spot_imgspot_img
14 C
Vaslui
23-apr.-2024

Doctorul Bogdan Popa, de la Spitalul Huși, răspuns pentru familia pacientei decedate, Angela Andrei

- Advertisement -
Bogdan Vasile Popa

REACTIE… Chirurgul Bogdan Vasile Popa a transmis astãzi punctul sãu de vedere, referitor la acuzele pe care surorile pacientei decedate, Angela Andrei, le-au lansat în spatiul public si prin care au considerat cã moartea femeii de 42 de ani ar avea cauzã directã cu modul în care a fost tratatã de cãtre doctorul Popa. Redãm integral mesajul doctorului Bogdan Popa:

„Din momentul prezentãrii în CPU si pânã la internare în sectia de chirurgie s-a solicitat în mod repetat sprijinul gãrzii de gastroenterologie de la Iasi, în vederea transferului pacientei. Atât garda din 11 aprilie, cât si cea din 12 aprilie au refuzat transferul si au indicat internarea în vederea tratamentului în Spitalul Husi. Doctorul Bogdan Popa a luat legãtura cu medicul curant al pacientei, gastroenterologul de la Iasi, cãruia i-a solicitat avizul de transfer. Acesta nu a acordat acest aviz, motivând cã Spitalul Sfântul Spiridon este în carantinã si recomandând interventia chirurgicalã la Husi, de cãtre medicul de gardã (medicul Bogdan Popa). Diagnosticul a fost unul de o extremã severitate: angiocolitã ictero-uremigenã, spenozã coledocianã, în urma interventiei chirurgicale de decompresiune a arborelului biliar, ridicându-se suspiciunea unei neoplazii bilio-pacreatice-AMPULOM vaterian (riscul major de hemoragie, excluzând posibilitatea prelevãrii de tesut tumoral în vederea examenului anatomo-patologic), pancreatitã acutã, formã severã. De retinut cã pacienta se afla în evidenta Institutului de gastroentorologie Iasi, cu icter obstructiv, tratat prin protejare endoscopicã, nestabilindu-se un diagnostic de cauzã. Reinterventia de a doua zi a fost impusã de severitatea fenomenelor inflamatorii pancreatice, când s-a practica lavajul cavitãtii peritoneale (notã: sã nu uitãm ca Teo Trandafir, prezentatoare TV, a fost operatã de 9 ori pentru pacreatitã acutã severã, într-o clinicã din Viena, tot la fel, într-un timp foarte scurt). Având în vedere procesul intens septic peritoneal, evolutia global favorabilã a pacientei a fost grevatã de infectia plãgii postoperatorie, ceea ce a dus la eviscerarea completã, în consecintã, sanctionându-se chirugical de urgentã, în a 12-a zi postoperator, când s-a refãcut peretele abdominal în plan total cu inele, ceea ce a dus la acest aspect inestetic, invocat în mod repetat, dar explicabil întru totul, având în vedere severitatea bolii. Sã nu uitãm cã familia pacientei si-a exprimat în mod repetat multumirea în ceea ce priveste conduita terapeuticã, inclusiv în scris, în foaia de observatie, de cãtre mama acesteia). Ulterior externãrii, pacienta a fost dirijatã în mod repetat în vederea efectuãrii unei investigatii care sã sustinã diagnosticul de cancer, dar aceasta, din pacate, nu a putut-o tolera (nota: colangiopancreatografie RMN). În luna septembrie, imediat dupã decesul pacientei, am fost sunat de surorile acesteia si anuntat ca aceasta a fost investigatã într-o clinicã din Cluj, unde s-a confirmat diagnosticul stabilit în Spitalul Husi, multumindu-mi-se încã o datã, pentru toate eforturile depuse.

Totodatã, când am gestionat acest caz, eram un simplu medic specialist, nicidecum managerul Spitalului Husi. Dar din aceastã actualã pozitie, tin sã asigur pacientii cã în ciuda faptului cã niciun medic nu poate oferi garantii în ceea ce priveste evolutia post-terapeuticã, în Spitalul Husi singura certitudine pe care o putem oferi este cã vom face tot ceea ce ne stã în putintã pentru pacient, raportându-ne la stadiul cunoasterii actuale. Desi atitudinea familiei mi se pare paradoxalã, nedorind sã caut vreo corelatie între momentul decesului pacientei (5 luni post-operator, ceea ce se încadreazã în rata de supravietuire, statisticã în acest context patologic) si momentul numirii mele în functia de manager, o asigur de întreaga mea disponibilitate întru comunicare eficientã si corectã, fiind disponibil complet pentru orice gen de lãmuriri”, a precizat în rãspunsul sãu doctorul Bogdan Popa, manager interimar al Spitalului Husi.

Declaratia din aprilie, datã de Lucia Rotaru, pe marginea aceluiasi caz

De asemenea, chirurgul a considerat cã ar fi lãmuritore si reiterarea declaratiei transmise în luna aprilie de cãtre managerul de atunci al Spitalului Husi, Lucia Rotaru, vis a vis de cazul pacientei Angela Andrei, ca rãspuns oficial, pentru presa care semnala atunci faptul cã pacienta a suferit trei interventii chirurgicale în decurs de numai 12 zile. „În urmã cu o lunã, pacienta a fost internatã la Iasi, pentru un icter obstructiv. Acolo i-a fost montat un stent care s-a obstruat. La noi a venit direct în urgente, cu o valoare a bilirubinei de 28 (n.r. bilirubina totalã <<directã si indirectã>> variazã de la aproximativ 0,2 la 1,2 mg/dL <<unele laboratoare pot avea un prag mai mare, de pânã la 1,9 mg/dL>>.) A fost operatã de urgentã, iar în cadrul interventiei chirurgicale i s-a refãcut cu bine anastomoza. A doua zi nu stiu de ce a reintervenit domnul doctor. Dupã aproximativ 10 zile de la a doua operatie, sutura de la piele a cedat si practic ultima interventie nu a constat decât în refacerea peretelui. Mã uit în analizã, acum valorile aproape s-au normalizat, starea pacientei este foarte bunã, se plimbã, are tranzit. Dacã privesti din exterior, sigur cã e cam ciudat sã vezi trei interventii chirurgicale într-un timp relativ scurt, dar dacã analizezi din punct de vedere medical si vezi o valoarea a bilirubinei de 28, de te miri cã mai era constientã, si gama GT de 3000 si ceva, realizezi cã era urgenta urgentelor. Toate astea pe fondul unui stent montat într-o clinicã la Iasi care, din motive ce ne scapã, s-a obstruat. Acum e refãcut peretele, se aflã în a treia zi post-operator, analizele s-au normalizat, iar starea de sãnãtate este foarte bunã. Pacienta va rãmâne cu un perete abdominal slab, cu risc de a face eventratii, dar a scãpat cu viatã, la ce urgentã a fost. Oricum eu am sã stau de vorbã si cu domnul doctor Popa, sã vedem cum a gândit cazul”, a declarat Lucia Rotaru, managerul de atunci al Spitalului Husi, în articolul publicat pe 27 aprilie 2020.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.