000 de lei și asistenta șefă de la Terapie Intensivă cu 2.000 de lei. Controlul a fost făcut pe parte de infrastructură, nu pe parte de resursă umană. Spitalul a fost amendat pentru că la morgă nu avem circuitele funcționale corespunzătoare legislației în vigoare. Directorul medical a fost amendat pentru că morga utiliează formol la îmbălsămare, deși trebuia folosit alt biocid, recunoscut de Ministerul Sănătății. Mie, ca manager, mi s-a reproșat că nu m-am preocupat de realizarea circuitelor funcționale. Pe lângă amenzile primite, ni s-a dat și un termen de remediere a problemelor”, declara Ana Rinder, managerul Spitalului Județean de Urgență Vaslui, în urmă cu o săptămână.

Personalul spitalului, solidar cu directorul medical

Supărată pe amenda primită, mai ales că substanțele folosite la îmbălsămare sunt o problemă de care ar trebui să se preocupe mai mult medicii de la morgă și mai puțin directorul medical, dr. Lelia Croitoru și-a luat câteva zile de concediu. Simțind-o afectată de urmările controlului, zeci de cadre medicale au dorit să-și arate solidaritatea, organizând o chetă ad hoc în aproape toate secțiile spitalului. În doar câteva zile, acestea au reușit să strângă suma de 7.500 de lei pe care i-au înmânat-o șefei lor, pentru a-și plăti amenda. Gestul colegilor a impresionat-o pe Lelia Croitoru, mai ales că nu a știut nimic despre această inițiativă. „Colegii mei au considerat că, înainte de toate, suntem o echipă. Deși au fost numeroase persoane care au afirmat că nu eu trebuia să iau această amendă, ci alte servicii din spital, până la urmă am considerat că managementul superior este responsabil de tot ce se întâmplă în unitatea sanitară. Atitudinea colegilor mei mi-a demonstrat că suntem o echipă, rămânem o echipă și că împreună vom încerca să ameliorăm tot ce se poate ameliora în acest spital. Există disponibilitate atât din partea șefilor de secții, a doamnei manager, dar și a mea personal, ca lucrurile să meargă mai bine. Gestul m-a impresionat profund și arată, așa cum am mai spus, că formăm o echipă. Am fost surprinsă de demersul colegilor pentru că imediat după ce s-a încheiat controlul am fost în concediu de odihnă timp de patru zile, așadar nici nu am știut și nici nu am influențat în niciun fel acest aspect”, ne-a declarat Lelia Croitoru, directorul medical al SJU Vaslui.

Nu toate cadrele medicale au participat la chetă

Suma strânsă de angajații spitalului a fost mai mult decât suficientă ca dr. Lelia Croitoru să-și poată plăti amenda, pentru că aceasta a avut posibilitatea ca în 15 zile să plătească jumătate din minim, adică 5.000 de lei, sumă pe care directorul medical deja a achitat-o. Cheta organizată la spital nu a fost văzută cu ochi buni de către toată lumea. Unele cadre medicale ne-au declarat, sub protecția anonimatului, că această colectă reprezintă, de fapt, o recunoștință mascată față de felul cum medicul Lelia Croitoru, în calitate de președinte al Comisiei de Disciplină, a soluționat plângerile făcute, de-a lungul timpului, de către pacienți sau aparținătorii acestora. Trebuie precizat că în ultimii ani, niciun angajat al spitalului nu a fost dat afară după ce a fost băgat în această comisie de disciplină, majoritatea dintre ei scăpând ori cu un avertisment, ori cu o sancțiune pecuniară modică, de 5-10% din salariu. „De ce ar avea nevoie un director medical, care câștigă peste 20.000 de lei net pe lună, de banii colegilor, pentru a plăti o amendă de 5.000 de lei? Am vrea să vedem aceeași solidaritate din partea colegilor noștri și când pacienții sunt externați și scoși noaptea pe poarta spitalului și revin pentru a dormi pe holuri pentru că nu au bani cu ce să ajungă acasă. Avem colegi care se implică și în astfel de cazuri, însă nu la fel de mulți. Poate n-ar fi rău ca cei care au organziat această strângere de bani pentru doamna director, să facă același lucru și pentru pacienții care sunt cazuri sociale” au declarat unele cadre medicale.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

  1. Dacă nu venea Corpul de Control, se stătea bine -merci mulți ani în jeg,lipsuri și delăsare ,cu așa o ”bună” administrare. Mai ales de la o femeie! Ce trist este ,că restul colegilor ei, care sunt empatici, dedicați și înțelegători cu durerile pacienților, sunt atât de puțini! RARI!

  2. Ce venituri colosale au medicii ???!!!! 4-5000 euro , fara sa-ti faci treaba ?? Si sa mai jupoi si pacientii ???? de toata jena

  3. Ce nerusinare! Cheta din ce au facut-o, din spaga luata de la amaratii de pacienti??? Nesatuilor! Va uitati cu dispret si fara pic de empatie la bolnavi, ca niste falsi Dumnezei, iar cand vine vorba de magarii, va acoperiti unii pe altii.

  4. Hai sa fim seriosi chiar are nevoie de acesti „banuti”?
    Aceasta „cheta” dovedeste cit le-au fost acoperite magariile de catre conducere, de fapt e cotizatie.

  5. vai saraca, trebuie sa stranga altii bani pentru ea ca nu poate trai o luna fara 4000€, mortii mamei lor de bugetari ordinari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.