spot_imgspot_img
21 C
Vaslui
25-apr.-2024

Celebrul medic ieșean, Carmen Dorobăț, deslușește misterul medicamentului ”miraculos”, dar scump pe care familia tânărului mort de COVID-19 a fost nevoită să-l cumpere

- Advertisement -

A fost declansatã o anchetã internã la Spitalul Municipal de Urgentã „Elena Beldiman” Bârlad, dupã ce un tânãr în vârstã de 34 de ani a murit în conditii suspecte. Depistat pozitiv la testul pentru COVID-19, Andrei Bogdan a fost intubat de medici pentru a i se putea administrat tratamentul. Dupã douã sãptãmâni de comã, pacientul a decedat. Ancheta urmeazã sã stabileascã si dacã medicii au procedat corect atunci când au pus familia bãrbatului sã cumpere un medicament foarte scump. Celebra infecționistă prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infectioase din Iasi ne-a declarat cã medicamentul pe care rudele lui Andrei Bogdan au fost nevoite sã îl cumpere se aflã în schema de tratament pentru COVID-19. Aceasta mai spune cã spitalul din Bârlad trebuia sã aibã acel medicament, iar dacã nu îl avea, trebuia achizitionat de unitatea sanitarã în regim de urgentã si nicidecum nu trebuia pusã la cheltuialã familia pacientului, mai ales cã vorbim de un ser foarte scump, pe care nu foarte multã lume si-ar putea permite sã-l cumpere. „Indicatiile medicilor care s-au ocupat de caz au fost corecte, Roactemra (n.r. numele medicamentului) se foloseste pe pacientii care suferã de forme severe de îmbolnãvire cu coronavirus. Numai cã spitalul trebuia sã aibã acest medicament, dacã nu, sã facã o achizitie de urgentã pentru cã e foarte scump” a precizat, pentru Vremea Nouã, medicul iesean.

Cazul lui Andrei Bogdan a consternat o tarã întreagã din cauza tratamentului la care a fost supus tânãrul în spitalul din Bârlad. Confirmat pozitiv cu COVID-19 pe data de 15 septembrie, vasluianul s-a internat în unitatea medicalã pentru a sta departe de cei dragi, dar si pentru se însãnãtosi. Medicii bârlãdeni spun cã pacientul ar fi refuzat tratamentul, motiv pentru care au decis sã-l intubeze. Timp de douã sãptãmâni, Andrei a stat în comã, pânã pe data de 5 octombrie, când cadrele medicale din Bârlad au declarat decesul. Pentru cã era un bãrbat în toatã firea, care nu suferea de nicio altã boalã, familia acestuia a fãcut tot posibilul sã-i salveze viata. La sfatul medicilor bârlãdeni, rudele lui Andrei au cumpãrat un medicament foarte scump, care nu se gãseste la tot pasul.

Tratamentul a fãcut minuni în Franta si Marea Britanie

Tocilizumab (cunoscut si sub denumirile comerciale Actemra si RoActemra), produs de Laboratorul Roche, este folosit de obicei în tratamentul poliartritei reumatoide. Acest medicament actioneazã prin blocarea receptorului unei proteine a sistemului imunitar, care joacã un rol important în procesul inflamator. Anumiti pacienti diagnosticati cu noul coronavirus se confruntã cu o agravare bruscã a stãrii de sãnãtate dupã mai multe zile, aflatã la originea unei detrese respiratorii severe, un fenomen asociat unei reactii imunitare excesive a organismului, cum, cel mai probabil, s-a întâmplat si în cazul lui Andrei Bogdan. Într-un studiu efectuat în Franta, au fost incluse 129 de persoane internate în 13 spitale, diagnosticate cu COVID-19 care sufereau de o pneumonie „cu severitate de la medie la gravã” si care aveau nevoie de asistentã cu oxigen. Acest profil medical corespunde „doar pentru 5%-10% dintre pacientii infectati” cu noul coronavirus, dar care fac parte dintre cei care prezintã riscul cel mai mare de a fi conectati la aparate de respiratie artificialã sau de a deceda, a subliniat Xavier Mariette, coinvestigator-coordonator al studiului.

Medicamentul ar fi rãmas în spital

Pentru acel medicament Roactemra, rudele lui Andrei Bogdan au fost nevoite sã plãteascã nu mai putin de 4294 de lei. „Ne-am întrebat de ce suntem noi nevoiti sã cumpãrãm tratamentul, care nu a fost deloc ieftin, dar la acel moment eram dispusi sã facem orice sã-i salvãm viata fratelui nostru. Am mers cu medicamentul la spital si i l-am dat unui asistent de la ATI. Acele injectii sunt în continuare la spitalul din Bârlad. Noi am dus injectiile într-o dupã-amiazã, iar seara am întrebat-o pe doamna doctor Costin dacã i-a administrat tratamentul. Ne-a confirmat cã s-a început tratamentul, sã stãm linistiti. A doua zi, un alt medic din aceeasi sectie ne-a spus cã nicio injectie nu i-a fost fãcutã. Tot timpul ni s-au dat informatii eronate”, ne-a declarat Alina, sora lui Andrei, în urmã cu trei zile.

Roacterma se aflã în protocolul de tratament pentru COVID-19

Pentru cã reprezentantii spitalului din Bârlad au fost foarte zgârcitI în declaratii, rezumându-se doar la a ne spune cã este o anchetã în desfãsurare, am contactat-o telefonic pe Carmen Dorobãt, managera Spitalului de Boli Infectioase din Iasi. Am întrebat-o dacã medicamentul respectiv se aflã în protocolul de tratament, dar sI dacã familia era obligatã sã-l cumpere. Iatã ce ne-a declarat medicul iesean. „Noi avem acest medicament, a fost cumpãrat de spital. Se foloseste în protocolul de tratament pentru COVID-19, indicatia medicilor a fost una corectã, acel medicament se foloseste în foarte multe spitale. Numai cã unitatea sanitarã trebuia sã aibã acest medicament, iar dacã nu îl avea trebuia sã facã o achizitie de urgentã, pentru cã e foarte scump. Cei din familie care au cumpãrat medicamentul îsi vor putea recupera banii dacã vor duce factura la spital, pentru decontare. Asa ar fi firesc sã se întâmple”, ne-a declarat sefa Spitalului de Boli Infectioase din Iasi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.