spot_imgspot_img
20.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

Dragos Obreja, sociologul de 10 al Bârladului, a primit bursã pentru doctorat!

- Advertisement -

AMBITIOS…Dragos Obreja este din Bârlad si a intrat primul, ca olimpic, la Facultatea de Sociologie, Universitatea din Bucuresti, fiindu-i echivalat premiul obtinut la etapa nationalã a Olimpiadei de Sociologie. Iatã cã Dragos începe doctoratul în sociologie, pe un loc cu bursã, din octombrie anul acesta. De asemenea, are o activitate remarcabilã în sociologie, publicând articole stiintifice în reviste internationale prestigioase, cum ar fi New Media & Society si Social Science Computer Review (reviste academice de top).

Tot ce face acest bârlãdean, despre performantele cãruia am relatat de mai multe ori, este doar la superlativ. Tânãrul Dragos Obreja a reusit sã-si uimeascã profesorii de la facultate cu ambitia si nivelul intelectual: toate notele sale erau de 10!  La Olimpiada de Stiinte Socio-Umane, desfãsuratã în 2016, când Dragos era elev la Colegiul Codreanu în clasa a XII-a, judetul Vaslui a avut pe podium un singur elev: pe Dragos Obreja din Bârlad, care a luat premiul al III – lea la Sociologie. Apoi, Dragos Obreja a finalizat primul an ca student la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Sociologie, cu media generalã 10 si a aplicat pentru o Bursã Erasmus +, fiind al doilea acceptat pe Universitate si singurul student din judetul Vaslui. Dragos si-a fãcut debutul si în literaturã, cu romanul „Dilemele tãcerii” despre care am relatat în paginile cotidianului nostru în noiembrie 2019. Însã Dragos, acum absolvent cu 10 al Facultãtii de Sociologie, are noutãti interesante despre cariera sa de sociolog, pe care le-a prezentat unui journalist independent din Bucuresti si sperã sã ajungã si la Bârlad vestile bune!

Bogdan Rusescu (BR): Salut, Dragos. As dori sã îti multumesc din nou pentru cã ai acceptat sã ne revedem dupã atâta vreme. Dupã cum stii, îmi doresc sã vorbim putin despre realizãrile tale din ultimii ani, mai exact despre performantele tale academice greu de trecut cu vederea. Vreau sã te felicit întâi pentru cã ai fost admis la scoala Doctoralã de Sociologie a Universitãtii din Bucuresti, pe un loc cu bursã. Cum ti s-a pãrut examenul de admitere?

Dragos Obreja (DO): Multumesc mult pentru invitatie! Apreciez foarte mult de fiecare datã. Examenul de admitere a fost unul tip grilã, iar în bibliografie au fost douã cãrti: una pentru latura metodologicã, cealaltã pentru latura teoreticã/ conceptualã din sociologie. Pãrerea mea este cã cine a citit bine cele douã cãrti, nu prea avea de ce sã se teamã cu privire la grile.

BR: Dragos, ca sã-ti arãt cã m-am documentat si eu pentru acest interviu, mai stiu despre tine cã faci o treabã foarte bunã în domeniul publicatiilor academice. Esti membru MENSA, ai publicat articole sociologice în reviste internationale de top, cum ar fi New Media & Society, sau Social Science Computer Review. Sunt în mod clar niste realizãri care nu pot fi trecute cu vederea, mai ales cã nu mai existã studenti (din câte stiu eu) care sã fi publicat atât de departe. Care sunt principalele tale teme de cercetare?

DO: Printre temele mele de interes se numãrã platformele de social media si modul în care sunt folosite ca armã politicã de cãtre unele grupuri. În prezent lucrez la o cercetare despre strategiile folosite de Rusia pe Twitter pentru a influenta audienta vesticã, în contextul rãzboiului din Ucraina. De asemenea, mai scriu si despre lumea criptomonedelor, mai exact despre cum investitorii decid cã anumite criptomonede pot fi considerate „de încredere” sau nu.

BR: Teza ta de doctorat va fi tot în directia în care ai scris pânã acum?

DO: Cel mai probabil da: de o vreme mã intereseazã latura algoritmicã, mai exact modul în care algoritmii de pe Facebook sau Twitter reusesc sã ne modeleze ideile, valorile si principiile, dat fiind faptul cã rolul lor este esential în a întelege de ce unii utilizatori primesc constant unele tipuri de continut, în timp ce alti utilizatori primesc continuturi opuse.

BR: Ce asteptãri ai, în general, despre perioada cât vei fi doctorand?

DO: Vor fi sigur (minimum) trei ani plini de surprize, însã speranta mea este aceea de a reusi sã citesc si sã scriu cât mai mult în timpul acesta, dat fiind faptul cã nu existã o perioadã mai potrivitã decât cea din timpul doctoratului. Desigur, voi îmbina aceastã pasiune cu actualul meu loc de muncã, cel de analist de date cantitative, întrucât analiza de date rãmâne în continuare de mare interes pentru mine.

BR: Iar acum, în final, o sã-ti pun si eu întrebarea care este rostitã mereu, mai ales de cãtre cei care lucreazã în recrutare: unde te vezi peste zece ani?

DO: Oh, chiar e o întrebare bunã. Sincer sã fiu, cercetarea va fi cu sigurantã parte din viata mea, cãci aceasta e o activitate care nu se terminã niciodatã, probabil nici mãcar odatã cu pensionarea. De asemenea, vedem cum amenintãrile generate de populism si dezinformare par sã se extindã la niste niveluri fãrã precedent, motiv pentru care vãd aceste eforturi ca fiind de mare actualitate, datã fiind incertitudinea vremurilor care urmeazã sã vinã.

(Interviu realizat de Bogdan RUSESCU, jurnalist independent, consemnat de Cezara MIRONICÃ)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.