Dranga nu are liniste nici în mormânt! Vinovatii sunt judecati dupã patru ani

DISPERARE… Familia lui Marian Dranga, bãrbatul ucis în 2016 în Zorleni, este disperatã. De abia acum vinovatul a fost trimis în judecatã. Patru  ani i-a trebuit unui procuror sã cerceteze acestã ucidere din culpã. Procurorul a fost reclamat de familia decedatului la Consiliu Superior al Magistraturii (CSM) de nenumãrate ori, fiind acuzat cã tergiverseazã cauza.  „Este o perioadã foarte lungã de când s-a întâmplat nenorocirea. În niciun caz actiunile procurorului nu se încadrerazã într-un termen  rezonabil  al anchetei mortii unui om. Este strigãtor la cer, de asta noi am reclamat la CSM procurorul care se ocupa cu acest caz”, ne-a declarat avocatul Geanina Vera Porosnicu, reprezentatul familiei bãrbatului decedat. Urmeazã sã fie introdusã de cãtre avocat si o solicitare pentru despãgubiri civile, care se vor ridica la multe zeci de mii de euro, pentru fiecare dintre reclamante: sotia si cele douã fiice ale lui Marian Dranga. „În sfârsit, poate se face dreptate tatãlui meu!”, a exclamat Andreea Dranga, fata care a luptat alãturi de mama si sora ei, ca cel vinovat de moartea  tatãlui sãu sã  fie judecat. 

Pe rolul Judecãtoriei Bârlad s-a înregistrat pe 17 noiembrie un dosar penal pentru ucidere din culpã, care priveste cazul  Marian Dranga, un bãrbat care pe 10 iunie 2016  a murit  în conditii suspecte. Marian Dranga din comuna Zorleni, îsi pierdea viata în urma unui accident de munca. Bãrbatul a murit dupã ce a cãzut de pe acoperisul unei case la care fusese trimis de patron sã lucreze. Victima urcase pe acoperis sã placheze un horn, a alunecat si a cãzut de la înãltime. Decesul nu a survenit  imediat. Dupã incident, în loc sã sune ambulanta, administratorul firmei de constructii l-a urcat pe Marian în masina personalã si l-a dus acasã, unde l-a lãsat sã moarã. Încercarea lui de musamalizare a fost datã peste cap de medicii legisti bârlãdeni care, dupã autopsia cadavrului, au declarat moartea suspectã în acest caz, omul având coastele rupte, fracturã deschisã la cot, contuzii interne grave, hemoragie internã si coloanã fracturatã, leziuni care ar fi putut fi produse prin cãdere de la înãltime.

Lasitate si tupeu!

Despre moartea lui Marian Dranga, un bãrbat de 48 de ani, care locuia cu fratele sãu Gheorghe Dranga, în comuna Zorleni, s-au auzit multe atunci când acesta a decedat! Inclusiv pe e-mailul redactiei noastre am fost sesizati cã decesul acestuia era suspect.  „La Zorleni,  un om, Dranga Marian, a murit suspect  la domiciliu cu o mânã si niste coaste rupte (hemoragie internã). Era  singur si l-au si îngropat. Nimeni  nu stie, nimeni nu a vãzut ceva. Singur nu se putea zdrobi  asa. Zvonul public  este  cã  a suferit un accident de care vinovatii nu vor sã se stie. Politia este în ceatã, lasitatea  românilor este aceeasi. Adevãrul este numai unul. Lucra neautorizat la un patron de firmã de constructii cu patru angajati, cinci  lucrãri si 30 de salahori fãrã acte, fãrã echipament si norme de protectie, tinuti cu bãuturã, tigãri si bani putini. Accidentul s-a întâmplat  în acest context si mortul este de vinã. Dus acasã,  lãsat fãrã ajutor si nimeni nu stie nimic. Dar adevãrul  este numai unul.”, ne-a semnalat un cititor din Zorleni.

Dosar clar de ucidere din culpã, încercare grosolanã de musamalizare! 

