spot_imgspot_img
spot_img
9.5 C
Vaslui
03-dec.-2023

Doi popi smecheri au împãrtit 6 miliarde de lei!

- Advertisement -

DOMNUL A DAT… Doi slujitori ai Domnului au pus la cale o afacere cu multe zerouri, la adãpostul unor legi stupide, care prevãd cã veniturile Bisericii Ortodoxe Române scapã de sub controlul statului român. Fostul paroh din satul Gusitei, preotul Oprea Gimi Petru, secretarul Protoieriei Husilor, a virat aproape 6 miliarde de lei vechi în conturile unei firme din Onesti ajunsã, din întâmplare!?, în administrarea unui alt preot, Petricã Leascu, coleg de facultate cu popa Oprea. Leascu si Oprea au pus la cale un plan, prin care banii alocati de statul român pentru reparatiile bisericii din satul Gusitei au fost transferati în mare grabã în conturile firmei Lender Constructii Onesti, ai cãrui actionari erau un enorias din comuna Oituz, unde preotul Leascu oficia slujbe, si fratele preotului, Laurentiu Leascu. S-ar pãrea cã afacerile preotului Leascu nu au fost pe placul sefilor sãi de la Episcopia Romanului si Bacãului, care i-au retras dreptul de a sluji, în octombrie 2009. Imediat dupã ce a fost dat afarã din preotie, pentru cã fondurile primite în întelegere cu alti preoti nu mai veneau, Leascu a bãgat firma în faliment, procesul fiind pe rolul Tribunalului Bacãu. Dupã ce Serviciul de Investigare a Fraudelor din IPJ Vaslui a deschis o anchetã pe marginea acestui scandal, fostul preot din comuna Oituz s-a simtit lezat de faptul cã este chemat sã dea declaratii, asa cã a reclamat conducerea Politiei Judetene la MAI. Mai mult, Leascu a amenintat reporterii de la Vremea Nouã cu procese în instantã, sustinând cã “nu aveti niciun drept sã scrieti de fondurile bisericii, pentru cã Biserica Ortodoxã este o institutie privatã cu caracter public”.

Tupeu fãrã margini în cazul preotului Oprea Gimi Petru, secretarul Protoieriei Husi, cel care a pus la cale o afacere penalã, anchetatã acum de politistii vasluieni. Dupã ce biserica din Gusitei a ars din temelii, la începutul anului 2006, preotul s-a folosit de banii primiti de la Guvern, 5 miliarde lei vechi, pentru a angaja lucrãrile de reparatii cu o firmã din Onesti, controlatã din umbrã de preotul Petricã Leascu, fost coleg de facultate cu Oprea. O firmã “cu douã lopeti si o roabã” a bãgat în conturi miliarde de lei vechi, folosindu-se de faptul cã veniturile Bisericii Ortodoxe Române scapã de sub controlul multor institutii, iar BOR se considerã “stat în stat”.

Oprea i-a fãcut un cadou costisitor fostului coleg de facultate

Preotul Oprea a semnat un document de platã cãtre firma Lender Constructii SRL Onesti, în 22 decembrie 2006, prin care suma de 5 miliarde lei vechi primitã de la Guvern pentru reparatia bisericii din Gusitei era viratã în totalitate societãtii din Onesti, fãrã ca acesta sã se fi apucat de treabã, dupã cum ne-a spus primarul comunei Dimitrie Cantemir, Viorel Florea. “Nu, la finele anului 2006 nu era fãcutã biserica, cei de la firma din Onesti s-au apucat de treabã abia prin vara sau toamna anului 2007. Venea aici un domn Leascu (preotul Petricã Leascu, de la parohia Hârja, comuna Oituz, coleg de facultate cu preotul Oprea, n.r.), îl cunosc, a fost pe aici când se construia biserica”, spune primarul Florea. Nu a fost singura sumã “donatã” cãtre firma controlatã de Petricã Leascu prin fratele sãu, Laurentiu. În primãvara anului 2007, acelasi preot Oprea mai bagã în conturile firmei Lender Constructii alte 800 milioane lei vechi, fãrã nicio explicatie. Conform primarului de la Dimitrie Cantemir, firma Lender Constructii s-a apucat de treabã cu un an si ceva mai târziu, din Onesti s-a apucat de treabã abia în martie 2008, la un an si ceva de la momentul încasãrii sumelor de la buget, iar anchetatorii vorbesc de fapte penale ale preotului Oprea, respectiv delapidare si gestiune frauduloasã.

