5.3 C
Vaslui
27-nov.-2022

Doctorul Petrovici, nemultumit de declaratiile lui Pârcãlabu

- Advertisement -

Filmul lui Mungiu stârneste controverse la Vaslui

REACTIE Declaratiile critice pe care Vasile Pârcãlabu, protopop al Protopopiatului Vaslui, le-a fãcut la adresa filmului „Dupã dealuri”, regizat de Cristian Mungiu, a stârnit nemultumiri în rândul cadrelor medicale. Oncologul Dan Petrovici, cel care ocupa functia de director al Serviciului Judetean de Ambulantã în perioada în care tânãra Irina Cornici a murit în urma unei presupuse exorcizãri, doreste sã-i rãspundã preotului. „Filmul a fost premiat la Cannes, nu la Tanacu sau Vetrisoaia!”, declarã acesta.

Medicul sustine cã, desi au trecut sapte ani de la tragedie, Vasile Pârcãlabu nu a acceptat ce s-a întâmplat cu adevãrat, luându-i în continuare apãrarea unui om care a comis o crimã. Doctorul Dan Petrovici nu poate uita cum, la un moment dat, colegii lui de breaslã, personalul de pe ambulantã dar si alti medici, au fost luati în vizor ca fiind vinovati pentru aceastã întâmplare nefericitã. „În anul 2005, când s-a petrecut tragedia de la Tanacu, eram director al SAJ Vaslui. Nu am vãzut filmul, dar am trãit evenimentele foarte clar. A fost o sãptãmânã de cosmar. Vin dintr-o familie credincioasã, sunt un om cu fricã de Dumnezeu, am doi unchi preoti si în copilãrie mergeam cu bunica mea în fiecare duminicã la slujbã. Cu toate acestea nu am vãzut nicãieri ceea ce se întâmpla la Tanacu: oamenii stãteau la slujbe cu mâinile ridicate, lesinau si îsi reveneau în mod <<miraculos>>. Pãrintele Pârcalabu spune cã la Tanacu nu a fost ca în film. Are dreptate, nu a fost asa, vã asigur cã a fost mult mai rãu, mai ales cã în filme existã tendinta de a romanta evenimentele. Nu cred cã protopopul Vasile Pârcãlabu stia care era realitatea de la mãnãstire. A fost vreodatã sã vadã ce fãcea acel individ acolo? Nu mi se pare corect sã îi ia apãrarea lui Daniel Corogeanu, omul care, desi a jucat în fata credinciosilor rolul reprezentantului lui Dumnezeu, a încãlcat douã porunci. A tinut o conferintã de presã în bisericã – unde s-a mai auzit asa ceva?- sustinând cu tãrie cã tânãra era încã în viatã în momentul în care ambulanta a sosit, în conditiile în care medicul legist a stabilit clar cã decedase cu aproximativ 8 ore înainte. Porunca a IX-a spune <<Sã nu ridici mãrturie mincinoasã împotriva aproapelui tãu>>, dar el a mintit cu nerusinare. A încãlcat si porunca a VI-a, <<Sã nu ucizi>>. Nu cunosc foarte multe depre modul în care se realizeazã o exorcizare, dar presupun cã sunt citite niste rugãciuni, o exorcizare nu duce la decesul posedatului. Cauzele mortii au fost inanitia si frigul. Fata aia a fost tinutã legatã de mâini si de picioare, fãrã apã si mâncare, în frig, timp de 3 zile. Se spune cã preotul este doctorul sufletului, dar Corogeanu a lãsat-o sã moarã cu zile.”, ne-a spus medicul Dan Petrovici.

„Filmul a fost premiat la Cannes, nu la Tanacu sau Vetrisoaia!”

Oncologul Dan Petrovici, desi nu a vãzut filmul, este convins de veridicitatea lui si considerã cã regizorul a dorit sã prezinte un fapt care nu are ce cãuta într-o bisericã. „Nu înteleg de ce a afirmat cã <<Dupã dealuri>> este o rusine. Pentru cã prezintã adevãrul? Filmul a fost premiat la Festivalul International de la Cannes, nu la Tanacu sau Vetrisoaia! Nu putem pune la îndoialã inteligenta lui Cristian Mungiu care provine dintr-o familie de intelectuali. Tatãl lui era asistent la Farmacologie când eram student în anul al III-lea, ulterior devenind profesor universitar la cea mai grea materie de la Facultatea de Medicinã. Mama lui i-a fost profesoarã fiului meu si era o femeie exceptionalã. Regizorul doar a arãtat lumii ce s-a întâmplat!”, a adãugat fostul director SAJ Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

19 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.