La autopsie, medicul legist Sergiu Sãvinescu  a constatat cã omul nu murise din cauza naturale, moartea acestuia fiind violentã. „Cauza decesului a fost socul traumatic, datorat fracturilor costale, stern epifizã distalã cubitus stângã deschisã, hematon retro peritoneal si contuzii organe interne, politraumatism posibil prin cãdere si intoxicatie etanolicã acutã”, scria  pe certificatul  constatator al decesului lui Marian Dranga. Pe scurt, omul avea organele interne zdrobite, hemoragie internã, fracturã deschisã la cotul stâng, coastele si coloana fracturatã! „Când am vãzut cauza mortii, am înlemnit!  Medicul  legist ne-a spus cã, având aceste leziuni, tata nu se mai putea misca, era paralizat! Cum de-a ajuns în pat, singurel?? Si am început sã punem întrebãri!”, a spus Andreea Dranga. Avocata familiei, ieseanca Geaniva Vera Porosnicu, a fãcut deseori apel la presã si a CSM acuzând cã se tergiverseazã prea mult dosarul!

„Un caz cum  nu s-a mai vãzut! Este un caz care consider cã, dincolo de ineditul sinistru al situatiei, are si ceva din Kafka în <<celeritatea>> cu care s-a  desfãsurat  ancheta. „Tãrãgãnare la nesfârsit” nu pare în acest moment o exagerare. Incidentul care face obiectul acestui dosar s-a petrecut în 2016. Un bãrbat, angajat al unei firme de constructii, a murit dupã ce a cãzut de pe acoperisul unei case la care fusese trimis de patron sã lucreze. Victima urcase pe acoperis sã placheze un horn, a alunecat si a cãzut de la înãltime. Decesul nu a survenit imediat, era constient,  dar  nu  a chemat nimeni ambulanta. Administratorul firmei era la fata locului atunci când angajatul sãu a cãzut si s-a rãnit grav. Bãrbatul a fost dus acasã cu masina chiar de administratorul firmei de constructii  si asezat  pe  pat ca si cum nimic nu s-a întâmplat. A fost sters de sânge si abandonat. Era încã în viatã. A fost gãsit mort câteva ore mai târziu de fratele lui care a venit în vizitã. La necropsie s-a stabilit cã avea numeroase fracturi, unele deschise si multiple contuzii. A sângerat pânã la ultima suflare, suferind un soc hemoragic. Un gest uman  firesc  ar fi  fost acela de a-l duce la spital si nu sã fie lãsat cu atâta cruzime sã moarã. Din declaratiile celorlati  muncitori, firul povestii a fost reconstituit foarte repede. Pe parcursul audierilor, administratorul firmei si-a  schimbat  de mai multe ori declaratiile, sustinând ba cã victima nu a lucrat pentru el, ba cã nu a fost în localitate în momentul producerii accidentului, încercând sã inducã în eroare organele de anchetã. Actiunea penalã împotriva administratorului a fost pusã în miscare în urmã cu un an pentru ucidere din culpã, lãsarea fãrã ajutor a unei persoane aflate în dificultate, sustragere/distrugere de probe, mãrturie minicioasã, instigare la mãrturie mincinoasã si nerespectarea regimului  securitãtii  în muncã. În iunie 2019, dosarul a ajuns la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Bârlad cu propunere de trimitere în judecatã, iar procurorul avea, conform legii, 15 zile la dispozitie sã dispunã o solutie. Am fãcut numeroase adrese în care am solicitat un rãspuns cu privire la acest  aspect. Iatã cã abia în noiembrie 2020, ajunge dosarul  sã fie trimis la Judecãtoria Bârlad, pentru judecare, dupã ce am fãcut si plângere împotriva procurorului de caz pentru tergiversare.  Urmeazã sã depunem si solicitarea de despãgubiri civile, care va fi cu multe zeci de mii de euro pentru familia care a suferit  atât de mult!”, a spus avocata Gianina Vera Porosnicu.

CITITI SI: https://vremeanoua.ro/barbat-de-48-de-ani-mort-cu-zile-sub-privirile-fratelui-sau-foto/
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