Faraonii de la Oituz au pus la cale o smecherie

Evolutia firmei Lender Constructii este destul de interesantã, dacã privim modul în care se înfiinteazã o firmã de constructii în România, care încaseazã ceva bani de la buget, dupã care intrã în faliment, lãsând în urmã datorii de miliarde la buget. Pânã în februarie 2008, firma Lender era condusã, în acte, de Brãnici Faraon Gabriel Florin, nãscut la 15.04.1976, în Onesti, judetul Bacãu, domiciliat în localitatea Oituz (în comuna în care preotul Leascu oficia slujbe, n.r.) si de Leascu A. Laurentiu, nãscut la 12.12.1974, la Moinesti, jud. Bacãu, domiciliat în Bacãu, Calea Mãrãsesti, nr. 114, în calitate de asociati. La finele lunii februarie 2008, cei doi îl coopteazã în asociere si administrare pe preotul Leascu Al. Petricã, domiciliat în sat Hârja, com. Oituz, jud. Bacãu. Cei doi, Brãnici si Leascu Laurentiu renuntã la pãrtile sociale, în sumã de 200 de lei cãtre Leascu Petricã, care devine administrator si asociat unic la Lender Constructii. Vestile despre lucrãrile finantate din bugetul Episcopiei Husilor (din declaratia fostului preot Leascu, acesta ar mai fi încasat 3,8 miliarde lei vechi, din bugetul Episcopiei, ajutat, probabil de acelasi preot Oprea!!) ajung si la urechile Episcopului Romanului si Bacãului. În plus, în toamna anului 2009 se iscã un nou scandal în parohia Hârja, iar Leascu este scos în afara preotimii din România. Mihai Zaharescu, administratorul unei firme din Iaşi, dã în judecată Parohia “Sfântul Mucenic Gheorghe” a preotului Leascu, solicitând despăgubiri în valoare de 718 000 de lei. Firma de construcţii ieşeană începuse lucrările de extindere pentru Căminul de bătrâni “Sfântul Voievod Ştefan cel Mare”, din localitatea Hârja, dar când a încheiat prima etapă a lucrărilor şi a emis facturile pentru plata pilonilor de susţinere preotul paroh Petrică Leaşcu nu a mai fost de găsit. În octombrie 2008, episcopul Romanului si Bacãului îl scoate din rândurile preotimii pe Leascu. În mai putin de un an, firma Lender Constructii se închide. Pe 6 septembrie 2011, la Tribunalul Bacãu, lichidatorul judiciar al SC Lender Constructii SRL a cerut angajarea rãspunderii pentru Leascu Petricã, urmãtorul termen fiind 6 octombrie 2011.

Fostul popã Leascu: “Am fost coleg de facultate cu Oprea”

Supãrat cã am scos la ivealã afacerea cu banii de la biserica Gusitei, fostul preot Leascu ne-a sunat pentru a ne cere socotealã. Nici mai mult, nici mai putin, acesta ne-a acuzat de faptul cã am fi plãtiti de primarul de la Dimitrie Cantemir, pentru a scrie de acest subiect. “Ce vã pasã de banii acestia? Biserica este o institutie privatã cu caracter public. Ati fãcut o mare gresealã: ati pomenit numele meu”, a tunat Leacsu. Folosind o lectie învãtatã de la alti “meseriasi” în domeniu, fostul preot de la Hârja a continuat: “În 2006 si 2007, Leascu Petricã nu avea nicio tangentã cu Lender Constructii. Nu eram în niciun fel implicat acolo. Pe 4 iulie 2006 am început sã lucrez la Gusitei”, s-a dat de gol Leascu. Desi primarul de la Cantemir sustine cã abia în 2007 s-au început lucrãrile, Leascu o tine pe a sa: “Am toate documentele, o sã ne vedem în instantã. Abia în 2007 fratele meu a intrat în societatea asta. Noi nu trebuia sã facem licitatii, banii au intrat în proprietatea parohiei, care a ales firma Lender. De ce nu scrieti cã am luat si 3,8 miliarde de la Episcopia Husilor? Da, îl cunosc pe preotul Oprea, am fost colegi de facultate. Oricum, am fãcut o reclamatie conducerii IPJ de la Vaslui, care mi-a fãcut dosar în care sunt cercetat ca fãptuitor, desi nu am avut nicio treabã cu Lender Constructii, pânã în 2008”. Omul si-a fãcut lectiile. S-a folosit de Brãnici, din Oituz, pentru a înfiinta Lender Constructii (în denumirea firmei, Lender vine de la Leacsu!), dupã care l-a trecut pe fratele sãu, cei doi au iesit din actionariat, lãsându-l pe preotul Leascu cu afacerea. Acesta a bãgat firma în faliment si acum tipã pe toate drumurile cã este victimã.

Episcopul Corneliu refuzã sã vadã adevãrul!

Conform unor surse, la finele sãptãmânii trecute, PS Corneliu, Episcopul Husilor, l-a chemat la o cercetare disciplinarã pe secretarul Protoieriei Husi, preotul Gimi Oprea. Întrebat asupra acuzelor care planeazã asupra sa, Oprea l-a fentat pe episcop, spunând cã nu este vinovat si cã întreaga vinã pentru mediatizarea cazului ar apartine actualului paroh de la Gusitei. Este incredibil tupeul preotului Oprea, câtã vreme toate faptele conduc spre o întelegere între cei doi preoti, cel de la Hurdugi si cu cel de la Oituz. Reamintim cã, pe 21 decembrie 2006, Guvernul României a alocat în regim de urgentã suma de 5 miliarde lei vechi cãtre parohia Gusitei, bani cu care trebuia reparatã clãdirea, distrusã de un incendiu devastator. Preotul Oprea a fãcut un gest incredibil si, la câteva ore de la primirea banilor, a bãgat suma de 5 miliarde de lei vechi în conturile societãtii Lender Constructii Onesti. Ordinul de platã, descoperit de anchetatorii vasluieni, care investigheazã acum situatia financiarã din parohia Gusitei, este semnat de preotul Oprea. Acelasi preot Oprea, încãlcând legea în continuare, mai bagã încã 800 de milioane de lei vechi în conturile Lender Constructii, în martie 2007, desi nu se efectuase nicio lucrare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

25 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.